SUA si OSCE condamna modul in care au fost organizate alegerile in Belarus

, ,
 

Statele Unite au apreciat că alegerile legislative desfăşurate duminică în Belarus nu pot fi considerate ca libere şi corecte, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.
“Alegerile parlamentare de la 23 septembrie din Belarus nu răspund criteriilor internaţionale şi derularea lor nu poate fi considerată ca liberă sau corectă”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland. Ea a reamintit că în evaluarea sa preliminară Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat că scrutinul “nu au fost competitiv de la bun început”, citând opţiunile limitate ale electoratului, lipsa de imparţialitate a Comisiei electorale sau absenţa procedurilor adecvate de numărare a voturilor.
“Statele Unite lansează un apel autorităţilor ca să ia măsurile necesare pentru respectarea angajamentelor internaţionale asumate Belarus în vederea organizării de alegeri democratice şi promovării respectului pentru drepturile omului”, a continuat Victoria Nuland în documentul citat. “Aceasta include eliberarea şi reabilitarea tuturor deţinuţilor politici”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, şi “rămâne un element central pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale cu Statele Unite”.

OSCE: Alegerile nu au fost nici libere şi nici imparţiale

Alegerile legislative desfăşurate duminică în Belarus nu au fost nici libere, nici imparţiale, a apreciat luni misiunea de observatori ai OSCE după scrutin. “Alegerile libere implică libertate de exprimare, de organizare şi de a candida pentru un mandat, însă nu am văzut nimic de acest gen în timpul campaniei”, a declarat coordonatorul misiunii speciale a OSCE pentru scrutinul din Belarus, Matteo Mecacci, într-un comunicat. “Aceste alegeri nu au fost competitive de la bun început”, a adăugat acesta.
La rândul său, Antonio Milososki, şef al misiunii pe termen lung de observare a alegerilor, a subliniat “lipsa de neutralitate şi imparţialitate din partea comisiilor electorale, ceea ce subminează încrederea în proces”. “În pofida îmbunătăţirilor aduse alegerilor electorale în 2010 şi 2011, cadrul legal nu garantează în mod adecvat desfăşurarea alegerilor în concordanţă cu recomandările OSCE şi cu normele internaţionale”, a adăugat misiunea în comunicatul amintit. “Deşi Constituţia garantează libertatea de exprimare şi există un număr mare de mijloace de informare, acoperirea campaniei nu a oferit o gamă largă de puncte de vedere (…) Acoperirea mediatică s-a concentrat asupra preşedintelui şi guvernului, atenţia acordată candidaţilor fiind redusă la minim”, mai precizează organizaţia.
Misiunea a subliniat totodată că, deşi derularea propriu-zisă a scrutinului a fost satisfăcătoare, “procesul s-a deteriorat considerabil în timpul numărătorii voturilor”. “Mulţi observatori nu au putut vedea, de fapt, numărătoarea sau au dat o evaluare negativă”, precizează comunicatul OSCE, apreciind că “absenţa procedurilor bine definite înseamnă că nu poate fi garantată o numărătoare corectă”.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Belarus, 109 din cele 110 locuri au fost ocupate din primul tur, toţi candidaţii care le-au obţinut fiind favorabili puterii, iar rata de participare la scrutin a atins 74%, cifră aprig contestată de opoziţia belarusă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *