Stratfor: Romania si Polonia, sprijinite de SUA, devin puteri regionale

, , , , ,
 

stratfor

Agentia de analiza Stratfor preconizeaza ca Romania va deveni un membru foarte important intr-o coalitie anti-Rusia in aceasta regiune, alaturi de Polonia. Tocmai de aceea, scrie Stratfor, SUA au interesul ca Romania sa fie cat mai stabila din punct de vedere economic si politic. Previziunile pornesc de la premisa ca America este principala putere a lumii si se concentreaza pe tendintele majore ale viitorului planetei. „SUA vor continua sa fie principala putere economica, politica si militara a lumii, dar mai putin angajate decat in trecut”, scriu analistii Stratfor. In general, sustine sursa citata, va fi o lume dezordonata, in care singura constanta este puterea continua si in maturizare a SUA. Europa va fi definita in deceniul urmator de reaparitia natiunii-stat, pe masura ce diverse miscari secesioniste isi sporesc puterea, pe fondul presiunilor economice si politice generate de criza. In centrul cresterii economice si sporirii influentei politice se va afla Polonia. Mai mult, sursa citata se asteapta ca “Polonia sa devina liderul unei coalitii anti-Rusia ce va include, in mod semnificativ, Romania, in prima jumatate a deceniului.

Recuperarea teritoriilor istorice

In a doua jumatate, alianta va juca un rol major in remodelarea zonelor de granita ale Rusiei si recuperare a teritoriilor pierdute prin mijloace formale si informale. Pe masura ce Moscova slabeste, alianta va deveni influenta dominanta nu numai in Belarus si Ucraina, ci mai departe spre est”, ceea ce ii va spori pozitia economica si politica. Fiind vorba de recuperarea unor teritorii pierdute in favoarea Rusiei, unii analisti s-au grabit sa traga concluzia ca ar fi vorba si de unirea Romaniei cu Republica Moldova, ceea ce insa raportul Stratfor nu mentioneaza explicit. In schimb, previziunile arata ca Polonia va beneficia de pe urma parteneriatului strategic cu SUA, si Romania la fel. “Oricand o putere globala intra intr-o relatie cu un partener strategic, este in interesul puterii globale sa faca partenerul cat de viguros economic posibil, atat pentru a stabiliza societatea, cat si pentru a o face capabila sa construiasca o forta militara. Polonia va fi in aceasta pozitie cu SUA, la fel ca si Romania. Washingtonul si-a facut cunoscut interesul in regiune”, scrie publicatia citata. Analiza mai preconizeaza faptul ca o parte din tarile est-europene vor avea sansa de a recupera vechi teritorii in urma unor reasezari geografice. „in vestul Rusiei, Polonia, Ungaria si Romania vor incerca sa recupereze regiuni pierdute in favoarea rusilor in diverse momente. Vor actiona astfel incat sa atraga Belarus si Ucraina in aceasta directie. in sud, capacitatea rusilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrala va intra intr-o perioada de instabilitate. In nord-vest, regiunea Karelia va cauta sa se alature Finlandei, iar in estul indepartat, regiunile de coasta mai apropiate de China, Japonia si Statele Unite decat de Moscova vor incepe sa se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor cauta neaparat autonomia, insa vor fi puse in situatia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune impotriva Moscovei, ci slabirea capacitatii Moscovei de a sprijini si controla Federatia Rusa va creea un adevarat vid. Ce va continua sa existe in acest vid vor fi fragmentele Federatiei Ruse” – asa arata descrierea viitoarei fragmentari a Rusiei in viziunea analistilor Stratfor.

Disolutia repetitiva a Rusiei

Dupa caderea Uniunii Sovietice, analistii de Stratfor preconizeaza o noua disolutie a actualei Federatii Ruse pe un fond economic subred. Avand in vedere organizarea statului, in care veniturile ajung la Moscova inainte de a fi distribuite direct sau prin guverne regionale, fluxul de bani va varia dramatic si va conduce la o repetare a experientei URSS din anii ’80, cand capacitatea Moscovei de a sustine infrastructura nationala a intrat in declin. Regiunile ruse vor fi nevoite sa se descurce singure, formand entitati autonome informale si formale, pe masura ce legaturile economice ce unesc periferia de Moscova se destrama. In ceea ce priveste puterea militara rusa, cei de la Stratfor scriu ca disolutia Rusiei va duce la aparitia celei mai mari crize a urmatorului deceniu: problema numeroaselor capacitati nucleare ofensive care sunt distribuite in toate regiunile ruse.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *