Strategia americană la Marea Neagră, diplomație telefonică pe axa România-SUA

de | mart. 6, 2023 | Știri | 0 comentarii

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, şi șeful diplomației americane, Antony Blinken, au avut, luni, o convorbire telefonică pe teme de interes prioritar pentru Parteneriatul Strategic bilateral, inclusiv despre viitoarea strategie SUA pentru Marea Neagră. Înaltul oficial român a subliniat necesitatea asigurării sinergiei acesteia cu strategiile regionale ale UE şi NATO, se arată […]
SUA sprijină Georgia

SUA va avea o strategie pentru Marea Neagră

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, şi șeful diplomației americane, Antony Blinken, au avut, luni, o convorbire telefonică pe teme de interes prioritar pentru Parteneriatul Strategic bilateral, inclusiv despre viitoarea strategie SUA pentru Marea Neagră. Înaltul oficial român a subliniat necesitatea asigurării sinergiei acesteia cu strategiile regionale ale UE şi NATO, se arată în comunicatul de presă remis agenției KARADENIZ PRESS. Dialogul a avut loc şi în pregătirea celei de-a opta runde a Dialogului Strategic între România-SUA, care va fi găzduită de România la mijlocul lunii martie, la Bucureşti.

Colaborare instituționalizată

Ministrul român de Externe a evocat evaluările şi ideile României în acest sens, care au fost transmise secretarului de stat Blinken printr-un document de reflecţie consistent, cu prilejul vizitei din noiembrie 2022 de la Bucureşti. Ministrul român l-a informat pe omologul american despre propunerea sa, agreată cu omologul turc în decembrie, de creare a unui grup de lucru bilateral româno-turc privind securitatea la Marea Neagră, aflat în proces de operaţionalizare, iniţiativă apreciată de partea americană.

Ministrul Aurescu a subliniat, totodată, relevanţa strategică a proiectelor de infrastructură promovate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări şi a evidenţiat că România va găzdui, în luna septembrie 2023, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, moment foarte important pentru dezvoltarea pe mai departe a Iniţiativei.

Marina-SUA-pregătită-să-apere-interesele-americane-din-Golful-Persic

Marina-SUA-pregătită-să-apere-interesele-americane-din-Marea Neagră

Sprijin pentru Republica Moldova

Şeful diplomaţiei române a subliniat impactul major pe care războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei îl are şi asupra Republicii Moldova şi a reafirmat „sprijinul ferm al României, continuu şi necondiţionat, pentru Republica Moldova, pentru consolidarea rezilienţei şi securităţii acesteia şi pentru parcursul său european”.

În acest context, a reafirmat condamnarea fermă a retoricii ameninţătoare şi provocatoare a Rusiei, precum şi încercările recente de destabilizare, punctând faptul că sprijinul SUA rămâne esenţial pe acest palier. La rândul său, secretarul de stat american a subliniat determinarea SUA de a sprijini Republica Moldova în contextul actual dificil. De asemenea, a amintit decizia SUA de a aloca 300 de milioane de dolari pentru susţinerea securităţii energetice a Republicii Moldova, inclusiv a infrastructurii energetice şi de interconectare transfrontalieră.

Visa Waiver, pe tapet

În egală măsură, șefii diplomațiilor română și americană au abordat relaţiile China-Rusia şi Iran-Rusia în contextul războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei şi au evidenţiat necesitatea descurajării de către comunitatea internaţională a oricărui sprijin acordat efortului de război al Rusiei. În acest cadru, ministrul român de Externe a amintit recentele pachete de sancţiuni ale UE pentru Republica Islamică Iran, susţinute şi de România.

Ministrul Aurescu a reiterat importanţa prioritară a includerii României în Programul Visa Waiver al SUA şi „interesul părţii române de a lucra îndeaproape cu SUA pentru accederea ţării noastre în program, secretarul de stat american reiterând angajamentul puternic şi concret al SUA pentru acest obiectiv comun româno-american”.

Ucraina se confruntă cu o sângeroasă invazie rusă

Ucraina se confruntă cu o sângeroasă invazie rusă

Un an de război

În contextul împlinirii unui an de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Blinken au discutat despre efectele globale profunde ale acestuia, precum şi demersuri comune pentru contracararea acestor efecte. Şeful diplomaţiei române a realizat o trecere în revistă a sprijinului foarte cuprinzător şi multidimensional acordat acestui stat de către România de la începutul războiului.

Secretarul de stat al SUA a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru „sprijinul concret, deosebit de substanţial şi esenţial acordat de ţara noastră Ucrainei”.

În planul securităţii regionale, cei doi oficiali au evidenţiat miza continuării consolidării coerente şi consistente a Flancului Estic al NATO, iar ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea pentru angajamentul SUA pentru apărarea întregului teritoriu Aliat, inclusiv în regiunea Mării Negre şi în România, exprimat inclusiv cu ocazia reuniunii Bucureşti 9 de la Varşovia.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au abordat, totodată, posibilităţi de consolidare a rezilienţei în regiunea Mării Negre printr-o abordare strategică care să asigure, de o manieră durabilă, caracterul liber, sigur şi prosper al Mării Negre şi să îi consolideze statutul de rută comercială şi energetică majoră.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *