SUA, „Mecca” spionajului cubanez

de | nov. 25, 2009 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un cuplu de septuagenari americani s-a recunoscut vinovat de spionaj in favoarea Cubei comuniste timp de peste 30 de ani, in fata unui tribunal din Washington, in schimbul unei pedepse reduse la inchisoare pentru femeie, a anuntat Departamentul american al Justitiei, citat de agentiile de presa.

Castro, misiune imposibila pentru CIA

Castro, misiune imposibila pentru CIA

Un cuplu de septuagenari americani s-a recunoscut vinovat de spionaj in favoarea Cubei comuniste timp de peste 30 de ani, in fata unui tribunal din Washington, in schimbul unei pedepse reduse la inchisoare pentru femeie, a anuntat Departamentul american al Justitiei, citat de agentiile de presa. Walter Kendall Myers, de 72 de ani, si sotia sa, Gwendolyn Steingraber Myers, de 71 ani, au furnizat documente si informatii regimului castrist incepand cu sfarsitul anilor ’70. Acordul de a pleda vinovati prevede condamnarea la inchisoare pe viata a lui Kendall Myers si o pedeapsa intre sase si sapte ani si jumatate de inchisoare pentru Gwendolyn Myers. Cuplul a acceptat, de asemenea, confiscarea apartamentului sau din Washington, a velierului propriu si a conturilor sale bancare totalizand 1,7 milioane de dolari, toate aceste bunuri urmand sa fie considerate amenda.
„In ultimii 30 de ani, acest cuplu a tradat increderea Americii prin furnizarea clandestina de informatii clasificate privind apararea nationala guvernului cubanez”, a afirmat intr-un comunicat David Kris, un inalt responsabil din Ministerul Justitiei. De cand au fost arestati, cei doi septuagenari au incercat de mai multe ori, dar fara succes, sa ceara eliberarea conditionata.

Profil de spioni

Kendall Myers, in varsta de 72 de ani, cu numele de cod „agent 202”, si sotia sa Gwendolyn Steingraber Myers, cu un an mai tanara, cu numele de cod „agent 123”, au fost arestati in iunie 2009 de politia federala si convocati in justitie. FBI a reusit sa ii prinda gratie unui agent al sau care ii convinsese ca este spion cubanez. Myers, angajat in Departamentul de Stat al SUA in 1977, a lucrat periodic pentru Biroul de informatii si cercetare al institutiei intre 1988 si 1999, inainte de a fi angajat cu norma intreaga ca analist al acestuia, intre 2000 si 2007. In aceasta calitate, a avut acces la informatii secrete incepand din 1985, iar din 1999 a putut avea acces la un numar si mai mare de documente confidentiale referitoare la Cuba si politica SUA si a aliatilor sai fata de ultimul stat comunist din America de Nord.
Cuplul, care dispune de o importanta avere, si locuind la Washington, ar fi acceptat sa spioneze in favoarea Cubei la sase luni dupa o vizita a lui Myers in insula comunista, in decembrie 1978. Sotul subtiliza informatii din Departamentul de Stat memorandu-le si luand notite. „Am fost intotdeauna prudent. In mod normal, nu scoteam documente” din cladire, a marturisit el agentului FBI care i-a demascat.
Potrivit marturisirilor cuplului, statul cubanez i-a contactat adesea prin mesaje radio codate pe unde scurte, pe care cei doi le decriptau apoi cu ajutorul unui program furnizat de serviciile de informatii cubaneze. Sotia lui Myers a spus ca tehnica lor favorita pentru a transmite informatiile agentilor regimului comunist consta in a schimba carucioarele in supermarketuri, pentru ca „era destul de usor de facut”. Fostul angajat al Departamentului de Stat a dat asigurari ca a primit „numeroase medalii” din partea guvernului cubanez. Mai mult, cei doi au petrecut o seara cu liderul cubanez Fidel Castro in 1995. Conform datelor furnizate de FBI, acestia nu au primit bani de la serviciile speciale cubaneze, motivatia ideologica fiind singurul motiv pentru care cei doi au acceptat sa devina spioni ai Havanei. Sursele citate au mai declarat ca la documentele secrete americane, remise de Myers Havanei, au mai avut acces si serviciile altor tari, inclusiv ale URSS, si ulterior ale Federatiei Ruse, aliata importanta a Cubei. Serviciile de informatii de la Havana sunt recunoscute pentru succesele similare obtinute impotriva diferitelor administratii americane.

Clinton, lovita de spionita

Anterior, Secretarul american de stat Hillary Clinton a anuntat ca a ordonat o revizuire a procedurilor de securitate ale Departamentului de Stat, in urma scandalului arestarii spionilor cubanezi si a unor incidente similare care au afectat securitatea reprezentantelor diplomatice americane din diferite regiuni. „Am cerut personalului nostru de securitate sa revizuiasca toate programele de securitate de care dispunem, toate formele de (…) autorizatii pe care le folosim in Departamentul de Stat, pentru a stabili ce putem face in plus pentru a ne apara” de astfel de incalcari de incidente pe viitor, a declarat atunci Clinton intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul indonezian de externe Hassan Wirajuda, la randul sau fost ofiter de informatii in serviciile de profil de la Jakarta.

Castro contraataca

Fostul lider cubanez, Fidel Castro, a declarat ca acuzatiile conform carora guvernul cubanez ar fi primit informatii din partea unui oficial american sunt „ridicole”. Castro a adaugat ca acest caz este ca niste „benzi desenate despre spionaj”, relateaza agentiile de presa cubaneze. Fostul presedinte al Cubei nu a confirmat si nici nu a negat veridicitatea acuzatiilor de spionaj, aduse impotriva lui Walter Kendall Myers, de 72 de ani, si a sotiei acestuia, Gwendolyn Myers, de 71 de ani, conform carora cei doi ar fi oferit informatii confidentiale ale Statelor Unite guvernului din Havana.
Castro a declarat ca nu-si aduce aminte sa se fi intalnit cu sotii Myers in 1995, dupa cum spune Departamentul de Justitie din SUA. „La acel moment am intalnit mii de nord americani, pentru diverse motive, atat individual, cat si in grupuri, asa ca nu mi se poate cere sa-mi aduc aminte de detaliile intalnirii cu doar doi oameni”, a scris Fidel Castro, intr-un editorial. „Nu vi se pare ridicola aceasta banda desenata despre spionajul din Cuba?”, intreaba Castro, in articol.
El a scris ca se spune ca Myers ar fi primit mai multe medalii din partea guvernului cubanez, pentru spionaj, dar a adaugat ca nu a fost acuzat ca ar fi fost platit de Cuba pentru informatii. „Din principiu, pot sa va asigur ca nu am torturat si nici nu am platit pe nimeni pentru a obtine informatii”, a spus el. „Daca cei doi, intr-o forma sau alta, au ajutat la protectia poporului cubanez de planurile teroriste si de asasinari organizate de diverse administrate americane, au facut-o din propria initiativa si merita, dupa parerea mea, toate onorurile din lume”, a spus Castro. Fostul lider a sugerat ca „ciudatul” caz de spionaj ar fi fost pus la cale in vederea zori recentele „contacte dintre SUA si Cuba, cu privire la probleme importante de interes comun”. Aceste discutii si usurarea conditiilor de embargo impuse de SUA, la initiativa lui Barack Obama, ar putea insemna sfarsitul erei de ostilitati intre cele doua tari, Cuba fiind afectata de 47 de ani de un embargo comercial si diplomatic american.

Spionaj familial

Conform propriilor marturisiri facute intr-o carte recent lansata, sora mai mica a dictatorului Fidel Castro, Juanita, a fost colaboratoare a CIA in anii ’60, perioada in care telul principal al agentiei era eliminarea dictatorului cubanez si a regimului comunist impus de acesta, relateaza agentiile de presa internationale, citate de mass-media de la Bucuresti. Juanita Castro, acum in varsta de 76 de ani, a fost spion pentru CIA vreme de trei ani, pana in momentul in care a parasit Cuba in favoarea SUA, in 1964, perioada in care a si adapostit, in repetate randuri, sub acoperisul ei din Havana oponenti ai regimului comunist impus de fratele ei. Dezamagita de caracterul exagerat de violent al revolutiei conduse de Fidel si de faptul ca acesta a imbratisat comunismul, Juanita a raspuns pozitiv atunci cand CIA i-a cerut ajutorul. Sora dictatorului cubanez, cu care nu a mai luat legatura de patru decenii, si-a petrecut ultimii 35 de ani administrand o micuta farmacie in Miami. Si, desi au existat voci care au sugerat, de-a lungul anilor, ca ar fi fost colaboratoare a CIA, Juanita nu a recunoscut-o decat in paginile cartii sale, „Fidel si Raul, Fratii Mei, Istoria Secreta”. Precum ceilalti sase frati ai ei, ea a fost, la inceput, sustinatoare infocata a revolutiei cubaneze impotriva regimului lui Fulgencio Batista. In ceea ce priveste indatoririle de „serviciu”, ei ii reveneau calatoriile peste hotare in timpul carora strangea bani pentru arme. Dupa ce familia Castro a pus mana pe conducerea tarii, Juanita s-a ocupat de ridicarea si administrarea spitalelor si clinicilor.
Insa foarte rapid a inceput sa dezaprobe „metoda de lucru” a fratilor sai, care incepusera confiscarea proprietatilor private si asasinarea celor care nu erau de partea lor. Ea impreuna cu alti membri ai instaritei sale familii s-au infuriat cumplit cand Fidel si Raul si-au impus „reforma agrara” si asupra proprietatilor lor.

Filiera braziliana

„Entuziasmul mi-a disparut cand am inceput sa realizez nedreptatea din jurul meu”, a declarat Juanita. Potrivit spuselor ei, din casa pe care o detinea in Havana, femeia ii ajuta si-i adapostea pe cei persecutati de guvernul fratelui sau. „Situatia mea din Cuba a devenit delicata din momentul in care am inceput sa activez impotriva regimului. Fidel a incetat sa mai treaca pragul casei mele deoarce il deranja ca-i protejam pe cei pe care el ii denumea „viermi” (inamici ai regimului)”. Astfel, intr-o buna zi, cineva i-a facut invitatia de a se alatura CIA. Persoana de legatura era, dupa cum sustine Juanita, sotia ambasadorului brazilian de la Havana. Pana in momentul in care a reusit, in sfarsit, sa iasa din Cuba, sora lui Castro a cerut azil politic de la aceeasi ambasada. „Doreau sa imi vorbeasca deoarece aveau lucruri interesante sa-mi comunice si sa ma intrebe, precum daca as fi capabila sa-mi asum riscul, daca eram gata sa le urmez comenzile. Toate acestea erau socante pentru mine, dar am acceptat”, rememoreaza Juanita. Astfel a inceput relatia de lunga durata cu inamicul numarul unu al lui Fidel Castro, CIA. „Timp de trei ani, intre 1961 si1964, pana sa fuga la Miami, cu toate ca-si punea in pericol propria-i viata, Juanita si-a ajutat compatriotii”, a mentionat Maria Antonieta Collins, jurnalista cu ajutorul careia a fost scrisa cartea mai sus mentionata. Cu toate ca s-a mutat in America de Nord, activitatea ei nu a incetat.
La scurt timp dupa plecarea din tara natala, femeia a oferit dovezi de neconstestat despre regimul de conducere al fratilor ei Comitetului Activitatilor Neamericane al Congresului Statelor Unite ale Americii. Avertizandu-i, totdata, si de ura de neclintit a lui Fidel fata de Statele Unite. Sora dictatorului a dezvaluit ca, printre altele, ambasadele Cubei precum si linia aeriana cubaneza erau implicate in activitati de spionaj si in traficul cu arme, cu sprijinul serviciilor secrete sovietice, KGB. Ultima oara cand Juanita si Fidel Castro si-au mai vorbit a fost in anul 1963, la moartea mamei lor, relateaza sursa citata.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *