SUA joaca „activ” in problema transnistreana

de | nov. 2, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

SUA va juca în continuare un rol activ în sprijinul identificării unei soluţii definitive pentru conflictul din regiunile de est prin elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova, a declarat directorul Direcţiei pentru Moldova, Ucraina şi Belarus din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Baxter Hunt, citat de mass-media de la Chisinau.

Transnistria, tema permanenta pe agenta politica moldo-americana

Transnistria, tema permanenta pe agenta politica moldo-americana

SUA va juca în continuare un rol activ în sprijinul identificării unei soluţii definitive pentru conflictul din regiunile de est prin elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova, a declarat directorul Direcţiei pentru Moldova, Ucraina şi Belarus din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Baxter Hunt, citat de mass-media de la Chisinau. Inaltul oficial american a avut marti, 1 noiembrie, o întrevedere cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov. În cadrul întrevederii, Carpov  făcut o trecere în revistă a stadiului actual şi a recentelor evoluţii în problematica transnistreană. El a subliniat că autorităţile de la Chişinău întreprind eforturi susţinute în vederea identificării unei soluţii viabile pentru reglementarea conflictului din regiunea transnistreană, concentrîndu-se în special pe continuarea dialogului politic cu partenerii din formatul „5+2″, soluţia finală fiind reintegrarea ţării în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional în baza respectării principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Viceprim-ministrul şi-a exprimat speranţa că negocierile oficiale în formatul „5+2″ vor fi reluate pînă la sfîrşitul anului curent şi vor servi drept mecanism eficient de soluţionare definitivă a problemei transnistrene.

Masuri de consolidare

Printre subiectele abordate în cadrul discuţiilor s-au regăsit măsurile de consolidare a încrederii populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului, implementate de către autorităţile moldoveneşti, instalarea unilaterală de către structurile autoproclamate transnistrene a noilor puncte de control, precum şi respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.
În context, vicepremierul pentru reintegrare a menţionat că, graţie eforturilor conjugate ale conducerii Republicii Moldova, Guvernului, instituţiilor naţionale, societăţii civile, precum şi a partenerilor internaţionali implicaţi, s-a reuşit eliberarea cetăţeanului Republicii Moldova, Ilie Cazac.
De asemenea, Eugen Carpov l-a informat pe diplomatul american despre vizita în Republica Moldova a reprezentanţilor mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în reglementarea transnistreană, care în perioada 3-5 noiembrie curent se vor afla la Chişinău şi Tiraspol pentru consultări. Vicepremierul şi-a exprimat certitudinea că vizita respectivă în R.Moldova va constitui un bun prilej pentru schimb de opinii înainte de prima reuniune oficială în formatul „5+2″.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *