Statul Israel, atacat juridic la Haga

de | oct. 1, 2018 | Info Militar, Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu, Principal, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Curtea Internaţionala de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, a anunţat recent că a primit o plângere din partea autorităţilor palestiniene, care contestă transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Conform părții palestiniene, acest transfer contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice […]
Guvernul de la Ierusalim, eforturi diplomatice
Statutul-Ierusalimului-contestat-la-CIJ

Statutul-Ierusalimului-contestat-la-CIJ

Curtea Internaţionala de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, a anunţat recent că a primit o plângere din partea autorităţilor palestiniene, care contestă transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Conform părții palestiniene, acest transfer contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 şi trebuie anulat. Palestinienii îndeamnă „Curtea să declare că transferul ambasadei SUA din Israel în Oraşul Sfânt Ierusalim constituie o încălcare a Convenţiei de la Viena”, potrivit textului publicat de CIJ pe site-ul său internet.

SUA sub presiune

Liderii palestinieni mai cer ca CIJ să ordone „SUA să-şi retragă misiunea diplomatică din Ierusalim şi să se conformeze obligaţiilor internaţionale care decurg din Convenţia de la Viena”.

Reamintim că preşedintele american Donald Trump a anunţat la 6 decembrie 2017 că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, o iniţiativă unilaterală care a suscitat critici virulente din partea comunităţii internaţionale.

Mare parte din comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra întregului oraş Ierusalim, care adăposteşte locuri sfinte pentru religiile iudaică, creştină şi musulmană. În urma exempului SUA, mass-media israeliană a anunțat că autoritățile din Israel poartă negocieri cu mai multe state pentru recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est, partea arabă a oraşului, în timpul Războiului de şase zile din 1967 şi apoi l-a anexat, proclamând oraşul reunificat drept capitala sa. La rândul lor, liderii palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat independent, negând dreptul Statului Israel de a avea capitala statului într-un Ierusalim unificat.

Trump, pregătit de orice

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat recent că ar accepta şi soluţia cu un singur stat pentru încheierea conflictului dintre Israel şi palestinieni. „Dacă israelienii şi palestinienii vor un singur stat, eu sunt de acord, dacă vor două state, eu sunt de acord. Sunt mulţumit dacă ei sunt mulţumiţi. Sunt un mediator”, a spus Trump într-o conferinţă de presă, la New York.

În aceeaşi zi, într-o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu ocazia Adunării Generale a ONU, Trump afirmase că este de acord cu soluţia cu două state. „Cred că aceasta funcţionează cel mai bine”, a apreciat el.

Actuala administraţie americană a evitat până acum să se pronunţe pentru soluţia cu două state, care presupune existenţa unui stat palestinian independent, alături de Israel, menţionează DPA. În mandatul lui Trump, Casa Albă a schimbat politica susţinută de zeci de ani de Statele Unite: nu a mai sprijinit principiul unui stat palestinian şi a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.

„Nu îmi pasă”

Ministrul israelian al apărării a declarat că un stat palestinian nu îl interesează, respingând declaraţia preşedintelui american Donald Trump potrivit căreia o soluţie cu două state este cea mai bună pentru conflictul israeliano-palestinian. „Nu îmi pasă de un stat palestinian”, le-a spus Avigdor Lieberman jurnaliştilor în timpul unei călătorii în nordul Israelului, potrivit site-ului de ştiri Ynet. „Sunt interesat de un stat evreiesc în siguranţă”, a adăugat el.

El a criticat minoritatea arabă palestiniană din Israel, afirmând că este neloială faţă de stat. „Există 20% cetăţeni arabi care demonstrează cu fiecare ocazie agitând steaguri palestiniene. Este o problemă care trebuie rezolvată”, a spus Avigdor Lieberman, unul dintre cei importanți aliați ai premierului Netanyahu.

Netanyahu circumspect

Premierul israelian nu a comentat declaraţia lui Trump, dar mai târziu a avut un briefing pentru jurnalişti în cadrul căruia a spus că ar accepta o autoritate palestiniană care să guverneze singură, însă numai dacă Israelul va păstra controlul de securitate asupra acelui teritoriu.

„Sunt pregătit pentru eventualitatea ca palestinienii să aibă capacitatea de a se apăra, însă fără capacitatea de a ne ameninţa”, a spus el. „Cu excepţia Gaza, controlul securităţii la vest de Iordan şi până la mare va rămâne în mâinile noastre. Asta nu este negociabil şi nu se va schimba atât timp cât sunt prim-ministru. Sunt încrezător că orice iniţiativă americană va include acest principiu”, a adăugat el.

Anterior, premierul Netanyahu s-a abţinut ani de zile să susţină în mod public crearea unui stat palestinian independent, cu propriile structuri de securitate și de informații.

Refuz palestinian

În replică la declaraţia sa, Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian, a declarat pentru agenţia de ştiri palestiniană WAFA că nici măcar un singur soldat israelian nu va fi acceptat pe pământ palestinian. „Vom accepta numai un stat palestinian independent şi suveran în interiorul frontierelor de la 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală”, a declarat Abu Rudeineh.

Reamintim că Israelul a ocupat Cisiordania şi Fâşia Gaza în urma războiului din 1967 şi a păstrat controlul asupra acestor teritorii, în pofida criticilor internaţionale.

Ultima rundă de negocieri de pace mediate de SUA a intrat în impas în 2014, în contextul în care Israelul a continuat construcţiile în coloniile sale din Cisiordania.

Abbas, atac la SUA

La rândul său, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că SUA s-au descalificat ca mediator în Orientul Mijlociu şi a respins un plan de pace al SUA în curs de elaborare.

Abbas cere crearea unui stat palestinian în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, zonele pe care Israelul le-a capturat în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.
Și un alt important lider politic palestinian a respins recent afirmaţiile preşedintelui Donald Trump favorabile unei soluţii a două state, apreciind că acestea contrazic acţiunile „distructive” ale administraţiei americane cu privire la conflictul israeliano-palestinian.
„Afirmaţiile americanilor contravin acţiunilor lor, iar acţiunile lor distrug în mod clar orice posibilitate a unei soluţii a două state”, a declarat Hossam Zomlot, şeful misiunii diplomatice palestiniene la Washington, a cărei închidere a fost ordonată recent de administraţia americană. (Mihai Isac/N.G.)

Share our work

1 Comentariu

  1. Isac Boian

    Citez:
    „Vom accepta numai un stat palestinian independent şi suveran în interiorul frontierelor de la 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală”, a declarat Abu Rudeineh.

    Nu mai spune, Abu Nustiucum.
    Pe ce baza? Despre ce vorbesti?
    A fost vreodata Ierusalimul capitala vreunui „stat palestinian” ca sa-l poti pretinde?
    Si a existat vreodata un „stat palestinian” in istorie?
    A ocupat vreodata Israelul vreun „stat palestinian”, ca sa poti pretinde ceva, orice, din partea Israelului?
    In 1947 ONU, prin rezolutia de partitie a tinutului geografic Palestina, a acordat o mare parte din acesta crearii acolo a unui stat arab. Voi, arabii, ati refuzat categoric acest stat, pentru ca nu admiteati sa existe nici Israelul. Tot voi, arabii, adica ditamai cinci state arabe, v-ati napustit in 1948 asupra Israelului nou nascut ca sa-l inecati in sange si nu ati reusit. Ati mai incercat si in 1967 si iar ati pierdut. Ce pretentii ai, domnule?
    Daca Ierusalimul a fost vreodata capitala vreunui stat national, acela a fost doar a statului evreiesc, pana l-a distrus Imperiul Roman. Mai tarziu a devenit un orasel aproape paraginit si fara insemnatate, parte din imperiile succesive care l-au stapanit.
    Ierusalimul este capitala Israelului, domnule, indiferent cui nu-i place aceasta realitate.
    Punct.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *