SUA si Iran, aruncate in razboiul rachetelor

de | apr. 26, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Statele Unite dezvoltă o nouă generaţie de rachete rapide, ce pot atinge viteze de peste 5.793 de kilometri pe oră şi pot lovi orice ţintă de pe Glob într-o oră, un proiect care a alarmat China, Republica Islamica Iran şi Rusia şi a complicat negocierile pentru reducerea armelor nucleare, relateaza mass-media internationala.

Rachetele strategice iraniene, amenintare la adresa intereselor SUA in Golful Persic

Rachetele strategice iraniene, amenintare la adresa intereselor SUA in Golful Persic

Statele Unite dezvoltă o nouă generaţie de rachete rapide, ce pot atinge viteze de peste 5.793 de kilometri pe oră şi pot lovi orice ţintă de pe Glob într-o oră, un proiect care a alarmat China, Republica Islamica Iran şi Rusia şi a complicat negocierile pentru reducerea armelor nucleare, relateaza mass-media internationala. „Capacitatea de a ataca o gamă largă de ţinte aflate în rază de acţiune intercontinentală, fără a recurge la arme nucleare, are o importanţă centrală pentru securitatea naţională”, a explicat Daniel Goure, analist la institutul Lexington din Virginia, citat de mass-media.
Casa Albă a cerut fonduri de aproape 250 de milioane de dolari pentru cercetarea tehnologiilor hipersonice, dintre care unele folosesc undele de şoc generate de rachete pentru a le creşte şi mai mult viteza. Noua armă va putea fi lansată din aer, de pe mare sau de la sol şi va zbura la o altitudine de peste 106 kilometri. Racheta va primi date actualizate privind ţinta de la sateliţi. La o viteză de până la cinci ori mai mare decât cea a sunetului, ea va genera atât de multă căldură încât va trebui acoperită cu materiale speciale, pentru a evita topirea.

Maratonul rachetelor

La randul lor, Gardienii Revoluţiei, corpul de elită al armatei iraniene, a lansat recent cinci rachete în cadrul amplelor exerciţiilor militare din strâmtoarea Ormuz, relatează televiziunea de stat. Rachetele sol-mare şi mare-mare au lovit aceeaşi ţintă simultan, potrivit televiziunii de stat de la Teheran, care nu oferă alte detalii. „Republica Islamică a Iranului are planuri pentru a respinge orice agresiune, iar aceste planuri vor face inamicii să regrete, cu siguranţă”, a afirmat comandantul adjunct al forţelor armate iraniene, generalul Massoud Jazayeri. Inaltul oficial militar iranian a mai adaugat că securitatea Golfului Persic trebuie asigurată prin cooperarea între ţările din regiune. „Ţinând cont de posibilele comploturi ale duşmanilor şi agresorilor, Corpul Gardienilor Revoluţiei pune la punct operaţiuni de apărare pentru a a da un răspuns zdrobitor oricărei agresiuni”, a mai ţinut să avertizeze oficialul.
Manevrele Iranului, desfăşurate într-o zonă crucială pentru transportul de petrolul, coincid cu amplificarea tensiunilor dintre Iran şi Occident, care se teme că republica islamică ar încearca să obţină bomba atomică. Forţele armate iraniene organizează adesea exerciţii, pentru a demonstra că sunt pregătite să facă faţă oricărei eventuale acţiuni militare desfăşurate de Israel sau de Statele Unite.
Anterior, Pentagonul a afirmat că o eventuală acţiune militară împotriva Teheranului este în continuare una dintre opţiunile luate în calcul pentru a pune capăt ambiţiilor sale nucleare. Statele Unite exercită presiuni pentru a adoptarea unei a patra runde de sancţiuni ONU vizând Iranul, care refuză să pună capăt programului său nuclear controversat.

Ocupatie militara

Dacă Iranul va decide să fabrice arme nucleare, Statele Unite nu vor putea opri asta decât dacă vor ocupa ţara condusă de Mahmoud Ahamadinejad, a declarat generalul american James Cartwright, în urma unui raport pe care l-a prezentat în faţa Senatului SUA. Cartwright a vorbit despre deciziile dificile pe care trebuie să le ia administraţia Obama în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii pentru domolirea Iranului. Generalul a precizat că o simplă intervenţie militară nu va fi suficientă în cazul în care Iranul ar reuşi să pună mâna pe arme atomice.
La randul sau, senatorul democrat Jack Reed l-a întrebat dacă „ocuparea fizică a ţării şi dezasamblarea instalaţiilor nucleare iraniene” ar reprezenta o soluţie pentru a anula orice şanse ca Iranul să construiască arme nucleare. Răspunsul lui James Cartwright a fost afirmativ, relateaza mass-media.
Contracandidatul lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din 2008, John McCain, s-a numărat şi el printre senatorii care i-au adresat întrebări generalului Cartwright. „George Schultz, secretarul meu de stat preferat, a subliniat odată că nu e bine să întrepţi o armă asupra cuiva dacă nu eşti pregătit să apeşi pe trăgaci. Statele Unite flutură o armă de ceva vreme. N-am apăsat însă pe trăgaci nici măcar o dată, aşa că a cam venit vremea s-o facem”, a declarat McCain.

Jihad nuclear

Serviciile occidentale de informaţii apreciază că Republica Islamica Iran intenţionează să construiască noi reactoare nucleare, relateaza surse oficiale occidentale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit The New York Times, inspectorii internationali si serviciile occidentale de informatii banuiesc ca Iranul se pregateste sa construiasca noi reactoare nucleare, sfidând astfel solicitarile ONU.
Reamintim ca in urmă cu şase luni a fost dezvăluită existenţa unei capacităţi secrete de îmbogăţire a uraniului. Inspectorii ONU care monitorizează programul nuclear iranian caută dovezi referitoare la două şantiere de construcţie, bazându-se pe comentariile unui oficial iranian, şi încearcă să identifice locul unde au fost instalate o serie de echipamente pentru îmbogăţirea uraniului produse recent.

Strategie atomica

Într-un interviu acordat agenţiei ISNA – Iranian Student News Agency -, Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat începerea construcţiei a două noi centrale, care “vor fi construite în interiorul munţilor”.
Oficiali americani au declarat că împartăşesc bănuielile inspectorilor ONU şi analizează imagini obţinute prin satelit în legătură cu mai multe posibile amplasamente, dar nu au obţinut indicii clare privind faptul că Teheranul intenţionează să producă în aceste uzine combustibil nuclear. La randul sau, un oficial european a afirmat că, deşi există “unele dovezi”, restricţiile impuse de Iran inspectorilor ONU îngreunează localizarea noilor construcţii.
Bănuielile occidentale se bazează şi pe faptul că echipamentele pentru îmbogăţirea uraniului, produse în numeroase fabrici răspândite pe întreg teritoriul Iranului, nu au fost instalate în centralele vizitate de inspectorii ONU. Capacităţile de producţie reprezintă una dintre ţintele predilecte ale serviciilor de informaţii americane, israeliene si europene.

Sabotaj israelian

Israelul este implicat intr-un razboi de sabotaj in Iran, intr-un efort de a impiedica tentativele Teheranului de a dezvolta arma nucleara, au afirmat surse oficiale de la Ierusalim, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au declarat ca strategia israeliana „de decapitare” a programului nuclear a vizat membri ai acestuia, in speranta ca ambitiile Republicii Islamice Iran in acest domeniu vor fi descurajate, fara sa se ajunga la razboi. Operatiunea de sabotaj a capatat o importanta si mai mare in urma alegerii presedintelui american Barack Obama, care a implementat o politica externa mai toleranta fata de Iran. “Actiunile vizeaza sa incetineasca progresele in program astfel incat ei sa nu-si dea seama ce se intampla”, a spus un fost agent al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA. “Obiectivul este a amana, a amana pana cand se gaseste alta solutie sau abordare”. Cu siguranta nu vrem ca actualul guvern iranian sa aiba astfel de arme. Este o politica buna sa se evite abordarea militara, care ar presupune probabil riscuri inacceptabile”, a explicat el.
Ca o dovada a presupusei strategii israeliene, oficialii iranieni au vorbit despre evenimente suspecte, precum moartea lui Ardeshire Hassanpour, om de stiinta in domeniul nuclear la uzina de plutoniu din Isfahan, care a decedat in locuinta sa in urma unei aparente scurgeri de gaz in 2007. Totodata, mass-media occidentala a prezentat informatii potrivit carora Iranului i s-a vandut echipament defect pentru programul sau nuclear de catre pietele internationale, serviciile de securitate iraniene dejucand mai multe tentative de perturbare a furnizarii de electricitate pentru Natanz, uzina de imbogatire a uraniului.
“Cred ca este vorba despre actiuni de sabotaj, este o miscare logica. In lipsa unei solutii negociate pentru rezolvarea problemei, aceasta este cea mai buna solutie deocamdata”, a declarat oficialul CIA citat. “Numeroase agentii de informatii incearca un razboi psihologic. Nu numai Israelul, dar si americanii si multe agentii de spionaj europene – exista informatii ca si state neutre, ca Olanda, sunt implicate”, a mai adaugat acesta.
“Daca este adevarat, este vorba despre exercitarea de presiuni asupra programului iranian din punct de vedere tehnic. Daca nu este adevarat, atunci este vorba despre o parte a conflictului psihologic. Pentru ca nu exista confirmari, nu putem fi siguri. Dar chiar si daca nu ar fi adevarat, este cu siguranta o parte a amplului razboi psihologic impotriva programului nuclear iranian. Asta este clar”, a conchis sursa citata.

General dezertor

Existenta reactorului nuclear construit in secret de Siria cu asistenta nord-coreeana a fost dezvaluita serviciilor de informatii occidentale de catre generalul iranian Ali Rea Asgari, care a dezertat in urma cu trei ani in timp ce se afla intr-o vizita in Turcia, a reconfirmat un inalt demnitar din serviciile de informatii israeliene, citat de presa locala. Mossadul si CIA au fost acuzate de autoritatile iraniene ca s-ar afla in spatele disparitiei generalului iranian, fost ministru adjunct al Apararii si comandant al Garzilor Revolutionare Iraniene. Asgari a afirmat de asemenea ca Iranul a fost implicat doar din punct de vedere financiar in construirea reactorului secret de la al-Kybar, furnizand guvernului de la Damasc fonduri ce oscilau intre 1-2 miliarde de dolari.
Reamintim ca in perioada premergatoare atacului aerian israelian din 9 septembrie 2007 care a distrus reactorul sirian, locatia in care acesta era construit a fost vizitata de o unitate de operatiuni speciale a armatei israeliene care a cules toate datele necesare in vederea atacului aerian.

Spionul trambita

Serviciile de informatii olandeze au retras anterior un agent dintr-o „operatiune ultrasecreta“ de spionare a industriei militare din Iran deoarece sefii spionajului din Olanda considerau ca un atac aerian al SUA este iminent. Dezvaluirile au fost criticate de oficialii americani si olandezi, care au respins iminenta unui atac aerian American asupra Republicii Islamice Iran.
Conform relatarilor aparute in ziarul olandez „De Telegraaf”, si preluate de mass-media britanica, serviciile de informatii ale acestei tari, AIVD, au oprit o operatiune de spionaj menita a infiltra si sabota industria armamentului din Iran. „Operatiunea, despre care s-a spus ca a inregistrat un mare succes, a fost sistata de curind in legatura cu planurile privind un atac aerian american iminent asupra Iranului“, se arata in raport. „Vor fi totodata aruncate in aer tintele care au avut legatura cu actiunea olandeza de spionaj“. Surse „bine plasate“ au spus ziarului olandez ca un agent de virf a fost rechemat de curind „deoarece se crede ca SUA ar urma sa ia o decizie in decurs de citeva saptamini privitor la atacarea Iranului cu avioane fara personal uman la bord“. „In ultimii ani, AIVD a impartasit informatiile sale serviciilor secrete americane CIA“, adauga cotidianul.

Rachete navale

Ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, a declarat recent ca Iranul a lansat productia unei nou tip de racheta antinave cu raza scurta de actiune, capabila sa “sa distruga tinte de 3.000 de tone. Racheta denumita Nasr-1 este “o racheta cu raza scurta de actiune ce poate fi lansata de pe coasta sau de pe nave si va fi adaptata, pentru a putea fi folosita din elicoptere si de pe submarine”, a precizat oficialul militar iranian, citat de agentia iraniana IRNA. In prealabil, pe fondul dosarului nuclear iranian tot mai tensionat, liderii de la Teheran au facut mai multe anunturi in legatura cu fabricarea de noi rachete mai performante. Ministrul apararii a inauguat in februarie instalatiile de dezvoltare a unei rachete sol-aer antielicoptere numita Qaem si a unei rachete antitanc “cu doua focoase” numita Tufan. Teheranul a mai spus ca a pus la punct o racheta sol-aer capabila sa distruga elicoptere de atac americane Apache, precum si un sistem antiracheta prezentat ca oferind aceleasi performante cu cele ale sistemului rus S-300, cumparat de Teheran, dar a carui livrare este intarziata de Moscova. Anuntul vine in timp ce SUA si-au consolidat arsenalul antirachete din Golf, pentru a putea para un eventual atac iranian. in decembrie, Teheranul a testat o “versiune ameliorata” a rachetei sale cu raza medie Sejil-2, care poate, potrivit Iranului, sa loveasca Israelul, dar si principalii vecini ai Teheranului.

Colaborare periculoasa

Pe langa fabricarea de noi rachete, Iranul va construi o noua rampa pentru lansarea de rachete, “probabil in colaborare” cu Coreea de Nord, informeaza revista cu profil militar, Jane’s Intelligence Review, bazandu-si afirmatiile pe mai multe imagini surprinse de sateliti. Rampa este in constructie la centrul spatial din Senman, la est de Teheran, si ar putea servi la lansarea unei noi rachete spatiale in curs de asamblare, numita Simorgh (Phoenix), potrivit revistei. Aceasta racheta, cu o lungime de 27 de metri, are 85 de tone si patru motoare. Ea ar urma ca peste doi ani sa plaseze un satelit de 100 kilograme pe o orbita la 500 kilometri. Lucrarile in curs “demonstreaza probabilitatea unei colaborari cu Coreea de Nord in programul de rachete”, potrivit revistei. Ea subliniaza ca “platformele din turnul de lansare surprinse din satelit seamna cu cele ale noii rampe de lansare din Coreea de Nord, la Tongchang”. Un crater sapat in fata rampei corespunde, de asemenea, in partea vestica, noului amplasament de lansare al Phenianului. “In plus, prima faza a rachetei Simorgh seamana mult cu Unha-2 a Coreei de Nord”, potrivit publicatiei. Noua rampa, aflata la patru kilometri nord-est de centrul spatial Semnan, este pe jumatate construita, iar un alt santier este in curs, la 2,5 kilometri sud-vest. Toate aceste activitati arata ca “Teheranul pare decis sa continue dezvoltarea rachetelor, in pofida tentativelor SUA de a obtine sustinerea necesara pentru sanctiuni suplimentare”, se mai arata in paginile publicatiei citate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *