SUA, pregatita sa investeasca major in zona romaneasca a Marii Neagre

, , , , ,
 

platforma MN 43543Marea Neagra incepe sa atraga din ce in ce mai multe investitii din sfera energetica, sobsolurile sale fiind foarte bogate in hidrocarburi. Colosul energetic american ExxonMobil, unul din cele mai mari grupuri din lume, vrea sa investeasca intre trei si zece miliarde de dolari in perimetrul Neptun din Marea Neagra. Firma americana detine acest perimetru in concesionare impreuna cu cea mai mare companie romaneasca, Petrom. Americanii sunt foarte hotarati sa isi mareasca investitiile in cazul in care vor fi gasite titei si gaze in acel perimetru. “La sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor vom demara lucrarile de forare in perimetrul Neptun din Marea neagra. Costurile pentru drilling sunt de un milion de dolari pe zi, din care jumatate reprezinta inchirierea vasului special pentru astfel de activitati. Forarea la o singura sonda ar putea dura intre 30 si 135 de zile. Daca vom avea succes si gasim hidrocarburi in perimetrul Neptun, costul total privind dezvoltarea si productia in perimetru se va ridica de la trei pana la zece miliarde dolari, investitii pe care le vom derula impreuna cu Petrom”, a declarat joi directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd., Ian A. Fischer.

Beneficiu comun

Reprezentantul SUA a precizat ca in forarile in ape la mare adancime costurile sunt extrem de mari. “Daca vom avea succes, vom avea nevoie de descoperiri multiple, iar riscurile sunt mari. Însa toata lumea ar avea de castigat, inclusiv Romania, daca am descoperi cantitati mari de titei si gaze naturale”, a a afirmat oficialul ExxonMobil. Între 2008 si 2011, compania a achizitionat, procesat si interpretat studiul de seismica 3D si studiile geologice facute la mare adancime. Este estimat ca la sfarsitul acestui an Petrom va incepe explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagra pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi, in parteneriat cu subsidiara companiei americane ExxonMobil. Perimetrul Neptun cuprinde o arie de aproximativ 9.900 km patrati, in zone cu adancime a apei marii cuprinse intre 50 si 1.700 metri. Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus si Delta). Totodata, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km patrati.

SUA face apel la colaborare

In urma cu circa doi ani de zile, Richard Morningstar, trimisul special al Statelor Unite pe probleme de energie, declarat la un seminar energetic de la Bucuresti ca Marea Neagra isi poate dezvolta propriile rezerve de hidrocarburi, care se pot dovedi uriase iar tarile din jurul Marii Negre ar trebui sa-si uneasca capacitatile pentru explorarea, productia si transportul resurselor energetice spre Europa. Cheia pentru asigurarea securitatii energetice in Europa este diversificarea surselor de energie, insa Rusia trebuie privita in continuare ca un jucator important, a declarat trimisul special al SUA pe probleme energetice, Richard Morningstar. El a precizat ca interesul Statelor Unite este ca tarile caspice sa se dezvolte si sa-si creasca productia, pentru a exporta resurse catre Europa, insa este nevoie ca Uniunea Europeana sa colaboreze si cu Rusia pentru diversificarea rutelor de aprovizionare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *