Statele europene incearca sa sanctioneze Siria

, , , ,
 

Flota militara turca blocheaza coastele siriene

Flota militara turca blocheaza coastele siriene

Ţările europene au predat marţi Consiliului de Securitate al ONU un nou proiect de rezoluţie care prevede ameninţări de sancţiuni împotriva Guvernului sirian mai degrabă decât sancţiuni imediate, au anunţat surse diplomatice, relatează mass-media regionala. Redactat de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia, acest proiect de rezoluţie vizează depăşirea ameninţării unui veto din partea Rusiei şi Chinei. Potrivit unei copii a proiectului de rezoluţie obţinut de mass-media, Consiliul de Securitate cere “încheierea imediată a tuturor violenţelor” Guvernului sirian împotriva contestaţiei. Consiliul “îşi exprimă hotărârea, în cazul în care Siria nu se conformează acestei rezoluţii, de a adopta măsuri ţintite, inclusiv sancţiuni”, adaugă textul.
Rusia şi China au ameninţat că îşi vor exercita dreptul de veto în cazul oricărei sancţiuni propuse de Consiliul de Securitate împotriva regimului sirian. Consiliul de Securitate s-a mulţumit până în prezent cu o declaraţie privind reprimarea manifestaţiilor în Siria care, potrivit ONU, a provocat moartea a 2.700 de persoane din martie. “Este nevoie de un răspuns puternic al Consiliului de Securitate la această represiune”, a declarat un diplomat european. “Sperăm că această rezoluţie va putea reuni rapid o majoritate a Consiliului”, a adăugat un alt diplomat al unei ţări membre a Consiliului.

Blocada turceasca

Autoritatile turce au interceptat o nava sub pavilion sirian incarcata cu armament, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care nu a precizat unde sau cand a fost oprit vasul, dar a avertizat ca toate armele destinate Damascului ce vor tranzita spatiul aerian sau maritim turc vor fi confiscate. Erdogan l-a criticat in repetate randuri pe presedintele sirian Bashar al-Assad pentru inabusirea violenta a manifestantiilor. Saptamana trecuta, el a spus ca era dictatorilor s-a incheiat. “Turcia a retinut un vas sub pavilion sirian care transporta arme”, a spus Erdogan la New York, unde participa la Adunarea Generala a ONU. Incidentul marcheaza o deteriorare a relatiilor dintre cele doua tari, in conditiile in care Ankara este din ce in ce mai nemultumita de refuzul Damascului de a discuta despre reforme politice, potrivit BBC. Potrivit ONU, peste 2.200 de persoane si-au pierdut viata in Siria de la inceputul protestelor antiguvernamentale, in urma cu mai mult de cinci luni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *