SUA au trimis avioane F22 in Golf

, ,
 

SUA au trimis mai multe avioane de vânătoare stealth operaţional de tipul F22 în Emiratele Arabe Unite pe fondul tensiunilor dintre Iran şi vecinii acestuia aliaţi ai Washingtonului.
Responsabili americani, citaţi sub acoperirea anonimatului, nu au precizat câte aparate F22 au fost trimise la baza aeriană Al Dhafra. O purtătoare de cuvânt a aviaţiei militare americane a confirmat că un anumit număr de avioane de acest tip au fost desfăşurate în regiune, fără să menţioneze baza respectivă sau Iranul.
“Aviaţia militară americană a desfăşurat aparate F22. Asemenea desfăşurări consolidează relaţiile dintre armate, contribuie la promovarea securităţii regionale, ameliorează operaţiunile aeriene comune”, a subliniat maiorul Mary Danner-Jones. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a explicat jurnaliştilor că această desfăşurare este absolut normală în măsura în care ea corespunde ajustării forţelor americane din regiune după retragerea contingentului american din Irak.
Desfăşurarea avioanelor intervine pe fondul escaladării tensiunilor din Emirate şi Iran, după vizita efectuată la 11 aprilie de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad la Abu Musa, una dintre cele trei insule din Golful Persic aflate în centrul unui litigiu teritorial între cele două ţări. Vizita a fost condamnată ca o provocare de Emirate şi Consiliul de Cooperare al Golfului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *