Starea națiunii ruse: Putin, discurs pe 21 februarie

de | feb. 25, 2023 | FEDERATIA RUSA | 0 comentarii

Liderul rus Vladimir Putin îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) la 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. „Mai multe explozii au fost auzite în capitala […]
Liderul rus Vladimir Putin, supărat pe NATO

Liderul rus Vladimir Putin îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) la 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. „Mai multe explozii au fost auzite în capitala Kiev în dimineaţa zilei de 10 februarie, ca parte a ultimului atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei”, au semnalat autorităţile locale.

Situația actuală

„La 21 februarie, preşedintele Federaţiei Ruse se va adresa Adunării Federale”, a anunţat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că, în discursul său, Vladimir Putin va aborda „situaţia actuală”, în special ofensiva rusă în Ucraina şi situaţia economică a ţării.

De data aceasta, preşedintele rus îşi va susţine discursul despre starea naţiunii în „Gostinnîi dvor”, o sală de congrese situată în apropiere de Piaţa Roşie şi la 150 de metri de Kremlin.

În mod tradiţional, Vladimir Putin pronunţă în fiecare an un discurs despre starea naţiunii în faţa parlamentarilor ruşi, în care face bilanţul pe anul care s-a scurs şi stabileşte noi direcţii strategice.

În 2022, acest discurs a fost însă anulat, în urma invaziei armatei ruse împotriva Ucrainei. Dmitri Peskov a indicat vineri că soldaţi ruşi care participă la operaţiunile din Ucraina vor fi „cu siguranţă” invitaţi la discursul din 21 februarie.

După cum a sugerat Peskov, Putin ar putea organiza apoi un alt eveniment care fusese amânat, dialogul anual televizat denumit „Linia directă” cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări din partea publicului.

Cascadă de rachete

Rusia a declanşat la 24 februarie trecut o invazie în Ucraina pe care o numeşte „operaţiune militară specială”, calificată de Kiev şi Occident drept o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficiali ucraineni au informat că instalaţii de înaltă tensiune de-a lungul Ucrainei au fost lovite de un atac masiv cu rachete ruseşti, iar armata ucraineană încearcă să neutralizeze noul atac lansat de armata rusă cu zeci de rachete şi drone kamikaze, care intervine la câteva ore după turneul în Europa al preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a cere mai multe arme.

Administraţia militară din capitala ucraineană a anunţat pe contul său de Twiiter, citată de The Kyiv Independent, că „apărarea antiaeriană este în prezent activă în zonă”, care nu precizează dacă există morţi sau răniţi.

Patriarhul rus Kirill, un aliat de nădejle al președintelui Putin

Patriarhul rus Kirill, un aliat de nădejle al președintelui Putin

Între timp, forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus cinci rachete ‘Kalibr’ şi cinci drone kamikaze ‘Shahed’, de fabricaţie iraniană pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca în ultimele 24 de ore Ucraina.

În cursul acestor atacuri, Moscova a lansat noi rachete de pe bombardiere strategice ‘Tu-95’, au adăugat forţele aeriene ucrainene într-un comunicat postat pe contul lor de Telegram.

„În 10 februarie 2023, Rusia a atacat oraşe şi instalaţii de infrastructură critică din Ucraina. Mijloacele militare şi personalul Forţelor aeriene ale Ucrainei au distrus cinci rachete de croazieră ‘Kalibr’ şi cinci drone de atac ‘Shahed-136/131′”, se menţionează în acelaşi comunicat.

Alte 35 de rachete antiaeriene ghidate „S-300” au fost lansate împotriva regiunilor Harkov şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *