Strategia Dunarii, un nou model de dezvoltare regionala

, , , ,
 

summit Dunare 2

Concluziile Summit-ului Dunarii desfasurat, luni, la Bucuresti, s-au concentrat in jurul ideii de dezvoltare a tarilor aflate pe cursul Dunarii si a zonele adiacente acestor state. Desi in ultimii 20 de ani, aceasta parte a Europei a inregistrat progrese notabile, exista inca numeroase disparitati economice iar noul instrument al UE denumit Strategia UE pentru Dunare vine sa uniformizeze aceste discrepante printr-o strategie eficenta sustinuta financiar din fonduri europene, a declarat seful Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent la acest eveniment. “Este o regiune incarcata de istorie, care a trecut prin multe schimbari in ultimii 20 de ani atat din punct de vedere politic, cat si economic. Au fost multe schimbari de la inceputul anilor ’90, dar sunt inca si disparitati considerabile in regiune intre statele membre. Provocarea cu care ne confruntam este aceea de a accelera procesul de depasire a acestor disparitati regionale, iar in acest context Strategia Dunarii este o inovatie politica”, a spus oficialul european, preluat de KARADENIZ PRESS. Barroso a mai precizat ca streategia va ajuta si statele riverane Dunarii care nu sunt inca membre UE sa se integreze mai rapid in marea familie europeana. “In mod special, va fi o oportunitate pentru statele membre UE de a accelera ritmul integrarii, de reducere a disparitatile care sunt inca mari, dar si de a utiliza mai bine fondurile structurale”, a spus Barroso.

Basescu pledeaza pentru bunastare

Liderul de la Cotroceni Traian Basescu a declarat, luni, ca Strategia Dunarii este un proiect in care autoritatile romane au investit foarte mult, sustinand ca principala proba pe care strategia va trebui sa o depaseasca este mentinerea unui interes constant si a implicarii statelor din regiune. “Romania este astazi gazda unui eveniment de o importanta majora: Summit-ul Dunarii. Ne intalnim la Bucuresti pentru a marca angajamentul politic al statelor riverane privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Acest Summit este un eveniment cu rezonanta aparte pentru cetatenii europeni care locuiesc in macro-regiunea dunareana. Ei asteapta lansarea unui proiect viabil, cu rezultate concrete pentru calitatea vietii lor”, a declarat Traian Basescu, in discurul rostit la Summit-ul Dunarii. El a adaugat ca, acum doi ani, in octombrie 2008, se afla la Bruxelles, dand curs invitatiei Landului Baden-Wurttemberg, care organiza, la Reprezentanta sa pe langa Uniunea Europeana, conferinta pe tema viitorului spatiului dunarean. “Am avut atunci ocazia sa vorbesc participantilor despre o serie de proiecte europene ambitioase in domeniul transporturilor, despre un mediu mai curat, despre dezvoltarea echilibrata si coeziunea sociala. Proiectul major de care vorbeam era o Strategie pentru regiunea extinsa a Dunarii – un nou instrument comunitar menit sa ajute la dezvoltarea durabila a intregului bazin dunarean si sa micsoreze decalajele de dezvoltare economico-sociala dintre diversele zone ale acestui areal. in tot acest timp, din 2008 si pana astazi, am fost martorii unui entuziast proces de promovare, elaborare, dialog si dezbateri. Romania si Austria au dat tonul in «orchestra» diversa, dar armonioasa, a spatiului dunarean si au fost sustinute, inca de la inceput, de toate tarile riverane. Am deschis un drum care astazi este aproape de finalizarea etapei de conceptie. Multumesc colegilor din toate statele din regiune pentru excelenta colaborare, implicare, pentru angajamentul politic si insufletirea cu care au lucrat, impreuna, la construirea acestui proiect inovator european”, a adaugat Traian Basescu, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Boc include Marea Neagra

Premierul roman Emil Boc a declarat ca Strategia Dunarii este programata sa fie aplicata incepand cu prima jumatate a anului viitor, in comun cu statele din regiune si Comisia Europeana, dar este nevoie de proiecte concrete, precum realizarea unei retele de autostrazi, trenuri de mare viteza si curse aeriene. “Uneori este mai usor sa ajungi de la Bucuresti la Paris, Londra sau Bruxelles decat sa ai o legatura directa cu Sofia, Zagreb sau Belgrad. Acest lucru trebuie schimbat”, a spus Boc, in discursul sustinut, luni, la Summit-ul Dunarii, organizat la Bucuresti. De asemenea, el a pledat pentru o integrare in aceasta formula si a Deltei Dunarii si Marii Negre. Premierul a apreciat ca atat companiile private, cat si structurile locale si regionale trebuie sa aiba un rol important in derularea acestor proiecte si si-a exemplificat afirmatia sustinand ca localitatile invecinate Giurgiu-Ruse (Bulgaria) si Timisoara-Arad-Szeged (Ungaria) trebuie coordonate prin programe comune, astfel incat fondurile alocate sa nu fie risipite. “Principalul obstabol pentru Strategia Dunarii, pe termen lung, este de a mentine un interes ridicat si constant al autoritatilor si cetatenilor pentru aceste actiuni. intre timp, trebuie sa ne concentram si pe efectele crizei financiare si economice si pe reconstructia economiei”, a adaugat Boc.

95 de miliarde pentru Dunare

Presendintele CE, Jose Manuel Barroso, a mai adaugat ca noul instrument socio-economic va beneficia de un aport financiar substantial, zona putand beneficia de fonduri de pana la 95 de miliarde de euro. “Numai in acest mod puteti realiza obiectivele pe care vi le-ati propus si veti putea pune cu succes in aplicare aceasta strategie. Pentru a realiza toate aceste lucruri, 95 de miliarde de euro sunt pusi la dispozitie pentru zona danubiana. Se pot adauga granturi si imprumuturi de la Banca Europeana si BERD”, a subliniat presedintele Comisiei Europene. El a adaugat ca strategia UE pentru regiunea Dunarii reprezinta o oportunitate pentru statele vizate de a realiza legaturi mai stranse si directe cu Uniunea Europeana. “Este o oportunitate, pentru toate tarile implicate, sa aiba contacte directe, sa coopereze si sa pregateasca viitorul, impreuna. Deci, e vorba de o angajare politica, este o oportunitate pentru a gasi compromisuri pe teme de interes comun”, a declarat presedintele Comisiei Europene. Barrosso a mentionat ca in decembrie Comisia Europeana va adopta un plan de actiune pentru regiunea Dunarii si a precizat ca un rol foarte important in implementarea proiectului va reveni Ungariei, care va prelua in ianuarie anul viitor presedintia UE. “Comisia s-a angajat sa va sustina sa duceti la bun sfarsit aceasta strategie pentru regiunea danubiana. Cred ca in cativa ani aceasta initiativa va imparti nu numai situatia economica a tarilor din zona, ci si biodiversitatea, calitatea apei, protectia mediului, cercetarea si inovatia si securitatea”, a punctat Jose Manuel Barroso.

Posibila autostrada Romania-Serbia

Vicepremierul Serbiei, Bozidar Djelic, i-a propus primului-ministru Emil Boc, in discutia avuta la Bucuresti, construirea unei autostrazi care sa faca legatura intre Romania si Serbia, fiind asigurat ca proiectul va fi analizat din punct de vedere economic. “Vicepremierul sarb a mentionat ca tara sa este interesata in devoltarea unor proiecte in comun in domeniul turismului si al infrastructurii, context in care a propus construirea unei autostrazi care sa faca legatura intre Romania si Serbia. Primul-ministru Emil Boc a salutat aceasta propunere, afirmand ca si Romania este interesata de o conexiune rutiera moderna cu Serbia, propunerea sarba urmand a fi analizata din punct de vedere economic”, se arata intr-un comunicat transmis de Guvern.

Eveniment de proportii

Summit-ul Dunarii a reunit, luni, la Bucuresti, 22 de delegatii reprezentand sefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunarii, Comisia Europeana, reprezentanti ai celor sase landuri riverane din Germania si Austria, primaria orasului Ulm din Germania si Polonia, in calitate de observator. Printre participantii de marca la eveniment se numara presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croatiei, Jandranka Kosor si cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se va afla la Bucuresti presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.
La summit-ul de la Bucuresti sunt prezenti si vicepremierii Cehiei, Karel Schwarzenberg, Sloveniei, Jan Fidler, fost comisar european si Serbiei, Bozidar Djelic. La eveniment mai participa ministrul austriac de Externe, Michael Spindeleger, ministrul german de stat Kornelia Piper si presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Kirchbaum. Polonia, invitata in calitate de observator, este reprezentata de un secretar de stat. Ucraina, desi invitata, nu a trimis niciun raspuns partii romane cu privire la un reprezentant pe care il va trimite la eveniment. Evenimentul constituie prilejul unei dezbateri privind obiectivele prioritare in procesul de structurare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, urmand ca participantii sa semneze la final o declaratie comuna.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *