Stanislav Zhelikhovskyi:Ucraina dorește ca partenerii internaționali să renunțe la ideea unui „pact de pace” impus în termenii Rusiei

de | feb. 24, 2025 | Interviu | 0 comentarii

Domnul Stanislav Zhelikhovskyi este Doctor în Științe Politice, activând în perioada 2020-2023 în calitate de Specialist Principal la Academia Diplomatică Hennady Udovenko din Ucraina, instituție funcționează sub jurisdicția Ministerului Afacerilor Externe din Kiev. Distinsul analist, membru corespondent al Academiei de Geopolitică și Geostrategie din Ucraina, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor agenției noastre despre recentele evoluții politice si […]

Domnul Stanislav Zhelikhovskyi este Doctor în Științe Politice, activând în perioada 2020-2023 în calitate de Specialist Principal la Academia Diplomatică Hennady Udovenko din Ucraina, instituție funcționează sub jurisdicția Ministerului Afacerilor Externe din Kiev. Distinsul analist, membru corespondent al Academiei de Geopolitică și Geostrategie din Ucraina, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor agenției noastre despre recentele evoluții politice si diplomatice, cum se vede pacea de la Kiev, dar și despre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Ucraina și România.

K.P.: Am văzut multă agitație diplomatică la recenta Conferință de Securitate de la München. Cum a fost perceput acest lucru de la Kiev?

Stanislav Zhelikhovskyi: Din perspectiva Kievului, Conferința de Securitate de la München este văzută ca o platformă importantă pentru consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina. Cu toate acestea, atmosfera diplomatică a fost mixtă, în special după declarațiile de mare impact ale noii administrații americane.

Ucraina a salutat apelurile partenerilor săi pentru asistență militară suplimentară și pentru intensificarea presiunii asupra Rusiei. Totuși, Kievul este îngrijorat de semnalele care sugerează posibile compromisuri în negocierile cu Rusia, în special în contextul schimbărilor din politica americană.

K.P.: Care sunt așteptările Ucrainei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în urma conferinței de la München?

Stanislav Zhelikhovskyi: Pe termen scurt, Kievul așteaptă decizii concrete privind livrarea de arme, în special rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de apărare aeriană, precum și intensificarea presiunii sancțiunilor asupra Moscovei.

Pe termen lung, Ucraina își propune să stabilească garanții de securitate, în special prin consolidarea legăturilor cu NATO și UE. De asemenea, Ucraina dorește ca partenerii internaționali să renunțe la ideea unui „pact de pace” impus în termenii Rusiei, mai ales în contextul declarațiilor venite din partea oficialilor de rang înalt de la Kremlin, care au rămas neschimbate în ultimii ani.

K.P.: Ce părere aveți despre modul în care administrația Trump dorește să negocieze? Cât de important este pentru Ucraina să fie la masa negocierilor, și nu „în meniu”, în cadrul negocierilor dintre SUA și Rusia?

Stanislav Zhelikhovskyi: Politica echipei lui Donald Trump pare pragmatică, însă există riscul ca Statele Unite să încerce să negocieze cu Rusia fără implicarea deplină a Ucrainei. Acest lucru se datorează faptului că liderul de la Casa Albă pare să abordeze numeroase probleme, inclusiv războiul ruso-ucrainean, dintr-o perspectivă orientată spre afaceri, ceea ce poate contraveni înțelegerii convenționale a dialogului politic și diplomatic.

Pentru Kievul oficial, este extrem de important să fie un participant direct la orice negocieri, deoarece doar Ucraina are dreptul să-și decidă propriul destin. Orice abordare care tratează Ucraina ca pe o monedă de schimb între Washington și Moscova este inacceptabilă. Prin urmare, se pune un accent constant pe principiul de politică externă „Nimic despre Ucraina fără Ucraina.”

Kievul subliniază că Ucraina și Statele Unite trebuie mai întâi să elaboreze un plan comun pentru a-l opri pe Vladimir Putin — și abia apoi să treacă la negocieri corecte cu Moscova. De asemenea, este esențial ca Europa să participe la procesul de negociere, deoarece această problemă vizează nu doar securitatea Ucrainei, ci și pe cea a întregului continent.

Negocierile bilaterale dintre Trump și Putin, fără implicarea Ucrainei și a Europei, reprezintă exact ceea ce își dorește Moscova. Cu toate acestea, astfel de negocieri nu ar fi nici corecte, nici eficiente.

K.P: Este prezența UE la masa negocierilor indispensabilă și are UE, în prezent, suficientă influență pentru a face presiuni asupra Washingtonului în vederea participării la negocierile de pace?

Stanislav Zhelikhovskyi: Uniunea Europeană este un actor-cheie în procesul de reconstrucție a Ucrainei, aplicând presiuni prin sancțiuni asupra Rusiei și oferind sprijin politic Kievului. Cu toate acestea, influența sa reală asupra Washingtonului în domeniul securității este limitată.

Franța și Germania își doresc să joace un rol activ în negocieri. Totuși, fără leadership-ul Statelor Unite, va fi dificil să se asigure garanții reale de securitate pentru Ucraina.

Convocarea summitului de la Paris, pe 17 februarie, a fost determinată în principal de poziția SUA privind dialogul cu Kremlinul. Franța și Regatul Unit intenționează să preia conducerea în rândul țărilor europene și să asigure participarea Europei în viitorul proces de negociere.

K.P.: Cum percepe guvernul ucrainean nivelul de unitate dintre partenerii europeni după conferința de la München și credeți că eventualele dezbateri interne din statele UE ar putea afecta sprijinul pentru Ucraina?

Stanislav Zhelikhovskyi: Partenerii europeni rămân în mare parte uniți în sprijinul lor pentru Ucraina, însă dezacordurile interne devin tot mai vizibile. Dezbaterile privind bugetul UE, asistența militară și sancțiunile împotriva Rusiei indică o anumită oboseală în unele țări.

Kievul este îngrijorat de o posibilă reducere a asistenței militare europene în cazul în care războiul din Ucraina ar deveni o prioritate mai scăzută pentru Bruxelles. Cu toate acestea, Conferința de Securitate de la München a servit drept un declanșator pentru ca Europa să își regândească propriul rol. Semnalele încurajatoare venite din partea diferitelor țări de pe continent demonstrează clar acest lucru.

K.P.: Care sunt condițiile Ucrainei pentru stabilirea unei păci durabile și în ce moduri poate comunitatea internațională să sprijine Ucraina în acest demers?

Stanislav Zhelikhovskyi: Ucraina declară clar că pacea este posibilă doar în următoarele condiții:

-Restaurarea completă a integrității teritoriale;

-Tragerea la răspundere a Federației Ruse pentru crimele de război;

-Garanții de securitate pe termen lung.

Comunitatea internațională poate sprijini acest demers prin extinderea asistenței militare, intensificarea sancțiunilor și stabilirea unor mecanisme pentru securitatea și redresarea economică a Ucrainei.

K.P.: Este Ucraina interesată ca dosarul transnistrean și rezolvarea conflictului din Transnistria să fie incluse în negocieri, pentru a elimina această problemă de pe flancul său?

Stanislav Zhelikhovskyi: Ucraina este interesată în neutralizarea amenințării reprezentate de regiunea nerecunoscută Transnistria, în special având în vedere prezența militară a Federației Ruse. Kievul este dispus să sprijine procesul de de-ocupare a regiunii împreună cu Republica Moldova și partenerii săi, cu condiția îndeplinirii circumstanțelor adecvate.

K.P.: Ce poate face România pentru a ajuta Ucraina și pentru a dezvolta parteneriatul nostru strategic?

Stanislav Zhelikhovskyi: România este deja un partener important pentru Ucraina în regiune și joacă un rol esențial în sprijinul militar, umanitar și economic pentru Kiev. Totuși, în contextul actual, parteneriatul strategic dintre Ucraina și România poate fi consolidat și mai mult în următoarele domenii:

-Asistență militară și securitate;

-Sprijin politic și diplomatic;

-Cooperare economică și infrastructură;

-Colaborare în sectorul energetic;

-Protejarea drepturilor cetățenilor ucraineni și a minorității naționale ucrainene din România.

România poate deveni un aliat și mai puternic al Ucrainei, contribuind activ la securitatea militară, politică, economică și energetică a acesteia. Este important ca parteneriatul strategic dintre Kiev și București să se dezvolte nu doar pe durata războiului, ci și după victoria Ucrainei, pentru a consolida stabilitatea în regiune.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri