SUA dau 130 de milioane de dolari pentru drumurile din Republica Moldova

, ,
 

Chisinaul beneficiaza de finantare americana

Chisinaul beneficiaza de finantare americana

Republica Moldova va beneficia de un grant de 130 milioane de dolari din partea Guvernului SUA, pentru reabilitarea unei portiuni de drum din traseul national. Un Acord in acest sens a fost semnat, miercuri, de catre directorul executiv al Fondului Provocarile Mileniului, Valentina Badrajan si directorul Administratiei de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Anatol Salaru, a declarat, in cadrul evenimentului, ca grantul de 130 de milioane de dolari, acordat de Corporatia Provocarile Mileniului, va fi utilizat pentru restabilirea si imbunatatirea unei portiuni de drum de 93 km a traseului national M2, incepind de linga Sarateni (raionul Telenesti) si terminind la intersectia cu drumul R7 (raionul Soroca). Salaru a mentionat ca aceasta portiune de drum va fi cea mai moderna din Republica Moldova. “Acesta va fi primul drum care va corespunde tuturor cerintelor de securitate rutiera. Se va construi prima intersectie denivelata la Saratenii Vechi, care va micsora cu mult riscul accidentelor”. Anul acesta va fi organizata licitatia, iar in 2012-2013 va demara constructia propriu-zisa a acestui sector de drum.

Precedent american

La randul sau, Valentina Badrajan a comunicat ca Guvernul SUA este primul donator care a acordat suport financiar pentru reabilitarea unui segment de drum atit de extins. De asemenea, Badrajan a subliniat ca Administratia de Stat a Drumurilor va fi responsabila de managementul general al Proiectului, iar responsabilitatile Fondului Provocarile Mileniului tin de angajarea consultantilor internationali si locali in domeniul ingineriei si de asigurarea echipamentului necesar.
La eveniment au fost prezenti Anatol Salaru, ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, viceministru, John Wilson sef-adjunct al Misiunii Corporatia “Provocarile Milieniului” din Republica Moldova si Valentina Badrajan, director executiv, Fondul Provocarile Mileniului Moldova. John Wilson a declarat ca “este pentru prima data cind Guvernul american ofera asistenta financiara pentru a aduce la standartele europene o asemenea portiune de drum”.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor Anatol Salaru a dat asigurari ca in urmatorii 10 ani Republica Moldova va fi un santier de reabilitare al drumurilor.
Valentina Badrajan, a adaugat ca demararea lucrarilor vor incepe in 2012, pana atunci va avea loc finalizarea proiectarii detaliate, elaborarii documentatiei si lansarea licitatiilor internationale pentru selectarea companiilor de executare a lucrarilor de reabilitare, precum si adjudecarea contractelor companiilor castigatoare .

Acord strategic

Potrivit Acordului semnat, cele doua institutii se obliga sa intreprinda actiunile necesare pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare a drumului, astfel incit sa reduca pierderile utilizatorilor de drum cauzate de stare proasta a carosabilului, sa sporeasca securitatea traficului rutier, sa se intensifice circulatia pe portiunea de drum, sa se reduca costurile de intretinere a drumului etc.
La finalul evenimentului, Ministrul Anatol Salaru a adus multumiri reprezentantilor Fondului “Provocarile Mileniului” pentru grandul acordat si a tinut sa precizeze ca va fi o placere pentru toti soferii sa circule pe portiunea de drum ce urmeaza a fi reabilitata. In prezent acest sector de drum este utilizat de cel putin 273.000 de persoane care locuiesc de-a lungul drumului si aproximativ 29.000 persoane din afara regiunii drumului.
Programul Compact al Corporatiei Provocarile Mileniului, prevazut pentru perioada 2010-2015, a fost semnat la inceputul anului 2010 de Guvernul SUA si cel al Republicii Moldova si a intrat in vigoare pe 1 septembrie 2010. Programul este implementat de Fondul Provocarile Mileniului Moldova si constituie 262 mln de dolari alocati ca ajutor nerambursabil pentru cresterea veniturilor populatiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare si stimularea trecerii la o agricultura de performanta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *