SUA cere aliatilor din NATO sa trimita noi trupe in Afganistan

, ,
 

Robert Gates-633p.hmediumMinistrul american al apararii, Robert Gates, a facut miercuri apel la statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice sa isi suplimenteze efectivele militare din Afganistan cu 5.000 – 7.000 de soldati, in conditiile in care presedintele american Barack Obama a anuntat trimiterea a 30.000 de soldati in acest teatru de operatiuni, scrie mass-media de peste Ocean. “Vom cere intre 5.000 si 7.000 de soldati din partea NATO si asteptam de la aliatii nostri sa se implice mai mult in sarcina antrenarii, formarii si finantarii armatei si a politiei afgane. Aliatii nostri trebuie sa-si dea mana si sa-si concentreze resursele in nord si in vest pentru a impiedica insurectia sa infiinteze noi baze”, a declarat  Gates, precizand ca cei 30.000 de noi soldati promisi de Barack Obama vor fi detasati in sud si in est. Oficialul american a adaugat ca aceste efective vor ajunge in Afganistan “in  urmatoarele doua-trei saptamani”. “Respingerea talibanilor este necesara, chiar daca insuficienta, pentru a invinge Al-Qaida definitiv”, a mai spus Gates. “Un esec in Afganistan s-ar traduce printr-o preluare a puterii de catre talibani intr-o mare parte, in majoritatea tarii, si un posibil nou razboi civil. Zonele sub control taliban ar putea redeveni rapid sanctuare pentru Al-Qaida, precum si baze pentru grupurile militante aflate in ofensiva in Pakistan“, avertizeaza Gates. Conform sefului statului major interarme americane, amiralul Michael Mullen, audiat si el miercuri de comisia de specialitate a Congresului, “insurgentii talibani controleaza 11 din cele 34 de provincii afgane”.

Sfaturi sovietice

Mai multi veterani de razboi sovietici care au luptat in razboiul dus de URSS in Afganistan in perioada 1979-1989 si-au exprimat scepticismul in legatura cu noile masuri adoptate de presedintele SUA, Barack Obama, scrie agentia rusaNovai Reghion. Generalul  in rezerva Igor Rodionov, fostul comandant al Armatei a 40-a a URSS, considera ca actuala strategie a SUA in Afganistan se va solda cu esec si cu pierderi umane foarte mari. “Autoritatile SUA si Marii Britanii vor trebui sa le explice cetatenilor lor de ce le mor copiii acolo si cred ca acestia nu vor fi multumiti doar cu atribuirea responsabilitatii presedintelui afgan Hamid Karzai“, a declarat fostul comandant al trupelor speciale KGB “Alfa”, Ghennadi Zaitev. La fel, Piotr Suslov, fost combatant in trupele speciale “Alfa”, opineaza ca principala greseala a NATO este ca, axandu-se pe Alianta Nordului, a acordat prea putina atentie echilibrului de putere intre triburile afgane. “Toate acestea au mai fost. §i noi credeam ca vom veni si rebelii vor pleca si nu se vor mai intoarce, dar nu a fost asa” – spune generalul Igor Rodionov, care isi aminteste ca in primii doi ani de la invazia sovietica in Afganistan lucrurile decurgeau relativ normal, insa dupa aceea situatia a inceput sa se deterioreze vertiginos. “Nu exista niciun front. Gloantele zburau din toate partile. Razboiul a mers timp de zece ani in cerc” – apreciaza fostul comandant al Armatei a 40-a sovietice, decimata practic in Afganistan. Criticand actuala politica a SUA pe frontul afgan, veteranii sovietici in Afganistan recomanda Washingtonului sa-si redirectioneze atentia de la miscarea de gherila a tadjicilor, cu care NATO colaboreaza din 2001, spre etnicii pastuni. Atragand atentia ca in fruntea unitatilor insurgentilor talibani se afla comandanti ce reprezinta interesele diferitelor triburi locale, cu exceptia pastunilor, acestia subliniaza necesitatea unei colaborari stranse cu triburile pastune care alcatuiesc aproximativ jumatate din populatia afgana. In final, acestia opineaza ca aceasta strategie ar putea reprezenta cheia succesului.

Hillary cere soldati

Sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a anuntat miercuri ca va solicita contributii suplimentare aliatilor din Afganistan in cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles de vineri. “Aliatii nostri din cadrul NATO au contribuit deja de o maniera importanta in Afganistan si maine, voi merge la Bruxelles pentru a declansa procesul de obtinere a unor angajamente suplimentare ale Aliantei in materie de soldati, instructori si resurse”, a declarat ea in fata Comisiei de aparare a Senatului american.
Hillary Clinton este asteptata vineri dimineata la reuniunea ministrilor de Afaceri Externe ai statelor membre NATO. Presa americana a salutat miercuri decizia “curajoasa” a presedintelui Barack Obama de a trimite 30.000 de soldati americani suplimentari, insa se declara preocupata de adeziunea unei opinii publice tot mai sceptice fata de un razboi indepartat care se eternizeaza.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *