SUA: Rezolvarea conflictului transnistrean se poate rezolva pasnic pe cale economica

, , , ,
 

william moserAmbasadorul SUA la Chisianu, William Moser, a afirmat intr-un interviu pentru Europa Libera ca dosarul transnistrean ar putea fi solutionat pe cale economica, odata cu implementarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. „Cred ca semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeana ar putea fi o buna oportunitate pentru ambele parti. Desigur, acum abia este implementat acest Acord, ceea ce inseamna ca Chisinaul va trebui sa aduca economia la standardele europene. Perioada este una prielnica pentru a duce un dialog cu partea transnistreana astfel incat ambele maluri ale Nistrului sa construiasca impreuna o noua economie. Eu cred ca un asemenea dialog are potential in cadrul negocierilor la care participam cu totii, OSCE, Uniunea Europeana, inclusiv Federatia Rusa. Regiunea transnistreana trebuie sa fie integrata in Republica Moldova, intr-un teritoriu unificat, cu un statut special pentru Transnistria. Din punctul meu de vedere, in cadrul spatiului economic al Uniunii Europene, acest scop are mai multe sanse sa devina realitate. Ambele parti trebuie sa-si dezvolte economiile pentru a deveni mai moderne si competitive din punct de vedere economic. Este interesant ca majoritatea exporturilor din Transnistria sunt deja indreptate spre Uniunea Europeana, deci, astazi, sunt companii din regiune care au comert activ in spatiul european. Viitorul lor, cred, este alaturi de Moldova in marele spatiu comercial al Uniunii Europene”, a afirmat Moser.

Oficialul american a mai sustinut ca Republica Moldova are nevoie de cresterea gradului de democratizare. „Pentru ca Republica Moldova sa devina o tara cu adevarat democratica, integrata in Uniunea Europeana, cetatenii moldoveni trebuie sa aiba intiparit in comportament sentimentul de toleranta si acceptarea diversitatii, sa realizeze ca drepturile omului sunt cruciale pentru dezvoltarea tarii (…) Republica Moldova are nevoie de mai multa democratie, insa cheia este in mana cetatenilor activi. Activismul civic nu incepe si nu se termina odata cu alegerile parlamentare, trebuie manifestat zilnic. Cand cetatenii se vor implica si vor monitoriza ce se intampla in Parlament si in societate, lucrurile se vor schimba. Acest aspect este unul crucial pentru dezvoltarea Republicii Moldova ca democratie”, a completat oficialul american care a mai spus ca exista progrese, chiar daca mici, si in zona anticoruptie.

3 raspunsuri
 1. Ilie
  Ilie says:

  Se pare ca Moldova inca nu este gata de asa ceva, Modova trbuie prima printrun mod miraculos sa se integreze in taiojnii soiuz, cam pe vre-o 12 ani apoi sa se afle in perioada de tranzitie vre-o 20 apoi calea spre integrare europeana ca vre-o..

  Răspunde
 2. Igor
  Igor says:

  Cel mai puternic razboi la etapa actuala e cel economic, important ca acum RM sa inceapa acest razboi de modernizare a economiei proprii, evident cu ajutorul UE ca si cetatenii din regiune stinga a Nistrului sa simta beneficii, iar pentru ca acest lucru sa se impimple e nevoie mai intii de un nou guvenr, si cu aceasta ocazie ii invit pe liberalii lui Ghimpu sa lasa ASII pe masa si sa ia politica mai in serios si mai responsabil, ceea ce au facut ei pina acum a parut mai mult a circ si joaca .

  Răspunde
 3. Vasile
  Vasile says:

  Se poate de rezolvat desigur, dar numai PD-ul a depus efort in acest sens, numai Corman pe la OSCE discutii despre conflictul Transnistrean si dialogul cu ei, numai Buliga cu masuri d eincurajarea celor din zona de securitate si tot asa mai departe… Daca s-ar mobilia cu totii ar fi deja Moldova cu hotar normal cu Ukraina si nu zona de separatism si armata 14.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *