SUA au expulzat în România un traficant român de armament pentru FARC

, , , ,
 

Traficanul român de armament, Cristian Vintilă (foto), condamnat în SUA sub acuzația că ar fi pănuit uciderea de ofițeri și angajați ai guvernului american și de a oferi sprijin material unei organizații teroriste străine, a fost deportat înapoi în România de către instituțiile responsabile din SUA.

Cristian Vintilă, un fost consilier județean PSD de Bacău și un apropiat al fostului senator PSD Viorel Hrebenciuc, a fost arestat în urma unei investigații comune efectuate de către Agenția Americană de Combatere a traficului de droguri (DEA), Poliția din Muntenegru și autoritățile române, care au condus la o pledoarie de vinovăție a lui Cristian Vintilă și o condamnare ulterioară.

Cristian Vintila, în vârstă de 47 de ani, în România, a zburat spre România cu ajutorul unui zbor comercial, după care a ajuns în custodia autorităților române la sosirea în București.

În decembrie 2014, Vintilă a fost arestat în Muntenegru de autoritățile muntenegrene, după ce a complotat cu doi foști oficiali europeni vindă arme în valoare de 15 milioane de dolari unor ofițeri sub acoperire care s-au prezentat drept rebeli columbieni.

Vintilă a fost inculpat de către Curtea Districtuală din S.U.A. din Districtul de Sud al New York-ului (SDNY) în dus în SUA pentru a fi judecat.

Pe 9 februarie 2018, Vintila a fost condamnat în SDNY sub acuzația de complot pentru uciderea de ofițeri și angajați ai SUA și de complot pentru a oferi sprijin material sau resurse unei organizații teroriste străine.

El a fost condamnat la 48 de luni de închisoare.

“Persoanele care se întorc ca Vintila continuă să fie printre prioritățile cele mai mari ale Serviciului de imigrați și vamă a SUA (ICE)“, a declarat Thomas Decker, directorul biroului de deportări din New York.

“Una dintre cele mai bune utilizări ale resurselor agenției este aceea de a se asigura că persoanele se întorc în țările lor de origine odată au răspuns în fața justiției și și-au ispășit pedepsele pentru faptele comise“, a mai spus oficialul american.

Potrivit dosarului, în perioada iunie 2013 – mai 2017, Vintila a complotat să furnizeze armament, servicii financiare, consultanță și servicii pentru Forțele Armate Revoluționare Columbiene (FARC), o organizație teroristă străină, care ar fi fost folosite pentru a ucide cetățenii americani.

În decembrie 2014, procurorii DIICOT au participat, alături de SRI, la o operatiune de amploare, alaturi de autoritatile judiciare din SUA si Muntenegru, in urma careia s-a reusit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupari formate din cetateni romani si straini care planuiau livrarea de armament catre o organizatie terorista. Cristian Vintilă și Flaviu Virgil Georgescu, precum și politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei, au fost deferiți justiției americane.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *