Statele UE, date in judecata

, , ,
 

Comisia Europeana da in judecat statele UE

Comisia Europeana da in judecata statele Uniunii Europene

Comisia Europeana a decis saptamana trecuta sa dea in judecata statele membre in urma refuzului acestora de a plati cresterea salariilor pentru functionarii institutiilor si agentiilor europene, relateaza mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Curtea Europeana de Justitie este asteptata sa se pronunte inainte de venirea verii, a adaugat sursa citata. Inainte de Craciun, functionarii din institutiile europene amenintasera cu greva, dupa ce guvernele nationale cazusera de acord sa blocheze cresterea obisnuita a salariilor si sa o reduca la jumatate. Cresterea trebuia sa fie de 3,7%, in conformitate cu o decizie din 2004 a guvernelor nationale. Statele membre au hotarat anul trecut ca aceasta cresere sa fie de doar 1,85%.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a castigat sustinerea tuturor comisarilor pentru a prezenta cazul Curtii Europene de Justitie din Luxemburg. O purtatoare de cuvant a Comisiei a spus ca acum “depinde de curte sa decida” daca decizia statelor membre va fi anulata. “Este vorba despre respectul pentru regulile agreate”, a explicat ea. Catherine Day, secretarul general al Comisiei, a informat functionarii ca “in opinia Comisiei, Consiliul nu a respectat legatura dintre ajustarile anuale si evolutia puterii de cumparare pentru functionarii publici din  statele membre si nu a respectat reglementarile referitoare la personal.”

Fonduri irosite

“Nu suma in sine este problema,” a spus un inlat diplomat al unui stat membru, citat de mass-media internationala. “Pur si simplu se poate ca UE, care deja are o reputatie de irosire a banilor, sa dea functionarilor sai o crestere de 3,7% anul acesta – si cu siguranta nu in timp ce incearca sa isi determine statele membre sa reduca deficitele bugetare.” Subiectul este unul delicat avand in vedere comisarii europeni si judecatorii CEJ, functionarii cel mai bine platiti din UE, cu salarii lunare de baza de circa 17.000 euro.
UE angajeaza in cele trei institutii principale, Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul de Ministri, ca si in agentiile satelitare circa 50 de mii de functionari avand salarii curpinse intre 2.500 si 17 mii de euro de euro. Cresterile salariale sunt calculate in functie de o formula care tine cont de salariile functionarilor din Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Spania si Marea Britanie. Functionarii publici din multe tari europene au trebuit sa accepte in ultimul an inghetari ale salariilor si chiar scaderi ale acestora, in urma impactului crizei financiare mondiale, relateaza EurActiv.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *