Statele Unite, gata sa isi reduca arsenalul nuclear. Kremlinul ameninta lumea cu declansarea unui armaghedon atomic

, , ,
 

Kremlinul ameninta cu declansarea armaghedonului nuclear

Kremlinul ameninta cu declansarea armaghedonului nuclear

Statele Unite ale Americii iau în considerare o reducere a arsenalului nuclear, conform mai multor scenarii dintre care cel mai drastic nu prevede mai mult de 300 de focoase operaţionale, faţă de aproape 1.800 în prezent, a declarat ieri un oficial american, citat de mass-media internationala. Un prim scenariu prevede menţinerea a între 1.000 şi 1.100 de focoase, iar un al doilea între 700 şi 800. “Cifra de 300 reprezintă cel mai redus nivel ipotetic”, a declarat un responsabil aflat sub anonimat. “Nicio propunere nu a fost făcută preşedintelui” Barack Obama, a adăugat acest responsabil, conform căruia “ideea se află doar într-un stadiu preliminar”.

Discutii interne

Este vorba de “discuţii interne cu privire la strategia viitoare de negocieri mai ales cu Rusia”, a declarat la rândul său generalul Martin Dempsey, în cadrul unei audieri în faţa Camerei Reprezentanţilor a SUA, desfasurate miercuri. “În acest stadiu, vă invit să nu vă îngrijoraţi de ceea ce raportează presa cu privire la acest proces complex”, s-a adresat acesta unui parlamentar republican preocupat de o eventuală reducere a arsenalului american.
Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului. George Little, “preşedintele a solicitat departamentului Apărării să contureze mai multe abordări alternative pentru disuasiunea americană”. Acesta a refuzat orice alt comentariu, argumentând că “detaliile sunt clasificate”.
O astfel de măsură ar reduce arsenalul american (cu excepţia focoaselor stocate şi prin urmare nu imediat operaţionale) la nivelul celui deţinut de Franţa, au declarat analistii militari, citati de mass-media de peste Ocean.

O lume fără arme nucleare

Aceste scurgeri de informaţii vin cu puţin înaintea unui nou summit cu privire la securitatea nucleară organizat la Seul, in Coreea de Sud. Reamintim ca, in aprilie 2009 la Praga, Barack Obama a lansat un apel la eliberarea lumii de ameninţarea nucleară şi a promis să lucreze pentru “o lume fără arme nucleare”, angajament care i-a adus premiul Nobel pentru pace.
Statele Unite şi-au revizuit în aprilie 2010 doctrina nucleară, promiţând să recurgă la atacuri nucleare doar “în circumstanţe extreme” şi să nu utilizeze niciodată arma nucleară împotrva unui adversar care nu o deţine şi care respectă regulile tratatului de neproliferare nucleară (TNP).

Kremlinul ameninta cu razboiul nuclear

Federatia Rusa îşi va folosi armele nucleare dacă integritatea sa va fi ameninţată, a declarat miercuri şeful Statului Major rus Nikolai Makarov, citat de agentiile de presa internationale. “Nu intenţionăm să desfăşurăm un război împotriva NATO, acest lucru nu face parte din misiunile noastre. Dar doctrina noastră militară arată clar condiţiile în care avem dreptul să folosim armele nucleare. Dacă integritatea Rusiei se dovedeşte a fi ameninţată, putem să recurgem la arme nucleare şi o vom face”, a declarat generalul Makarov pentru postul de radio Ecoul Moscovei, citat de RIA Novosti.

Instabilitate atomica

Rusia are vecini caracterizaţi de “instabilitate, dacă ne putem exprima în acest fel, iar (în caz de conflict) nu va avea nevoie de arme nucleare”. “Ea trebuie să aibă forţe armate puternice, mobile şi bine formate, care să poată rezolva orice conflict în Rusia. Iar noi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru”, a adăugat generalul. Forţele nucleare constituie baza echilibrului strategic. “Desfăşurăm o activitate serioasă în vederea modernizării potenţialului nostru nuclear”, a declarat el.
Reamintim ca Federatia Rusa a lansat mai multe programe ambitioase de achizitionare a unor noi submarine strategice, ce vor fi desfasurate, conform surselor militare ruse, citate de mass-media de la Moscova, in Marea Baltica, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic. Totodata, ministerul rus al Apărării intenţionează să îşi reînnoiască şi să îşi modernizeze parcul aeronautic strategic, în special în ceea ce priveşte avioanele Tupolev Tu-160 şi Tu-95. „Trupele balistice strategice pun în serviciu noi rachete Iars, a căror performanţă o depăşeşte pe cea a predecesoarelor lor”, a conchis generalul Makarov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *