SUA interzic palestinienilor accesul la ONU

, , ,
 

Deşi peste 130 de state recunosc statul palestinian, SUA şi-au exprimat luni opoziţia faţă de candidatura Palestinei la statutul de stat ne-membru al ONU.
Este vorba despre un proiect pe care preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, urmează să-l prezinte Adunării Generale a ONU la sfârşitul lunii septembrie, scrie presa internaţională. “Noi continuăm să susţinem clar: suntem de părere că singura cale realistă pentru palestinieni este o variantă de stat venită în urma negocierilor directe cu Israelul”, conform unui purtător de cuvânt din cadrul Departamentului american de Stat. În cadrul acestui proiect privind înfiinţarea unui stat palestinian, SUA au solicitat mereu negocieri de pace directe israelo-palestiniene.
Mahmud Abbas a anunţat sâmbătă că va lansa demersurile pentru ascensiunea Palestinei la statutul de stat ne-membru al ONU la 27 septembrie, cu ocazia discursului pe care-l va susţine în faţa Adunării Generale a ONU. “Există 133 de state care recunosc statul palestinian cu capitala la Ierusalim (de est) şi 12 dintre ele au relaţii diplomatice cu noi”, a reamintit liderul palestinian la conferinţa de presă unde a făcut acest anunţ, dar la care a vorbit şi despre situaţia economică gravă din Cisiordania, lansând totodată populaţiei un apel la calm.
Obţinerea de către palestinieni a statutului de observator nemembru în cadrul Adunării Generale, unde beneficiază de o largă susţinere, ar lăsa în suspensie recunoaşterea statului palestinian, dar este singura opţiune pe care o au în contextul opoziţiei SUA. Astfel, palestinienii vor avea în cadrul ONU acelaşi statut ca Vaticanul, ceea ce le va permite să fie membri în agenţiile ONU şi să semneze tratate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *