SUA, interesate de Rusia, nu de persoana lui Putin

, , ,
 

Casa Albă îşi defineşte politica faţă de Rusia independent de persoana care se află la Kremlin, a dat asigurări joi preşedinţia americană, în contextul în care revenirea lui Vladimir Putin în funcţia supremă ar putea pune la încercare “relansarea” relaţiilor ruso-americane.
“Politica noastră faţă de Rusia este ghidată de interesele noastre, şi nu de persoane”, a declarat Jay Carney, purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama. “Politica de relansare a relaţiilor cu Rusia, adoptată de preşedintele Obama după preluarea atribuţiilor sale, a fost benefică pentru securitatea Statelor Unite şi a intereselor comerciale ale acestora”, a continuat el.
Potrivit unor observatori, manifestaţiile împotriva lui Vladimir Putin, ales duminică în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse, ar putea să-l determine pe acesta să adopte o atitudine naţionalistă care să dăuneze relaţiilor dintre Washington şi Moscova. Carney a dat, însă, asigurări joi, explicând că Statele Unite “îşi exprimă mulţumirea să continue colaborarea şi conlucrarea cu Rusia pe temele comune, indiferent cine este preşedinte”.
Washingtonul a reacţionat cu prudenţă în urma alegerii lui Putin, din nou la Kremlin după patru ani în funcţia de prim-ministru, cerând Moscovei să desfăşoare o anchetă “independentă” privind eventualele nereguli din timpul alegerilor prezidenţiale. Misiunea observatorilor electorali în Rusia a apreciat scrutinul ca “falsificat” şi inechitabil.

Vladimir Putin, felicitat de Rasmussen

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, l-a felicitat joi telefonic pe Vladimir Putin pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Rusiei în urma scrutinului din 4 martie, exprimându-şi speranţa că Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia vor putea avansa în cooperarea în domenii precum apărarea antirachetă, în beneficiul ambelor părţi.
”Secretarul general a subliniat angajamentul NATO şi pe al său personal de a lucra cu preşedintele ales al Rusiei pentru a stabili un parteneriat strategic real între NATO şi Rusia, aşa cum s-a convenit la Summitul de la Lisabona în 2010. În acest an se marchează a 10-a aniversare de la înfiinţarea Consiliului NATO-Rusia, creat ca forum permanent pentru discuţie în orice moment şi pe orice subiect. Secretarul general a notat succesele concrete pe care le-a produs cooperarea NATO-Rusia în ultimul deceniu, în special cu privire la Afganistan, combaterea traficului cu narcotice şi lupta contra pirateriei”, se menţionează într-un comunicat de presă al NATO.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *