SUA si Israel, pozitie comuna privind Iranul

, , ,
 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat mulţumirea duminică după ce preşedintele american Barack Obama a reiterat că “toate opţiunile se află pe masă” pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară.
“Sunt mulţumit că preşedintele Obama a reafirmat că Iranul nu trebuie să fie lăsat să dezvolte arme nucleare şi că toate opţiunile se află pe masă” în vederea atingerii acestui obiectiv, a declarat Netanyahu, care urmează să se întâlnească cu Obama luni la Washington, după o vizită în Canada. “Sunt de asemenea fericit şi că a făcut clar faptul că atunci când vorbim despre un Iran dotat cu arma nucleară, politica de îndiguire nu are cum să fie o opţiune. În fine, şi este ceea ce pentru mine este cel mai important, sunt bucuros că a spus că Israelul trebuie să se poată apăra singur, împotriva oricărei ameninţări”, a continuat liderul evreu.
Preşedintele american Barack Obama s-a declarat dispus, duminică, să “folosească forţa” pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, pronunţându-se totuşi în favoarea unei soluţii diplomatice şi regretând că se “vorbeşte prea mult de un război” împotriva Teheranului. “Se vorbeşte prea mult despre un război” împotriva Iranului, şi-a exprimat regretul preşedintele american într-un discurs susţinut în faţa principalului grup de lobby proisraelian din Statele Unite, referindu-se la ameninţările voalate ale statului evreu de a ataca unilateral Iranul.
“În ultimele săptămâni, astfel de discuţii au servit regimul iranian, prin creşterea preţului petrolului, de care depinde pentru a-şi finanţa programul nuclear”, a continuat preşedintele american. Cu o zi înainte de o întâlnire foarte aşteptată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Barack Obama a cerut Teheranului să aleagă calea diplomatică pentru rezolvarea acestei crize, subliniind că Iranul este “supus unei presiuni mai puternice ca niciodată” din cauza sancţiunilor adoptate de Statele Unite şi aliaţii lor.

Toate opţiunile sunt pe masă

“Cred cu fermitate că mai este loc pentru diplomaţie – însoţită de o oarecare presiune – pentru a rezolva această criză. Statele Unite şi Israelul afirmă împreună că Iranul nu deţine încă arma nucleară, şi suntem foarte vigilenţi în supravegherea programului lor”, a continuat el. Dar preşedintele american a amintit foarte clar că “toate opţiunile sunt pe masă” pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, inclusiv “o acţiune militară”.
“Liderii Iranului trebuie să ştie că eu nu duc o politică restrictivă. Duc o politică ce constă în a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară. Şi aşa cum am spus deja foarte clar în timpul mandantului meu, nu voi ezita să folosesc forţa pentru a proteja Statele Unite şi intereselor lor”, a declarat preşedintele american.
Criticat în mod regulat de adversarii săi republicani pentru o poziţie pe care aceştia din urmă o consideră ca nefiind clar în favoarea Israelului, preşedintele american a declarat că “susţine Israelul în momentele cruciale”. “În ultimii trei ani, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, mi-am respectat angajamentele în favoarea statului Israel. În fiecare moment crucial, la fiecare obstacol întâlnit în cale, am fost prezenţi pentru Israel”, a afirmat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *