SUA cer Rusiei sa fie de acord cu luarea de masuri impotriva Siriei

, , , ,
 

assadStatele Unite cer Rusiei să se alăture unei acţiuni a Consiliului de Securitate ONU împotriva Siriei, în contextul reprimării brutale a protestelor din această ţară.
„Cerem din nou tuturor partenerilor din cadrul Consiliului de Securitate să ia măsuri şi să se exprime în favoarea civililor nevinovaţi din Siria; ne adresăm inclusiv Rusiei”, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat marţi drept „imorală” acuzaţia Occidentului potrivit căreia Rusia blochează activitatea Consiliului de Securitate al ONU, împiedicând adoptarea unei rezoluţii împotriva regimului sirian. „Cei care refuză să facă presiuni asupra opoziţiei radicale ne acuză, totodată, de blocarea activităţii Consiliului de Securitate al ONU. Aş numi această poziţie imorală. Haideţi să dăm dovadă de fermitate, dar în obţinerea păcii, nu pentru mascarea intenţiilor care ar putea viza o reproducere a scenariului libian”, a afirmat Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă.
Acesta a reiterat refuzul Moscovei de a spijini sancţiuni împotriva Damascului, argumentând că aceste măsuri nu sunt de natură să pună capăt violenţelor şi să asigure pacea în această ţară. „Partenerii noştri – SUA, UE sau alte state – de mai bine de jumătate de an dau dovadă de fermitate adoptând noi sancţiuni împotriva Siriei, inclusiv sancţiuni economice care au repercusiuni negative asupra populaţiei. Cred că aceasta este o fermitate negativă”, a spus Lavrov.
În opinia sa, scopul celor care doresc „fermitate” este de a „provoca o catastrofă umanitară” şi de a determina astfel o ingerinţă străină în conflictul sirian. „Partenerii noştri, care ne cer să dăm dovadă de fermitate, nu vor să condamne violenţele provocate de grupările radicale, care acţionează tot mai activ împotriva conducerii siriene. (…) Mi se pare că nu există nicio îndoială că scopul este de a provoca o catastrofă umanitară, de a avea pretextul de a cere o intervenţie externă în acest conflict”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *