SUA, Romania, Marea Neagra si armele pentru Afganistan

de | iul. 28, 2011 | Alte regiuni, Info Militar, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Avioane cargou americane au livrat arme şi alte provizii unei brigăzi a armatei Statelor Unite în Afganistan de la o bază aeriană din România la Marea Neagră timp de aproape trei luni.

K-135-U.S.-Air-Force-photo-Staff-Sgt.-Joshua-StrangAvioane cargou americane au livrat arme şi alte provizii unei brigăzi a armatei Statelor Unite în Afganistan de la o bază aeriană din România la Marea Neagră timp de aproape trei luni. Oficiali militari americani evaluează marele rol pe care l-ar putea juca baza de la Mihail Kogălniceanu pentru restul războiului din Afganistan, potrivit unui articol publicat de săptămînalul armatei americane Stars and Stripes. Potenţialul bazei de a servi ca nod de transport logistic pentru alte operaţiuni viitoare este de asemenea examinat, au declarat oficiali militari americani. „Zona în general acolo în România are căi rutiere, aeriene şi capacităţi maritime, aşa că este foarte favorabilă”, consideră locotenent-colonelul Greg Derner, un ofiţer de logistică la sediul Comandamentului european al Statelor Unite din Stuttgart, transmite Moldpres. Pentru Statele Unite, transportul de echipamente către şi dinspre Afganistan a fost de mult timp o luptă. Tranzitul pe teren prin Pakistan s-a dovedit riscant, cu multe convoaie atacate de talibani în zonele tribale de-a lungul frontierei. Tulburările politice din Kîrgîzstan au perturbat zborurile din SUA ce operau pentru un timp la baza aeriană Manas, iar Rusia are restricţii asupra a ceea ce se poate deplasa prin teritoriul ei. Pentru Statele Unite, transportul de echipamente în şi din Afganistan a întâmpinat multe obstacole. Tranzitul terestru prin Pakistan s-a dovedit riscant, tulburările politice din Kîrgîzstan au perturbat zborurile de la baza Manas, iar Rusia are restricţii pentru transportul armamentului. Deşi baza din România nu ar elimina toate problemele, desfăşurarea mai multor misiuni de la Kogălniceanu ar putea reduce o parte dintre presiunile existente.

Evaluare la Kogalniceanu

Avioane cargo americane au livrat în ultimele trei luni arme şi ale provizii unei brigăzi a armatei SUA din Afganistan, de la baza Mihail Kogălniceanu, în timp ce oficiali militari evaluează rolul pe care l-ar putea juca baza din România în acest război. De asemenea, potenţialul bazei de a servi ca centru logistic de transport pentru alte operaţiuni este examinat, au spus oficiali militari, citaţi de revista Stars and Stripes. „Zona generală de acolo, din România, are capacitate rutieră, aeriană şi navală, deci este de foarte mare ajutor”, a explicat locotenent-colonelul Greg Derner, ofiţer însărcinat cu logistica la Comandamentul american pentru Europa de la Stuttgard. Pentru Statele Unite, transportul de echipamente în şi din Afganistan a întâmpinat multe obstacole. Tranzitul terestru prin Pakistan s-a dovedit riscant, multe convoaie fiind atacate de talibani în zonele tribale de la graniţă. Tulburările politice din Kîrgîzstan au perturbat zborurile de la baza Manas, iar Rusia are restricţii privind armamentul ce poate fi transportat pe teritoriul său, transmite NewsIn. Deşi baza din România nu ar elimina toate problemele, desfăşurarea de mai multe misiuni de la Kogălniceanu ar putea reduce o parte dintre presiunile existente, a explicat Derner. Evaluarea potenţialului bazei ar urma să dureze mai multe luni şi va include trei comandamente: Central, Comandamentul de Transport şi EUCOM, potrivit ofiţerului. Începând din mai, Contingency Response Wings, din forţele aeriene americane, operează la Mihail Kogălniceanu, testând capacitatea bazei. În prezent, circa 70 de aviatori finalizează ultima fază a operaţiunii – livrarea a 1.000 de tone de echipament către Brigada 172 de infanterie. „Au nevoie de aceste lucruri pentru a funcţiona” corespunzător, a explicat locotenent-colonelul John Platte, care coordonează eforturile Contingency Response Wings în România. Din punctul său de vedere, misiunea s-a derulat fără probleme. Baza Mihail Kogălniceanu este foarte atrăgătoare şi pentru că se află în apropiere de portul la Marea Neagră Constanţa, ceea ce deschide accesul către alte rute de tranzit. Un alt avantaj este că România e membru NATO şi ar permite fluxul de echipamente din şi înspre Afganistan, a precizat Derner. Dar dacă Statele Unite vor pune în aplicare planul de a intensifica operaţiunile de tranzit via România, nu este aşteptat un număr mare de militari americani trimişi să execute misiunea. Un scenariu mai probabil ar implica ca TRANSCOM să contracteze români. Ceea ce ar elibera personal american pentru alte sarcini, dând în acelaşi timp un impuls economiei locale, a afirmat Derner. „Armata ar avea un rol de supraveghere”, a adăugat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *