SUA critica Rusia pe tema drepturilor omului

, , ,
 

Mihail Hodorkovski ramane in inchisoarea siberiana

Mihail Hodorkovski ramane in inchisoarea siberiana

La numai cateva zile dupa ce a criticat aspru guvernul rus pentru a doua condamnare a lui Mihail Hodorkovski intr-un proces considerat drept motivat politic, administratia americana a atacat, din nou, autoritatile de la Moscova pentru arestarea recenta a peste 120 de protestatari politici, intre care si pe unul dintre cei mai proeminenti politicieni ai opozitiei, Boris Nemtov. Purtatorul de cuvant al departamentului de stat P.J. Crowley a cerut intr-o conferinta de presa ca Moscova sa faca mai mult pentru a asigura libertatea de exprimare, relateaza mass-media regionala. “Regretam ca au avut loc aceste arestari atat in Moscova cat si in Sankt Petersburg. Reafirmam importanta asigurarii si protejarii valorilor universale, inclusiv a libertatii de exprimare si adunare. “Ele sunt prevazute in constitutia Rusiei ca si in acordurile internationale pe care Rusia le-a semnat”, a aratat P.J. Crowley. Implicand faptul ca guvernul rus nu respecta nici constitutia si nici acordurile internationale, P. J. Crowley a reamintit ca administratia americana nu a ezitat nici o clipa sa isi afirme ingrijorarile si in legatura cu atacurile impotriva ziaristilor rusi.

Scepticism american

La sfarsitul lui decembrie 2010, Mark Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a dat asigurari ca scepticismul Washingtonului in ce priveste atitudinea justitiei ruse fata de fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski si asociatul sau Platon Lebedev nu va avea repercusiuni asupra relatiilor bilaterale. ‘Ne-am exprimat deja opinia in aceasta problema: al doilea proces si condamnarile lui Hodorkovski si Lebedev demonstreaza, din punctul nostru de vedere, o aplicare selectiva a legii’ – a comentat Toner in fata presei, facand referire la o recenta declaratie a diplomatiei ruse.

Bomba Hodorkovski

Ministerul rus de Externe a calificat drept presiuni asupra tribunalului reactia SUA si a altor tari la procesul lui Hodorkovski, aminteste Ria Novosti. ‘Suntem preocupati de informatiile privind grave nereguli in cursul procesului, si in general de situatia drepturilor omului in Rusia, si intentionam sa discutam cu guvernul rus aceste lucruri’, a precizat oficialul american. Acesta a subliniat totodata ca divergentele in anumite probleme nu reprezinta un obstacol in calea cooperarii in alte domenii. ‘Avem relatii foarte deschise si sincere cu Rusia. (…) Nou tratat START este un bun exemplu al cooperarii noastre constructive si nu cred ca noua condamnare a lui Hodorkovski aduce atingere relatiilor noastre’, a conchis Mark Toner.
Hodorkovski si Lebedev, inchisi din 2003, au fost condamnati deja in 2005 la 8 ani inchisoare pentru inselaciune si evaziune fiscala. Joi, un tribunal din Moscova i-a condamnat la 14 ani inchisoare intr-un al doilea proces, pentru furt de petrol si spalare de bani, sentinta in urma careia cei doi urmeaza sa ramana in detentie pana in 2017, fiind luata in calcul si perioada din prima pedeapsa ispasita deja.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *