SUA mai aduc un portavion in Golf

, ,
 

USS John C StennisPentagonul a anunţat că portavionul USS Abraham Lincoln a traversat Strâmtoarea Ormuz şi a intrat în apele Golfului fără nici un fel de incident.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a subliniat că prezenţa portavionului american în regiune este “obişnuită şi de rutină”, chiar dacă acest lucru se întâmplă într-un moment în care relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate. Luna trecută, Teheranul a sugerat că SUA nu ar trebui să mai trimită portavioane în Golf şi a ameninţat că va bloca Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai importante rute de transport petrolier din lume.
Portavionul USS Abraham Lincoln este flancat de vase britanice şi franceze, într-o demonstraţie de forţă şi unitate a Occidentului, subliniază BBC. Statele Unite au promis, la începutul lunii ianuarie, că îşi vor menţine navele de război în Golful Persic, în pofida avertismentelor Iranului, care a organizat o demonstraţie de forţă în zona strâmtorii Ormuz.
“Desfăşurarea echipamentelor militare americane în Golful Persic va fi menţinută la nivelul pe care îl are de decenii”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, într-un comunicat. Deplasările portavioanelor în Golful Persic şi în strâmtoarea Ormuz, un punct strategic pentru traficul maritim petrolier, au loc în baza unui angajament militar american de multă vreme, atât pentru a garanta securitatea operaţiunilor militare americane în regiune, cât şi pentru a proteja regulile internaţionale ale comerţului maritim, a precizat purtătorul de cuvânt.
“Trecerile noastre prin strâmtoarea Ormuz sunt conforme cu legislaţia internaţională care garantează dreptul de trecere vaselor noastre”, a declarat el. “Suntem angajaţi să protejăm regulile comerţului maritim, baze ale prosperităţii internaţionale, este unul dintre principalele motive ale prezenţei militare americane în regiune”, a adăugat el.
Portavionul american USS John C. Stennis, care se afla în Golf, a traversat în urmă cu două săptămâni  strâmtoarea Ormuz pentru a merge în Marea Oman, în timpul manevrelor navale iraniene, care au durat zece zile, în zona strâmtorii. Un oficial militar iranian de rang înalt a avertizat marţi Statele Unite să nu mai trimită portavioane în Golf.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *