SUA a lansat primul portavion nuclear din noua clasa Gerald Ford

, , , ,
 
Portavionul militar nuclear Gerald Ford, noua speranta geopolitica americana

Portavionul militar nuclear Gerald Ford, noua speranta geopolitica americana

Portavionul cu propulsie nucleara „Gerald Ford”, primul din clasa care îi va purta numele, a fost lansat în cadrul unei ceremonii la șantierul naval din Newport News, Virginia, relatează mass-media americană, citată de agenţia de presă KARADENIZ PRESS. Etapa tradițională a acestor ceremonii, spargerea unei sticle de șampanie de bordul navei, a fost încredințată lui Susan Ford, fiica celui de al 38-lea președinte american, al cărui nume portavionul îl va purta, Gerald Ford.
Lucrările de construcție ale portavionului „Gerald Ford” sunt practic terminate, iar nava va fi dată în exploatare în 2015, după o serie de testări. Portavionul va intra în componența flotei militare americane în anul 2016, care va dispune de un total de zece portavioane din clasa „Gerald Ford”, care vor înlocui treptat portavioanele mai vechi de tip „Nimitz” și „Enterprise”.

Doua miliarde USD

„Gerald Ford” va fi primul portavion dintr-o nouă clasă care va intra în componența flotei americane în ultimii 40 de ani. Una din caracteristicile sale de bază este capacitatea sa de a primi la bord avioane fără pilot. Pentru proiectul „Gerald Ford” au fost cheltuiți cu două miliarde de dolari mai mult decât au fost planificați, şi anume 42,5 miliarde în locul a 40,3 miliarde. Dar, conform estimarilor specialistilor, cheltuielile mai mari pentru construcția portavionului vor fi compensate printr-un const mai mic al exploatării, nava urmând să fie deservită de un echipaj mai mic, preconizându-se că, în cei 50 de ani în care nava va fi activă, vor fi economisiți aproximativ patru miliarde dolari.
„Gerald Ford” are un deplasament de peste 112 mii tone, fiind dotat cu două reactoare nucleare, portavionul putând atinge o viteză de 30 noduri. Cele 25 punți ale sale vor găzdui aproximativ 5000 de membri ai echipajului și peste 75 de elicoptere și avioane. Portavionul mai este dotat cu un nou model de catapultă, electromagnetică.

Flotă mai mică

Reamintim că anterior oficiali militari ai SUA au declarat că intenționează să reducă numărul portavioanelor aflate în serviciu activ. Din cele 11 care sunt, în prezent, în dotarea flotei militare americane, vor rămâne doar opt sau nouă.
După cum se preconizează, Pentagonul va renunța la portavioanele „Harry Truman”, „John K. Stennis” și „George Washington”, chiar dacă aceste nave nu sunt cele mai vechi reprezentante ale clasei lor. Acestea au intrat în componența flotei în anii ’90, dar „George Washington”, de exemplu, își va epuiza, în anul 2015, rezerva de combustibil nuclear și, din motive financiare, în locul modernizării sale, acest portavion va fi trecut în rezervă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *