Ca raspuns la recentul embargou impotriva vinurilor produse in Republica Moldova, impus de autoritatile federale ruse, in diferite state sunt organizate actiuni menite sa demonstreze calitatea vinurilor basarabene. Astfel, si la Bucuresti, cunoscutul om de afaceri Stefan Avram organizeaza, duminica, 6 octombrie 2013, festivalul „Vin din Basarabia”. ”Fiind originar din Basarabia, dar avand norocul de a trai in Romania de aproape 20 de ani, am inteles ce inseamna demnitatea nationala, patriotismul si dorul de tara… avand exemple vii aici in Romania. Din toate aceste motive, incerc in fiecare zi, sa fac cate ceva, pentru tara si patrie, fie sa cumpar o sticla de vin moldovenesc, fie sa vorbesc si sa informez pe cineva despre Republica Moldova, si de unde venim” a declarat Stefan Avram, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
„Am decis sa organizez acest festival in primul rand pentru a promova valorile nationale, si producatorii de vin din Republica Moldova, eu insusi fiind un consumator al acestor produse, pentru a demonstra oamenilor calitatea produselor basarabene, fie vorba de vin, bomboane, s.a.m.d, dar deasemenea si pentru a le arata, ca nu totul se rezuma la o singura piata, cat nu ar fi ea de mare si de consumatoare, precum este Rusia, pentru a incepe procesul de spargere a embargoului impus de Federatia Rusa” a mai declarat omul de afaceri Stefan Avram.
Traditie seculara
„Sărbătoarea Vinului în Moldova este o tradiție de secole, având o însemnătate deosebită pentru basarabeni, care sunt recunoscuți drept unii dintre cei mai buni producători de vin din lume încă din cele mai vechi timpuri” se arata in comunicatul de presa remis redactiei. „(…) abia în anul 1990, an crucial în istoria Basarabiei, prin hotărârea Parlamentului, în data de 26 decembrie s-a instituit „Ziua Națională a Vinului” și se sărbătorește anual în prima duminică a lunii octombrie, începând cu anul 2002” se mai subliniaza in comunicatul de presa.
„Festivalul este organizat cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova din România, în colaborare cu marii producători de vinuri din spațiul Basarabean: Crama Purcari, Crama F’autor, Cramele Cricova și altele. Evenimentul are ca scop întrunirea întregii suflări românești, care nu este indiferentă de soarta Basarabiei, în condițiile actuale legate de ”embargoul” impus de Federația Rusă, totodată promovând valorile naționale, acest lucru fiind posibil numai prin contribuția fiecăruia dintre noi, prin prezența cu trup și suflet la acest eveniment care vine să confirme gustul unic, savoarea și calitatea sortimentelor de vinuri basarabene, cum sunt faimoasele Negru și Roșu de Purcari, Cuvee Prestige de Cricova, sau Chardonnay Rkațițeli de la F’autor”.
Prezente diplomatice
„De asemenea, în cadrul festivalului vor fi discutate teme precum “Impactul vinurilor basarabene pe piața românească și europeană: trecut, prezent și viitor” si „Modele de promovare a exporturilor pe piețele de desfacere internaționale”. Ca orice festival de vin din Basarabia, de nelipsit vor fi dansurile populare și sărmăluțele moldovenești, în acest fel onorând tradiția, demnitatea națională și cultura Basarabeană.” se mai rpecizeaza in comunicatul de presa remis redactiei.
Deschiderea oficială a Festivalului “Vin din Basarabia” va avea loc pe data de 6 octombrie 2013, ora 16:00, București, strada Gabroveni 55 A, ”Sankt-Petersburg” Pub, aducând cu sine un semn de respect și apreciere pentru tradițiile și valorile incontestabile a vinurilor din Basarabia, recunoscute pe plan național și internațional. Evenimentul va fi prezidat de moderatorul Radu Corlăteanu și va avea ca invitați de onoare pe: Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, Viorel Badea, senator pentru Europa și Asia in Parlamentul de la Bucuresti, Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar, Înalt Reprezentant Permanent al Republicii Moldova în România Iuliana Gorea-Costin, consulul Republicii Moldova la București, Eugen Rusu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, Dr. Virgil Ștefan Nițulescu.
0 Comentarii