SUA, amenintate cu otravirea mancarii din hoteluri si restaurante

, ,
 

Fortele speciale SWAT, pregatite sa combata amenintarile teroriste la adresa SUA

Fortele speciale SWAT, pregatite sa combata amenintarile teroriste la adresa SUA

Autoritatile americane au descoperit un complot terorist care urmarea comiterea de atacuri simultane in hoteluri si restaurante din Statele Unite, prin introducerea in mancarea servita a unor substante otravitoare, relateaza presa americana. In cadrul acestui complot, s-ar fi urmarit folosirea a doua substante otravitoare – ricina si cianida – care urmau sa fie introduse in mancare. Suspectii ar avea legaturi cu aceeasi grupare care a incercat sa arunce in aer avioane-cargo deasupra coastei de est a Statelor Unite in luna octombrie, Al-Qaida din Peninsula Arabica.
Potrivit unui mesaj de propaganda al organizatiei, este importanta “atacarea inamicului prin operatiuni de mai mica anvergura, dar mai frecvente”, pentru a “impovara si mai mult o economie deja aflata in declin”. Manuale si inregistrari video postate pe site-uri jihadiste arata cat de usoara este crearea ambelor substante, o cantitate extrem de mica din acestea fiind letala pentru om. Luni, purtatorul de cuvant al Departamentului de Securitate Interna, Sean Smith, a declarat: “Agentiile de contraterorism si securitate interna au depus in ultimii ani eforturi ample pentru a contracara toate tipurile de atacuri teroriste, inclusiv cele neconventionale care folosesc materiale chimice, biologice, radiologice si nucleare”.

Atentate cu dedicatie

Reteaua al-Qaida intentiona sa comita atacuri-sinucigase in Europa si Statele Unite in perioada sarbatorilor de iarna, au avertizat anterior autoritatile irakiene, pe baza marturiilor unor insurgenti capturati, informeaza CNN. Potrivit unui oficial american, avertismentul este tratat cu seriozitate de autoritatile irakiene, subliniind insa ca nu exista amenintari specifice la adresa Statelor Unite, transmite Mediafax. Autoritatile americane vor avea o vigilenta sporita in perioada sarbatorilor de iarna, dupa ce, anul trecut, un islamist a incercat sa se arunce in aer, chiar in ziua de Craciun, la bordul unui avion care se indrepta spre Detroit. Potrivit ministrului irakian de Interne, Jawad al-Bolani, citat de ziarul La Repubblica, atentatul comis la Stockholm face parte din acest complot. Doua explozii simultane s-au produs sambata dupa-amiaza intr-un cartier din Stockholm. Presupusul autor al unuia din atacuri a murit, iar alte doua persoane au fost ranite.

Resurse anti-tero

Consilierul presedintelui american Barack Obama pentru combaterea terorismului a afirmat recent ca Statele Unite au creat “resursele necesare” pentru a contracara eventuale atentate in timpul sarbatorilor de la sfarsitul anului. La un an de la tentativa esuata a unui tanar nigerian de a distruge un avion de linie american in ziua de Craciun, John Brennan a subliniat ca al-Qaida continua sa incerce sa atace Statele Unite, iar autoritatile sunt deosebit de vigilente in aceasta perioada. “Din cauza ingrijorarilor privind posibile amenintari in Europa si in alte parti, trebuie sa tinem garda sus in continuare”, a apreciat Brennan. “Asta inseamna comunitatea antiterorista, o munca de 24 de ore din 24, sapte zile din sapte”, a adaugat el. “Orice ar fi, ne sporim vigilenta in aceasta perioada din cauza numarului mai mare de cazuri” a mai declarat acesta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *