Președintele francez Emanuel Macron a anunțat duminică că dizolvă Parlamentul francez și convoacă alegeri legislative anticipate, după ce alianța sa centristă a fost înfrântă de partidul de extremă dreapta Partidul Adunarea Națională la alegerile pentru Parlamentul European.
Conform primelor exit-poll-uri, Partidul Adunarea Națională a obținut aproximativ 32%, mai mult decât dublu față de coaliția pro-UE a lui Macron, care a primit 15% din voturi. Primul tur al alegerilor parlamentare din Franța va avea loc pe 30 iunie, iar al doilea tur este programat pentru 7 iulie. Macron a afirmat că a decis să redea alegătorilor posibilitatea de a alege viitorul parlamentar al Franței, anunțând dizolvarea celor două camere legislative.
Rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European nu a fost favorabil partidelor care susțin Europa, a spus Macron, adăugând că partidele de extremă dreapta progresează pe întreg continentul, o situație pe care nu o poate accepta. Macron a subliniat că aceasta este o perioadă esențială pentru viitorul politic al țării, afirmând că a auzit îngrijorările cetățenilor și că nu le va ignora. El a descris decizia ca fiind dificilă, dar, mai presus de toate, un act de încredere în cetățeni, încurajându-i să voteze masiv pentru a oferi Franței o majoritate clară.
Liderul Partidului Adunarea Națională, Marine Le Pen, a salutat convocarea alegerilor anticipate, declarând că partidul său este pregătit să preia puterea dacă va primi încrederea francezilor la alegerile naționale. Candidatul principal al Partidului Adunarea Națională pentru alegerile europene, Jordan Bardella, l-a numit pe Macron un lider slăbit, lipsit de majoritatea absolută în parlamentul francez și limitat în acțiunile sale în Parlamentul European. Macron a câștigat în două tururi de scrutin împotriva lui Le Pen, dar nu va putea candida din nou.
Problemele interne din Franța pot fi o veste extrem de proastă pentru efortul de război al ucrainenilor împotriva Federației Ruse. În total, valoarea echipamentului militar francez livrat Ucrainei se ridică la 2,615 miliarde de euro. În plus, Franța a contribuit cu 1,2 miliarde de euro la Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). În ansamblu, aceasta înseamnă peste 3,8 miliarde de euro între 24 februarie 2022 și 31 decembrie 2023. Recent, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat transferul mai multor avioane de vânătoare Mirage-2000-5 către Ucraina și instruirea suplimentară a personalului militar ucrainean ca parte a unei noi cooperări cu Kievul. Pe lângă acest efort financiar, Franța a oferit instruire trupelor ucrainene, cu aproape 10.000 de soldați ucraineni antrenați de armata franceză în Polonia și în Franța.
În același timp, Franța contribuie la securitatea Flancului Estic al Europei prin desfășurarea de componente terestre în România ca națiune-cadru și în Estonia, componente aeriene rotative în Lituania și din Franța continentală, precum și o prezență maritimă permanentă în Marea Baltică și Marea Mediterană.
În cazul în care partidul lui Le Pen va câstiga alegerile legislative din Franța lucrurile se vor schimba radical. În ajunul alegerilor prezidențiale din 2017, Marine Le Pen, care candida pentru prima dată, a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Din ianuarie 2011, când a devenit președinte al Frontului Național (FN) – redenumit Rassemblement National în 2018 – Le Pen și-a declarat în repetate rânduri admirația pentru Vladimir Putin și sprijinul pentru politicile sale, în ciuda încălcărilor drepturilor omului și ale dreptului internațional de către regimul rus. Ea a început să-și schimbe poziția abia după invazia Ucrainei din 2022.
Le Pen a fost, timp de mulți ani, politicianul francez cel mai apropiat de Rusia lui Putin. Partidul său a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusă în 2014, iar ea a declarat că împărtășește viziunea globală a lui Putin. După invazia Ucrainei, ea s-a distanțat și acum declară că sprijină suveranitatea națiunilor, inclusiv dorința Ucrainei de a adera la NATO.
Le Pen consideră că atunci când o națiune precum Rusia atacă o altă națiune și îi amenință suveranitatea, trebuie luată o poziție fermă. Ea susține trimiterea de arme defensive în Ucraina, dar se opune celor ofensive. De asemenea, sprijină sancțiunile, cu excepția sectorului energetic. Soluția ei propusă pentru conflict este negocierea păcii cât mai curând posibil. Le Pen crede că o victorie a Rusiei ar fi catastrofală, deoarece ar încuraja alte țări cu conflicte teritoriale să recurgă la forță. Ea a mai spus că Ucraina nu poate învinge militar Rusia fără sprijinul NATO, ceea ce ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial.
0 Comentarii