SUA si Rusia confirma semnarea START-2 pe 8 aprilie la Praga

, , ,
 

obama_medvedev

Presedintele rus si omologul sau american au batut palma pe START-2

Rusii si americanii au ajuns la un acord in privinta noului tratat pentru dezarmare nucleara START-2, documentul putand fi semnat pe 8 aprilie la Praga de catre presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Dmitri Medvedev, potrivit CNN. START-2 va fi semnat prevede stipula un plafon de 1550 de focoase nucleare, a anuntat vineri Casa Alba intr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri. In cadrul unei convorbiri telefonice de vineri, cei doi lideri “au cazut de acord de a se intalni la Praga, in Republica Ceha, joi, 8 aprilie, pentru a semna tratatul intre Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa privind masurile pentru reducerea si limitarea armelor strategice ofensive, “noul tratat START”“, mai precizeaza acelasi comunicat al presedintiei americane. “Acest acord istoric sporeste securitatea ambelor state si reafirma leadershipul american si rus in numele securitatii si nonproliferarii la nivel global”, se precizeaza in textul citat. Potrivit comunicatului Casei Albe, tratatul va limita la 1550 numarul de focoase pentru fiecare parte, cu circa 30 la suta mai putin decat cel precedent. Tratatul nu prevede nicio constrangere privind testarea, dezvoltarea sau desfasurarea actualelor sau viitoarelor planuri de aparare antiracheta, a precizat Casa Alba, in conditiile in care SUA au un sistem de aparare antiracheta cu baza in principal pe propriul teritoriu si intentioneaza sa instaleze unul si in Europa. Documentul nu impune limite nici asupra viitoarelor rachete nenucleare cu raza lunga de actiune ale SUA, a adaugat Casa Alba.

Confirmare moscovita

La randul sau, Kremlinul a confirmat vineri semnarea noului tratat de dezarmare nucleara ruso-american in ziua de 8 aprilie, la Praga, dupa anuntul similar facut de Casa Alba. Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau american Barack Obama au decis data si locul semnarii tratatului in cursul unei convorbiri telefonice purtate vineri, a indicat secretarul de presa al Kremlinului, Natalia Timakova. “Presedintii si-au multumit reciproc pentru cooperare. Medvedev a spus ca acordul reflecta echilibrul de interese al celor doua state”, a declarat Natalia Timakova.

Reducere cu o treime

Noul tratat START de dezarmare nucleara intre SUA si Rusia transmite semnale clare ca cele doua puteri nucleare vor sa conduca eforturile la nivel global de a opri raspandirea unor astfel de arme, a declarat vineri Obama. Liderul de la Casa Alba a mai afirmat ca tratatul istoric este cel mai comprehensiv acord de control al armelor din aproape doua decenii. “Prin acest acord, SUA si Rusia – cele mai mari puteri nucleare din lume – transmit de asemenea un semnal clar, ca vrem ca conducem. Prin mentinerea angajamentelor noastre conform tratatului de dezarmare nucleara, ne intarim eforturile globale de a opri raspandirea acestor arme si de a ne asigura ca alte state isi indeplinesc propriile responsabilitati”, a spus presedintele american dupa anuntul oficial al semnarii tratatului la 8 aprilie, la Praga. “In linii mari, noul tratat START inregistreaza progrese in mai multe zone. Reduce cu circa o treime numarul armelor nucleare pe care SUA si Rusia le vor desfasura. Reduce semnificativ numarul rachetelor si lansatoarelor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QGUzZ8SoUWU[/youtube]

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *