SUA pe fondul militarismului rusesc crescut la Marea Neagră: Soldații și echipamentele din România sunt gata oricând de luptă

, , , , , , ,
 

Colonelul Scott A. Weston, atașatul militar al Ambasadei SUA la București (foto stânga)

Atașatul militar al Ambasadei SUA la București, colonelul Scott Weston, a declarat joi în cadrul Atlantic – Black Sea Security Forum 2019, organizat de Institutul Aspen la București, că prezența militară a SUA în România este tot mai puternică și că militarii americani sunt pregătiți oricând de luptă.

„În baza de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța -n.r.), sunt în medie 1.000 de militari americani, tancuri și echipamente gata de luptă. La Deveselu, la baza de apărare antirachete balistice, sunt peste 100 de militari americani de la Marină. În aproape fiecare vară, avem formațiuni de luptă care vin în România pentru antrenamente și exerciții”, a declarat ofițerul american.

Declarațiile sale au fost făcute pe fondul unor dezbateri despre militarismul crescut al Rusiei în Marea Neagră din ultimii ani și despre manevrele militare și înarmarea excesivă pe care Moscova a ordonat-o în Marea Neagră, dup[ anexarea Crimeei în martie 2014.

„SUA mențin și au mai multe forțe în Europa decât în trecut. Ceea ce cere președintele [Donald Trump este ca membrii NATO să își îndeplinească responsabilitățile (…) Sunt de acord că politica noastră militară este mai realistă decât era în trecut.

Pe de altă parte, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu a declarat că în ultimii ani centrul gravitațional al NATO s-a mutat în Marea Neagră, acolo unde Rusia a devenit tot mai agresivă. El a mai menționat că NATO ar trebui să întărească nu numai flancul său estic, ci și țările aflate „în prima linie” pentru Ucraina, Moldova sau Georgia.

Oficialul român a mai precizat că anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, a dat Rusiei posibilitatea de ați consolida o prezență tot mai puternică în Marea Neagră prin aducerea de echipamente militare și forțe în Marea Neagră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.