Sterling Resources vrea sa vanda concesiunile de la Marea Neagra

de | ian. 10, 2010 | Marea Neagra, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Controversata firma Sterling Resources vrea sa-si vanda concesiunile de la Marea Neagra, a declarat recent, intr-o emisiune la The Money Channel, Cristian Petrescu, membru in Comisia de industrii din Camera Deputatilor,

Sterling vrea sa iasa din ecuatia energetica

Sterling Resources vinde concesiunile din Marea Neagra

Controversata firma Sterling Resources vrea sa-si vanda concesiunile de la Marea Neagra, a declarat recent, intr-o emisiune la The Money Channel, Cristian Petrescu, membru in Comisia de industrii din Camera Deputatilor, informatia fiind confirmata si de seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, relateaza mass-media de la Bucuresti. Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani contractuali calculati de la data intrarii in vigoare a ESPA (n.r. adica a Contractului de Explorare si Impartire a Productiei incheiat intre Rompetrol SA si Enterprise Oil Exploration Limited si Canadianoxy (Romania) Ltd., la 6 august 1992), cu dreptul de prelungire cu o perioada aditionala de pana la 15 ani, conform prevederilor art. 27 alin. (2) din Legea Petrolului, potrivit actului aditional.
Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana cu sediul la Calgary, Provincia Alberta. Resources Ltd. este listat la bursa din Toronto TSX Venture Exchange, actiunile sale tranzactionandu-se sub simbolul „SLG”. Sterling Resources Ltd. desfasoara operatiuni petroliere in Marea Britanie (atat in Marea Nordului cat si pe uscat), in Franta si in Romania (atat pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cat si in Marea Neagra – Perimetrele Pelican si Midia).

Negocieri cu repetitie

Compania Sterling Resources nu este la prima incercare de vanzare a concesiunilor, E.ON Romania purtand anterior negocieri pentru a achizitiona gaze posibil extrase de aceasta companie din platforma continentala din Marea Neagra. „Purtam de cateva luni discutii cu cei de la Sterling Resources, pentru a achizitiona gaze pe care ei le-ar putea extrage din platforma continentala. Nu este probabil ca noi sa participam la licitatiile de concesiune pentru acele perimetre”, a precizat, citat de mass-media de la Bucuresti, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.
Reamintim ca pe platoul continental romanesc al Marii Negre sunt in productie cinci zacaminte (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta) de titei si gaze asociate, concesionate companiei Petrom. De asemenea, doua zacaminte de gaze libere descoperite de Sterling Resources, Doina si Ana, sunt in curs de evaluare urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare. Grupul E.ON activeaza in sectorul electricitatii si al gazelor naturale, este prezent in 30 de tari, are un volum anual de vanzari de aproape 69 miliarde euro si are aproximativ 88.000 angajati.

Colaborare petroliera

Sterling Resources a incheiat cu Grup Servicii Petroliere un contract de foraj petrolier in Marea Neagra, a declarat anterior reprezentantul in Romania al companiei canadiene de petrol si gaze, Stephen Birrell. Contractul presupune saparea unui singur put, lucrarile urmand sa inceapa la finele lunii iulie si sa fie derulate de platforma Prometeu, aflata in proprietatea Grup Servicii Petroliere. Birrell nu a dezvaluit valoarea contractului, dar a precizat ca in viitor Sterling Resources intentioneaza sa coopereze cu Grup Servicii Petroliere pentru lucrari similare. „Intentionam sa mai lucram cu ei”, a spus Birrell. Oficialii Grup Servicii Petroliere nu au oferit informatii suplimentare. Grup Servicii Petroliere este specializata in foraj marin si este controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu. La sfarsitul anului 2005, compania a cumparat de la Petrom sase unitati mobile de foraj marin pentru 115 milioane de dolari, a adaugat sursa citata.

Contrac desecretizat

Compania a fost supusa unei intense mediatizari in timpul procesului de la Haga cu Ucraina vizand demarcarea platoului continental din Marea Neagra, mass-media si clasa politica solicitand desecretizarea  contractului. Astfel, la inceputul lunii februarie 2009, prin ordinul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Guvernul a decis desecretizarea contractului cu firma Sterling Resources privind concesionarea resurselor de gaz si petrol din zona Insulei Serpilor din Marea Neagra. „In plus, pentru ca contractul prevedea clauze de confidentialitate, s-a obtinut de la firma Sterling Resorces acordul pentru ca detaliile contractului sa fie facute publice. De asemenea, contractul va fi publicat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale”, a adaugat premierul Emil Boc, citat de Hotnews. „Contractul prevede ca Sterling Resources poate face exploatarea resurselor din Marea Neagra, dupa decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga”, a anuntat Emil Boc.
Reamintim ca printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (hotararea nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate firmei Midia Resources. „Vom analiza sub aspect legal modalitatea in care un contract de explorare si impartire a productiei a fost transformat in contract de acord petrolier si de concesiune, vom studia exact tot cadrul legal, si vom analiza si oportunitatea realizarii unui asemenea demers din perspectiva consecintelor economice si a evaluarilor pentru bugetul de stat”, a anuntat la momentul respectiv premierul Emil Boc. Primul ministru preciza la momentul respectiv ca specialistii Guvernului vor cauta si solutii pentru modificarea clauzelor privind exploatarile din perimetrele Midia si Pelican.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri