SUA au lansat un nou site împotriva propagandei rusești în România

de | aug. 3, 2017 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, UE | 0 comentarii

  SUA au lansat miercuri un nou site pentru monitorizarea propagandei și dezinformării promovate de Rusia pe Twitter, ca parte a unui efort neguvernamental de a diminua abilitatea Moscovei de a se amesteca în viitoarele alegeri din SUA și Europa. Site-ul ‘Hamilton 68’ (http://dashboard.securingdemocracy.org/) a fost creat de cercetători care lucrează cu Alianța pentru Apărarea Democrației, […]

 

SUA au lansat miercuri un nou site pentru monitorizarea propagandei și dezinformării promovate de Rusia pe Twitter, ca parte a unui efort neguvernamental de a diminua abilitatea Moscovei de a se amesteca în viitoarele alegeri din SUA și Europa.

Site-ul ‘Hamilton 68’ (http://dashboard.securingdemocracy.org/) a fost creat de cercetători care lucrează cu Alianța pentru Apărarea Democrației, un proiect bipartizan și transatlantic stabilit luna trecută pentru a contracara campaniile de dezinformare duse de Rusia.

Susținut de German Marshall Fund, site-ul prezintă o analiză ‘aproape în timp real’ a mesajelor în limba engleză dintr-un grup de 600 de conturi de Twitter pe care analiștii le-au identificat ca utilizatori care răspândesc propagandă rusească.

Site-ul a fost lansat într-o perioadă în care administrația Trump a manifestat reținere în a reacționa cu privire la atacuri cibernetice ale Rusiei în cursul investigațiilor în desfășurare privind implicarea Moscovei în campania pentru alegerile din 2016.

Oficiali ai serviciilor de informații americane și congresmeni au avertizat că Rusia va încerca să se implice în alegerile pentru Congres din 2018 și în alegerile prezidențiale din 2020.

Frână pentru Russia Today și Sputnik

Între conturile de Twitter selectate de către noul site se află acelea implicate în mod public în campanii de dezinformare duse de media de propagandă rusești, ca Russia Today și Sputnik, și utilizatori care distribuie informații ce promovează guvernul rus. „Nu spunem neapărat că toată lumea din această listă este plătită de Kremlin’, a afirmat J.M. Berger, de la German Marshall Fund, adăugând că grupul are certitudinea că respectivele conturi răspândesc dezinformare rusă.

Potrivit serviciilor de informare americane, Rusia a efectuat o operațiune de amploare pentru a o discredita pe candidata democrată Hillary Clinton și a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016. Rusia a negat acuzațiile, iar Trump a aprobat sau a contestat în mod inconsecvent evaluarea propriilor servicii de informații.

Grupul de cercetare analizează modalități de a efectua analize similare pentru alte platforme de socializare, între care Facebook, Alphabet (a YouTube) și Reddit, dar aceste proiecte sunt mai dificil de realizat deoarece nu sunt disponibile suficiente date, a explicat Berger. Rețeaua de socializare Twitter a anunțat că nu este implicată în proiect.

Numele site-ului provine de la Federalist Paper 68, elaborat de părintele fondator al Partidului Federalist din SUA, Alexander Hamilton, în 1788 ca parte a unei serii de eseuri publicate anonim pentru a apăra Constituția SUA.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *