SUA fac planuri pentru atacarea Iranului

, , ,
 

iran-nuclearTeheranul „nu trebuie să subestimeze hotărârea” SUA de a împiedica apariţia armelor nucleare iraniene, a declarat marţi generalul Martin Dempsey, şeful Comisiei Întrunite a Şefilor de State Majore.
El a confirmat că Pentagonul pregăteşte un plan de atac asupra obiectivelor nucleare iraniene. Washingtonul examinează toate variantele posibile, a spus Dempsey. El amenţionat că şi Israelul poate ataca Iranul. Conducerea americană şi cea israeliană fac schimb de informaţii privind programul nuclear al Iranului, a adăugat el.
SUA pot aplica o lovitură preventivă asupra obiectivelor nucleare ale Iranului, dacă se va afla că Teheranul avansează pe calea creării bombei nucleare, a declarat, la rândul său şeful Pentagonului, Leon Panetta. El a afirmat că, în pofida tentativelor de a împiedica programul nuclear iranian, Teheranul se află în stadiul când poate crea o asemenea bombă. „Este posibil ca Iranul să aibă nevoie de circa un an, sau poate chiar mai puţin, însă asta cu condiţia că undeva în Iran este ascunsă o uzină care îmbogăţeşte uraniul”, a spus Panetta.
Şefi de stat sau de guvern ai monarhiilor din Golf, reuniţi la Riad, i-au cerut marţi Iranului să înceteze să se mai „amestece” în afacerile interne ale acestor state şi să pună capăt tuturor tentativelor sale de a provoca un „conflict confesional” în regiune. Într-un comunicat dat publicităţii la sfârşitul summitului, Consiliul de Cooperare al Golfului îşi exprimă „profunda preocupare” privind programul nuclear al Iranului şi le cere celor şase ţări membre să „coopereze plenar /în acest dosar/ cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *