SUA au pregatit planul operatiunii militare impotriva Iranului

, ,
 

Operaţiunea militară împotriva Iranului a fost elaborată şi este gata de a fi pusă în aplicare, a declarat duminică secretarul de stat american al apărării Leon Panetta.
“Premisa de bază este că nici SUA, nici comunitatea internaţională nu vor permite Iranului să dezvolte arme nucleare”, a spus Panetta, adăugând că Statele Unite vor face tot posibilul pentru a nu le permite iranienilor să-şi dezvolte arme de distrugere în masă. În acelaşi interviu, secretarul de stat al apărării s-a referit şi la observaţiile făcute la începutul acestei luni de ambasadorul SUA în Israel, Dan Shapiro, potrivit căruia Washingtonul nu ar avea la îndemână un plan militar de urgenţă pentru cazul în care negocierile diplomatice nu vor reuşi să convingă Teheranul să renunţe la programul său nuclear.
“Ar fi de dorit rezolvarea acestei probleme mai degrabă pe cale diplomatică şi cu ajutorul presiunii decât prin utilizarea forţei militare, dar aceasta nu înseamnă că o astfel de posibilitate nu este disponibilă în totalitate. Aceasta nu este doar disponibilă, ci şi pregătită. A fost făcută planificarea necesară pentru ca totul să fie pus la punct”, a subliniat Panneta, în replică la respectiva obiecţie. “Suntem gata pentru orice fel de surprize în această parte a lumii”, a mai adăugat ministrul american al apărării.
La începutul lunii mai, Panetta a avut o întâlnire cu ministrul israelian al apărării Ehud Barak la Pentagon în scopul coordonării strategiei SUA înaintea celei de-a doua runde de negocieri între puterile occidentale şi Iran în problema dosarului nuclear la Bagdad.

Iranul mai construieşte o centrală nucleară

Iranul va lansa anul viitor construcţia unei a doua centrale nucleare la Bushehr, alături de actuala centrală construită de Rusia, a anunţat duminică la televiziunea de stat şeful programului nuclear iranian Fereydoun Abbassi Davani. “Iranul va construi anul viitor o centrală nucleară de 1.000 de megawaţi la Bushehr”, a reiterat Abbassi Davani, fără să precizeze dacă Rusia va fi implicată de asemenea în noul proiect.
Conform calendarului iranian, anul viitor, la care s-a referit şeful programului nuclear, va dura între 21 martie 2013 până la 20 martie 2014. În ultimii doi ani, liderii iranieni şi-au reiterat de nenumărate ori intenţia de a construi alte 20 noi centrale nucleare, cu o capacitate totală de circa 20.000 de megawaţi, dar nu au făcut niciodată un anunţ precis care să concretizeze această intenţie.
Instalaţia actuală de la Bushehr, de asemenea cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, a fost inaugurată în 2010 după 35 de ani de lucrări şi numeroase vicisitudini politice, tehnice şi financiare. Rusia a reluat proiectul în 1995, după ce îl abandonase Germania în urma revoluţiei islamice din 1979 şi a războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988). Această centrală, construită de Rusia şi controlată în comun de echipe mixte de ingineri şi tehnicieni ruşi şi iranieni, nu este nici astăzi în totalitate operaţională.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *