Statalitatea moldovenească, motiv de luptă politică în autonomia găgăuză

, , , , , , , , ,
 
Alianta politica dintre Irina Vlah si Igor Dodon a adus dividente electorale importante pentru ambele părți

Alianta politica dintre Irina Vlah si Igor Dodon a adus dividente electorale importante pentru ambele părți

În data de 24 februarie 2018, în Găgăuzia, bașcanul Irina Vlah va convoca Consiliul extins al autorităților regionale și locale din UTA Găgăuzia cu participarea membrilor Comitetului Executiv (Guvernul de la Comrat), deputaților Adunării Populare (Legislativul local), primarilor, consilierilor locali, veteranilor formării Găgăuziei și reprezentanților societății civile locale. Anunțul a fost publicat de bașcan prin intermediul rețelelor sociale, fiind tirajat masive de mass-media de limbă rusă din Republica Moldova și Transnistria.

La adunarea care va avea loc în incinta Casei de Cultură din localitatea Tomai, începând cu ora 10, și-au anunțat deja prezența o serie de de promotori cunoscuți ai moldovenismului, surse locale dând drept sigură și participarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Acțiunea vine pe fondul intensificării acțiunilor unioniste din Republica Moldova, precum și a controverselor privind noile legi de combatere a propagandei adoptate de Parlamentul de la Chișinău și respinse de autoritățile de la Comrat.

Băsescu, dușmanul de serviciu

“De ce în interiorul țării forțele unioniste antistatale se fortifică, în timp ce organele de drept nu întreprind niciun fel de măsuri?”, “Pînă cînd autoritățile centrale vor lupta împotriva așa-zisei “amenințării rusești” și vor închide ochii la activitățile subversive din interiorul țării ale lui Traian Băsescu și ale forțelor, care stau în spatele lui?”, “Este oare necesar ca locuitorii din Găgăuzia să fie membri ai partidelor parlamentare, aflate la guvernare, care au luat poziția vădit antigăgăuză?” se numără printre temele congresului anunțate de Irina Vlah, unul dintre cei mai importanși exponenși ai forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova. “Societatea găgăuză este unitară, ca și acum 25 de ani, ne vedem viitorul exclusiv în cadrul Republicii Moldova unitare și independente. Anume această poziție fermă trebuie să o aducem la cunoștința tuturor forțelor politice din țară și a partenerilor de politică externă”, a mai declarat Vlah, citata de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Miză internă găgăuză

Surse politice locale, citate de agenția de presă KARADENIZ PRESS, consideră că manifestarea confocată de Irina Vlah are mai mult o miză politică internă găgăuză, fiind un răspuns la acțiunile electorale ale principalului său contracandidat la următoarele alegeri pentru postul de guvernator al UTAG, deputatul democrat Nicolai Dudoglu. Mișcarea obștească condusă de acesta, Noua Găgăuzie, s-a remarcat prin agresivitatea acțiunilor organizate în ultima vreme în localitățile din UTAG, deputatul democrat declarând că este necesară demiterea Irinei Vlah din postul de guvernator.

Controlând practic Parlamentul local de la Comrat, Adunarea Populară (Halk Toplusu), deputatul democrat din Parlamentul de la Chișinău, Nicolai Dudoglu are, la nivel teoretic, voturile necesare declanșării procedurii de demitere a guvernatorului actual. Un cunoscut aliat al liderului național al PDM, Vladimir Plahotniuc, Nicolai Dudoglu s-a remarcat și el prin pozițiile publice dure la adresa Uniunii Europene și României.

La rândul său, Irina Vlah îl atacă dur pe Dudoglu, inclusiv prin includerea temei “Este oare necesar ca locuitorii din Găgăuzia să fie membri ai partidelor parlamentare, aflate la guvernare, care au luat poziția vădit antigăgăuză?” la congresul din data de 24 februarie 2018, referire directă la poziția lui Dudoglu de lider al democraților din autonomia găgăuză. Manifestarea se va desfășura în localitatea Tomai, una din redutele politice partizanilor ei din Găgăuzia, precum deputatul din Adunarea Populară locală, Serghei Cimpoieș, cunsocut și el prin agresivitatea declarațiilor și acțiunilor antiromânești.

Diplomat român, pârât la SIS

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Maxim Lebedinschi, consilierul lui Igor Dodon, îl acuză la rândul său pe consulul României la Bălți că acesta ar sprijini primarii semnatari ai Declarațiilor de Unire. „În ultimele zile, în adresa instituției Prezidențiale, parvin multiple informații prin care se comunică că Consulul General al României de la Bălți, domnul Mihai Baciu ar fi întreprins mai multe acțiuni de corupere ă aleșilor locali din nordul Republicii Moldova în scopul determinării acestora de a semna declarațiile Unioniste.”, scrie Maxim Lebedinschi.

Tonul acuzator al consilierului prezidențial la adresa lui Mihai Baciu continuă și cu ideea că oficialul român „ar fi întreprins acțiuni de promovare a unui partid politic din țară.”

Astfel, Maxim Lebedinschi precizează că, la indicațiile lui Igor Dodon, „instituția Prezidențială va solicita Guvernului și Serviciului de Informații și Securitate să investigheze activitatea și legalitatea actiunilor Consulului României domnului Mihai Baciu”.

Separatiști găgăuzi, „adevăraţi patrioţi” ai Moldovei

Reamintim că preşedintele Igor Dodon a decorat cu „Ordinul Republicii” doi lideri ai mişcării separatiste din Găgăuzia, aflați în acest moment printre cei mai aprigi susținători ai bașcanului Irina Vlah. Mihail Kendighelean şi Stepan Topal sunt doi dintre organizatorii primului „Congres al deputaţilor poporului din partea de sud a Moldovei”, mișcare care a dus la apariția Găgăuziei. Cei doi sunt politicieni găgăuzi care, în anii 90, au fost promotorii mişcării separatiste în sudul ţării şi părinţi ai republicii Găgăuzia.

Igor Dodon a anunţat acordarea acestor decorații la Comrat, în cadrul ceremoniei organizate la 23 de ani de la adoptarea legii care oferă Găgăuziei statut special de autonomie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *