SUA, interesate de rezolvarea conflictului de pe Nistru

, , , ,
 

transnistreana prezenta rusaStatele Unite ale Americii sunt interesate de rezolvarea conflictului de pe Nistru. Vicepremierul Eugen Carpov a avut joi o întrevedere cu Marcus Micheli, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Interlocutorii au discutat despre ultimele evoluţii înregistrate în procesul de soluţionare a problemei transnistrene şi s-au referit la evenimentele imediat următoare ce urmează să aibă loc în cadrul dosarului transnistrean. Viceprim-ministrul Eugen Carpov a informat diplomatul american despre înţelegerile la care s-a ajuns la prima rundă de negocieri oficiale în formatul 5+2 în problema transnistreană de la Vilnius, care a avut loc în zilele de 30 noiembrie-1 decembrie.
Potrivit vicepremierului, în capitala Lituaniei au fost demarate discuţiile asupra Declaraţiei de principii şi reglementări ce trebuie să stea la baza negocierilor oficiale. Astfel, la următoarea rundă, care va avea loc la finele lunii februarie, 2012, la Dublin, Irlanda, urmează să fie definitivat textul Declaraţiei şi stabilită agenda concretă de discuţii în procesul de negocieri. Eugen Carpov a menţionat că Republica Moldova speră că anul 2012 va fi unul de cotitură pentru problema transnistreană, iar dialogul va demara cu o altă consistenţă şi viteză.
Eugen Carpov a mulţumit pentru suportul pe care îl acordă SUA în calitate de observator în procesul de negocieri în formatul 5+2. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Marcus Micheli, a reiterat disponibilitatea Washingtonului de a acorda sprijin şi în continuare pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *