SUA multumesc Romaniei pentru scut si doreste amplasarea lui atat in Asia, cat si si Orientul Mijlociu

, , , , ,
 

scut-antiracheta-2

SUA ia in calcul amplasarea si in Asia si Orientul Mijlociu a unor elemente ale scutului antiracheta similare cu cele din Europa, a afirmat marti subsecretarul de stat american pentru securitate internationala si controlul armamentului, Ellen Tauscher. “In afara de Europa si Rusia, in fata noastra stau provocari si intrebari dificile. Trebuie sa fie facute si mai multe eforturi pentru a implementa noile abordari regionale din afara Europei. Trebuie sa ne gandim cum ar arata o abordare adaptiva in etape (n.r. – denumirea oficiala pentru scutul antiracheta din Europa) in Orientul Mijlociu si Asia”, a spus Ellen Tauscher la conferinta anuala a Agentiei americane pentru Aparare Antiracheta. Oficialul american a aratat ca in aceste doua zone exista o altfel de dinamica militara si politica, ce ar putea necesita o abordare diferita decat cea pe care SUA o au fata de scutul antiracheta in Europa. “Aliatii nostri din Orientul Mijlociu si Asia au propriile lor elemente de aparare antiracheta si fiecare aduce diverse avantaje la masa discutiilor referitoare la apararea antiracheta. Trebuie sa ne dam seama cum putem folosi aceste avantaje pentru a furniza cea mai buna protectie pentru Statele Unite, pentru fortele noastre desfasurate in zona si pentru aliatii si partenerii nostri”, a spus Tauscher.

Scut mondial

Ea a amintit de parteneriatele consolidate pe care SUA le-au incheiat cu tari precum Japonia, Franta, Israel, Coreea de Sud si Australia pentru a dezvolta sisteme antiracheta mai capabile. “Putem lucra cu aliatii si partenerii nostri pentru a le moderniza navele de razboi, astfel incat ele sa poata efectua operatiuni de aparare antiracheta. Putem conlucra cu ei si in ceea ce priveste amplasarea de radare in intreaga lume, care sa furnizeze datele necesare pentru ca interceptorii nostri sa anihileze rachetele balistice”, a exemplificat Tauscher.

Aparare separata de Rusia

SUA si Rusia ar putea coopera in scutul antiracheta prin desfasurarea unor analize si exercitii comune si prin impartasirea datelor de la radarele de avertizare, dar in final NATO va apara teritoriul NATO si Rusia isi va asigura singura apararea, a declarat luni un inalt oficial american. Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru securitate internationala si controlul armamentului, a tinut sa infirme temerile ca Washingtonul si Moscova ar avea “discutii secrete” sau ar “incheia intelegeri secrete” pe tema colaborarii in privinta scutului antiracheta. In schimb, oficialul american a aratat ca obiectivul ar fi constuirea unui parteneriat cu Rusia care sa ofere garantii reciproce de securitate.

Multumiri pentru Romania si Polonia

Sprijinul Romaniei si Poloniei, care au acceptat sa gazduiasca interceptori terestri SM-3 in cadrul scutului antiracheta, permite Statelor Unite sa-si aduca sistemele mai aproape de amenintarea iraniana si furnizeaza o capacitate antiracheta permanenta in Europa, a mai declarat Tauscher. “La sfarsitul acestui an fiscal, capacitatile noastre regionale de aparare antiracheta vor consta in 26 de interceptori THAAD si 107 interceptori SM-3”, a anuntat luni Ellen Tauscher. “Romania si Polonia au acceptat sa gazduiasca baze terestre de interceptori SM-3”, a amintit oficialul american. “Sprijinul lor permite Statelor Unite sa ne implantam sistemele mai aproape de amenintarea iraniana si sa furnizam o capacitate permamenta de aparare antiracheta in Europa”, a adaugat Ellen Tauscher. “Aceste planuri creeaza o sinergie si reduc costurile si povara arhitecturii apararii antiracheta europene”, a explicat subsecretarul de stat. Implicarea Romaniei in scutul antiracheta va incepe in faza a doua a “abordarii adaptive”, in cursul anului 2015. in prezent, Romania si SUA desfasoara negocieri pe tema amplasarii interceptorilor terestri. La 10 martie, Romania si SUA au incheiat cea de-a cincea runda de negocieri, dand asigurari ca se depun eforturi pentru finalizarea cat mai rapida a discutiilor privind participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta american din Europa. in ianuarie, presedintele Traian Basescu si-a exprimat dorinta, intr-o intalnire cu diplomatii acreditati la Bucuresti, ca in 2011 sa fie finalizate negocierile bilaterale pe tema scutului antiracheta.

Plan flexibil

SUA au anuntat la 17 septembrie 2009 ca administratia Obama a facut modificari in planurile de aparare antiracheta fata de cum fusesera ele concepute de fosta administratie republicana a lui George W. Bush. Administratia Obama propune desfasurarea in patru etape a scutului antiracheta in Europa, avand la baza principiul flexibilitatii. Astfel, prima faza a “abordarii adaptive in etape” a scutului antiracheta prespune ca in cursul anului 2011 sa fie desfasurate sisteme disponibile si testate de aparare antiracheta, inclusiv sistemul Aegis (ce intra in inzestrarea navelor de razboi), interceptorul SM-3 (Block IA) si senzori de tipul AN/TPY-2 (radare mobile ce intra tot in inzestrarea fortelor navale ale SUA). Scopul desfasurarii acestor sisteme este de a furniza Europei si cetatenilor americani din Europa o aparare antiracheta regionala. Faza a doua a abordarii adaptive in etape a scutului antiracheta, ce are ca orizont de timp 2015, presupune desfasurarea, dupa testari suficiente, a unei versiuni mai capabile a interceptorului SM-3 (Block IB), atat in configuratii pe mare, cat si terestre, precum si plasarea unor senzori avansati, pentru a extinde teritoriul aparat impotriva rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune. In cea de-a treia faza, care are ca orizont de timp 2018, vor fi desfasurate, dupa dezvoltarea si testarea completa, variante mai avansate ale interceptorilor SM-3 Block IIA, aflate in prezent in dezvoltare, pentru a contracara rachete cu raza scurta, medie si intermediara de actiune. Faza a patra a scutului este prevazuta pentru 2020 si prespune dezvoltarea unor interceptori de generatie SM-3 Block IIB, care sa poata contracara rachete cu raza medie si intermediara de actiune, dar si potentiale rachete balistice intercontinentale ce ar viza Statele Unite.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *