Statutul orașului Sevastopol, motiv pentru un nou război politic în Ucraina

, , , ,
 
Statutul orasului Sevastopol, motiv de razboi politic in Rada Suprema de la Kiev

Statutul orasului Sevastopol, motiv de razboi politic in Rada Suprema de la Kiev

Deputații din Partidul Regiunilor, Vadim Novinskii și Vadim Kolesnicenko au înregistrat la Rada Supremă proiectul de lege „Despre orașul-erou Sevastopol”, relatează surse parlamentare de la Kiev, citate de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, proiectul de lege presupune transferul controlului asupra orașului respectiv de la președintele țării, la organele administrației locale, prin alegerea directă a șefului administrației orașului de către locuitori. Astfel, candidatul care va fi ales primar al Sevastopolului va deveni automat și șef al administrației de stat al orașului Sevastopol. Conform legislației în vigoare, în prezent, șeful administrației de stat este numit de președinte.

Legislatie controversata

Autorii proiectului de lege propun ca primarul să aibă dreptul de a iniția proiecte de lege, acte ale președenției, de a participa la ședințele guvernului cu drept de vot consultativ, ori de a decide reprofilarea sau lichidare întreprinderilor de importanță statală din oraș. Conform proiectului de lege, în cazul în care primarul ar primi vot de neîncredere din partea a peste 2/3 din deputaţii radei municipale, acesta va fi demis, fiind organizate alegeri anticipate.
Reprezentanți opoziției parlamentare de la Kiev au declarat deja că  nu vor susține niciodată un astfel de proiect de lege. „În Sevastopol este amplasată o vbză militară a unui stat străin, așa că sistemul propus de deputații Novinskii și Koelesnicenko nu poate fi unul care să aibă rezultatele dorite. Ei simpatizează cu Rusia și încearcă să scoată acest oraș de sub controlul președintelui. (…)dimpotrivă, oraşul trebuie condus cu mâna forte a președinţiei, din cauza pericolului separatismului”, a declarat deputatul Vladimir Bondarenco din partidul „Batkivșina”.

Sprijin parlamentar

Autorii inițiativei legislative sunt siguri că  legea va fi adoptată în cel mult jumătate de an. Ei speră  să atragă voturile deputaţilor regionali, comuniștilor și deputaților independenți. „Faptul că în Sevastopol se află Flota Mării Negre a Federației Ruse nu poate influența desfășurarea alegerilor. Iar existența unor sentimente separatiste în oraș nu sunt decât niște invenții prostești. Aceasta este o problemă actuală  doar în Vestul Ucrainei” a declarat Vadim Koelesnicenko, unul dintre cei mai recunoscuţi lideri ai etnicilor ruşi din fosta republică sovietică.
Menționăm că aceasta nu este prima încercare de atribuire a unor competențe noi primarului Sevastapolului. În ajunul alegerilor parlamentare din 2006, reprezentanții Partidului Regiunilor au încercat să adopte un document asemănător, dar președintele de atunci, Victor Iușcenko, a uzat de trei ori de dreptul său de veto.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *