Statele UE isi cheama ambasadorii din Belarus

, , ,
 

Uniunea Europeană a decis marţi seară să îşi recheme pentru consultări ambasadorii din Belarus după decizia Minskului de a-i expulza pe ambasadorii UE şi Poloniei, a anunţat reprezentanta diplomaţiei europene Catherine Ashton.
“În semn solidaritate şi unitate, s-a convenit rechemarea pentru consultări a tuturor ambasadorilor statelor UE la Minsk”, a declarat dna Ashton într-un comunicat. “O reuniune a reprezentanţilor UE la Bruxelles a fost de asemenea convocată miercuri pentru a ne coordona răspunsul”, a adăugat ea.
Miniştrii de externe ai guvernelor UE îi vor convoca de asemenea pe ambasadorii Belarusului pentru a le exprima nemulţumirea după decizia Minskului de a-i expulza pe ambasadorii UE şi Poloniei, a încheiat ea. Franţa şi Germania au anunţat deja rechemarea ambasadorilor lor în post la Minsk. Parlamentul European a denunţat la rândul său un “act ostil” al autorităţilor belaruse.
UE a decis marţi noi sancţiuni îngheţând bunuri şi lipsind de vize în Europa 19 magistraţi şi doi responsabili ai poliţiei din Belarus consideraţi responsabili pentru arestarea şi condamnarea opozanţilor regimului. Belarusul este ţinta unor sancţiuni occidentale ca urmare a arestărilor opozanţilor, care s-au înmulţit după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la preşedinţie în 2010 cu peste 80% din voturi, la sfârşitul unui scrutin marcat de nereguli semnificative, potrivit observatorilor.
De asemenea, in urma cu doar doua zile, UE a ajuns la un acord in privinta inghetarii averilor si de a priva de vize pentru Europa nu mai putin de 21 de reprezentanti ai aparatului de politie si justitie din Belarus, responsabili de reprimarea opozitiei, potrivit unei surse diplomatice, citata de agentiile de presa internationale. “Este vorba despre oficiali din politie si magistrati care sunt considerati responsabili de arestarea si condamnarea opozantilor regimului”, a precizat sursa citata.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *