Strategia Dunarii se decide la Bucuresti

de | oct. 19, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, se va afla la Bucuresti la 8 noiembrie 2010 pentru a participa la cel de-al treilea summit dedicat Strategiei Dunarii, a declarat Viorel Ardeleanu coordonator national privind Strategia Dunarii, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Presedintele CE, Jose Manuel Barosso, dezbate Strategia Dunarii la Bucuresti

Presedintele CE, Jose Manuel Barosso, dezbate Strategia Dunarii la Bucuresti

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, se va afla la Bucuresti la 8 noiembrie 2010 pentru a participa la cel de-al treilea summit dedicat Strategiei Dunarii, a declarat Viorel Ardeleanu coordonator national privind Strategia Dunarii, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Ardeleanu a precizat ca Barosso a confirmat prezenta sa la Bucuresti. Potrivit oficialului MAE, acesta va lua parte, impreuna cu lideri din 14 state din regiunea Dunarii, la ultimul summit dedicat Strategiei UE privind Dunarea inainte de adoptarea finala a proiectului de catre Comisia Europeana la 8 decembrie. Ardeleanu a spus ca participantii la summit vor adopta si o declaratie finala. Vor participa oficiali din 14 state dintre care opt tari UE. Ulterior acestui summit care va avea loc la 8 noiembrie Comisia Europeana va adopta in Colegiul comisarilor la 8 decembrie o comunicare privind strategia europeana a Dunarii. Strategia va fi adoptata in Consiliul UE in luna aprilie 2011 in timpul presedintiei ungare a UE, urmand ca in luna iunie ea sa fie supusa aprobarii Consiliului European. Pana la sfarsitul acestui an va fi definitivata Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, un model de dezvoltare regionala la nivel european, initiativa lansata de Romania si Austria in 2008.

Strategie interna a UE

Strategia Dunarii va fi o strategie interna a Uniunii Europene la care sunt invitate sa participe si statele terte riverane si va respecta cele trei principii aplicate si in cazul Strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice. Cele patru domenii (piloni) propuse de Comisia Europeana si pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil si retele de energie), protectia mediului a resurselor de apa si managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economica (cultura, educatie, cercetare, turism, dezvoltare rurala, piata interna) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).
Comisia Europeana a organizat consultarea publica pe parcursul careia au fi organizate, in toate statele riverane, conferinte, seminarii si mese rotunde. Rezultatul acestor consultari il reprezinta elaborarea de catre Comisia Europeana si prezentarea, in parteneriat cu statele riverane, a unei Comunicari pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, precum si a unui Plan de Actiune. Acesta va cuprinde analiza in detaliu a situatiei actuale si va propune linii de actiuni exemplificate prin tipuri de proiecte care vor fi implementate pe termen scurt/mediu sau lung. Comisia Europeana va monitoriza indeplinirea obiectivelor Planului de Actiune. Acesta va fi actualizat periodic, in functie de evolutia situatiei economice si a trendurilor sociale din regiune.

Contributie romaneasca

In plan intern, contributia Romaniei la elaborarea strategiei este un rezultat al colaborarii dintre urmatoarele institutii guvernamentale: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Culturii si al Patrimoniului National, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Ministerul Afacerilor Externe asigura coordonarea inter-institutionala pentru participarea la elaborarea acestei strategii.
Evenimentele organizate de Comisia Europeana in parteneriat cu statele riverane au avut loc in: Germania (Conferinta de deschidere a procesului de consultare publica, Ulm, 1-2 februarie 2010), Ungaria (Conferinta pe tematica dezvoltarii economico-sociale si Summitul Dunarii, Budapesta, 25-26 februarie 2010, la nivel de prim-ministri ai statelor din bazin), Austria – Slovacia (Conferinta organizata la Viena si Bratislava cu focalizare pe domeniul conectivitatii, in zilele de 20-21 aprilie 2010), Bulgaria (Seminar dedicat dezvoltarii capacitatii administrative si bunei guvernante, Ruse, 10-11 mai 2010), Romania (Conferinta de inchidere a procesului de consultare publica, Constanta, 9-11 iunie 2010).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *