Spionajul olandez, amenintat cu decapitarea

, ,
 

olandaServiciile secrete olandeze (AIVD – Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) sunt implicate in Olanda intr-un nou scandal de proportii, dupa arestarea, saptamana trecuta, a unui ofiter olandez de informatii, acuzat ca a furnizat informatii „unei puteri straine”, conform mass-media olandeza, citata de KARADENIZ-PRESS.

Conducerea principalului serviciu de informatii olandez a refuzat sa faca orice comentariu. Noul scandal vine la mai puţin de şase luni după ce AIVD a fost investigata de o comisie parlamentara olandeza pentru interceptarea ilegala a convorbirilor unor reporteri ai ziarului Telegraaf, care scrisesera despre esecurile din Irak ale serviciului de securitate mai sus amintit. Si in anul 2007, Guvernul de la Haga a recunoscut ca a spionat, de la mijlocul anului 2006, o importanta agentie de presa olandeza, folosind parolele jurnalistilor pentru a le intra in conturile personale si pentru a incerca sa influenteze continutul editorial, relateaza ziarul olandez Telegraaf. AIVD este periodic tinta unor imense scandaluri de presa, soldate cu decapitarea serviciilor de informatii ale Regatului Tarilor de Jos.

Acum sase luni, jurnalista Jolande van de Graaf, de la publicatia Telegraaf, cel mai mare ziar din Olanda, cu un total de doua milioane de cititori, a primit o vizita inopinata pe cand se afla sub dus, noua politisti luand cu asalt locuinta acesteia si perchezitionand totul. Cu ocazia perchezitiei, computerul, documentele si lucruri personale ale fiului ei au fost confiscate. Jurnalista era acuzata ca ar ascunde in casa “documente clasificate drept secret de stat”. Razia ordonata de procuratura regala a durat intreaga zi, ea neavand voie nici sa-si sune parintii pentru a-l lua de la scoala pe fiul ei. “Nu suntem intr-un stat politienesc”, afirma furioasa Van de Graaf legat de incident iar in forumurile cititorilor teama si mania isi fac loc din ce in ce mai mult, comparatiile cu fosta securitate comunista est-germana neintarziind sa apara. Van der Graaf scrisese, pe baza unor contacte cu angajati ai serviciilor secrete, articole despre esecuri ale AIVD in Irak. Premierului Jan Peter Balkenende i se reproseaza ca a sprijinit invadarea Irakului pe baza unor estimari false ale situatiei realizate de catre AIVD. Opozitia de la Haga cere inca de mult constituirea unei comisii parlamentare de ancheta. Balkenende a indraznit pana la urma sa faca un pas inainte, lasand insa investigatia mai degraba pe seama expertilor.

KGB olandez

Membrii securitatii olandeze au interceptat insa si convorbirile altor redactori, asa cum reiese din datele facute publice pana in acest moment. Astfel, noul redactor-sef al ziarului Telegraaf, Jules Paradijs, a fost si el victima interceptarilor, la fel ca si Joost de Haas, un reporter de marca, care acum doi ani a mai fost victima justitiei. Acesta scrisese articole despre AIVD si a fost, de aceea, condamnat la detentie coercitiva (pedeapsa prin care se incearca smulgerea de marturisiri) in inchisoarea din Scheveningen. In urma protestelor jurnalistilor din Olanda, cei doi au fost eliberati dupa cateva zile. Redactorii sefi din Olanda au condamnat colectiv actiunea de interceptare, la fel ca si asociatia olandeza a jurnalistilor, ei dorind sa aduca AIVD in fata justitiei pentru a-l obliga sa distruga informatiile culese. Arendro Joustra, redactor sef al renumitei reviste Elsevier, afirma ca intr-un stat de drept cetatenii trebuie sa se simta siguri intre cei patru pereti ai propriei locuinte.

Sprijin politic

Practicile de interceptare ale AIVD au dus la suspiciuni in parlamentul olandez (Tweede Kamer der Staten Generaal – camera inferioara a parlamentului), partidele mari sprijinind demersul legal al ziarului Telegraaf, al Uniunii Jurnalistilor din Olanda si al Asociatiei Redactorilor Sefi. Fred Teeven, membru al camerei din partea VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – Partidul Popular pentru Libertate si Democratie, liberal), arata ca interceptarea prin astfel de metode a jurnalistilor incepe sa ia forme absurde, in opinia sa protectia surselor jurnalistice fiind un bun foarte important. CDA (Christen Democratisch Appel – Apelul Crestin-Democrat, centru-dreapta, partid condus de premierul Balkenende) califica apelul la justitie drept “logic”, judecatorii trebuind sa stabileasca granitele actiunilor AIVD si ale procuraturii, spunea membrul CDA, Sybrand van Haersma Buma. PvdA (Partij van de Arbeid -Partidul Muncii, laburist) se alatura si el aprobator in ce priveste apelul la justitie, prin vocea membrului sau din parlament Ton Heerts, care mai devreme criticase usurinta cu care se plaseaza pe documente stampila de secret de stat. Socialistii olandezi (SP) afirma si ei ca au dubii mari legate de interceptarile telefonice, o astfel de procedura fiind permisa doar daca securitatea nationala se afla in pericol major, spunea parlamentarul socialist Ronald van Raak. In opinia sa, o incercare de scuza din partea guvernului, pentru a ascunde greseala AIVD, ar echivala cu o lipsa de responsabilitate.
Intre timp, ministrul de interne olandez, d-na Guusje Ter Horst se abtine de la a face comentarii. Ea afirma printr-un purtator de cuvant ca a luat nota de fapte si ca asteapta confruntarea din justitie. Camera inferioara cere ministrului sa intreprinda actiuni. Teeven opina ca Ter Horst trebuie sa activeze comisia care supravegheaza serviciile de securitate, pentru a investiga daca nu cumva AIVD a mers prea departe si daca responsabilii de la parchetul national nu dau prea usor aprobari pentru astfel de actiuni, adauga sursa citata.

Spionaj cu repetitie

Guvernul de la Haga a recunoscut ca a spionat, de la mijlocul anului 2006 pana in 2007, o agentie de presa olandeza, folosind parolele jurnalistilor pentru a le intra in conturile personale si pentru a incerca sa influenteze continutul editorial. Jurnalistii si-au dat seama ca sunt spionati in momentul in care un ofiter de presa al Ministerului Afacerilor Sociale a facut o reclamatie la adresa unui articol care nu fusese inca publicat si care vorbea despre activitatea politica a sefului respectivului minister.
Conform editiei online a ziarului german Der Spiegel, executivul olandez a recunoscut ca “unii oficiali” au accesat ilegal de sute de ori sistemul informatic al agentiei GPD, care ofera stiri pentru cel putin zece ziare din Olanda si Belgia. Intr-o scrisoare adresata Parlamentului, ministrul Afacerilor Sociale, Piet Hein Donner, a confirmat ca mai multi functionari ai institutiei sale au accesat reteaua informatica a agentiei. “Regret ca s-au intamplat astfel de lucruri. Le condamn in totalitate. Trebuie sa fie clar ca eu nu am avut cunostinta de aceste actiuni”, sustine Donner, pe care redactorul-sef al agentiei GPD, Marcel van Lingen, l-a acuzat de implicare in scandalul de spionaj. “Ministerul Afacerilor Sociale a folosit informatii furate pentru a ne influenta continutul editorial”, reclama Van Lingen. Jurnalistul nu stie insa in ce imprejurari au obtinut angajatii  ministerului parolele jurnalistilor de la GPD, dar a tinut sa precizeze ca doi dintre fostii sai colegi de presa lucreaza in prezent la acest minister. O investigatie in acest sens este in curs de derulare si “mai multi” angajati ai ministerului au fost suspendati de Donner, mai scria mass-media germana si olandeza.

Raport secret “furat”

Serviciile de informatii olandeze, AIVD, avertizeaza in legatura cu amenintarea importanta reprezentata de activitatile serviciilor secrete marocan, rus si chinez in Olanda, se arata intr-un raport secret al serviciului olandez, dat publicitatii marti de mass-media olandeza. Oficialii olandezi au refuzat sa comeneteze circumstantele in care raportul, remis biroului ministrului de Interne olandez, a ajuns in mass-media din Regat.
“Olanda, cetatenii olandezi sunt, din diferite motive, o ‘tinta atractiva’ pentru serviciile de informatii straine”, a explicat AIVD in raportul sau pentru anul 2008 remis ministrului de interne. Faptul ca Olanda face parte din Uniunea Europeana si din NATO, faptul ca pe teritoriul sau sunt gazduite numeroase organizatii internationale si prezenta unor grupuri mari de spioni ii atrag pe acestia, subliniaza raportul.
Serviciile de informatii marocane au angajat politisti olandezi de origine marocana pentru a construi o retea de informatori si pentru a avea acces la fisiere secrete, potrivit AIVD. Diplomatii marocani au fost rechemati de Rabat in 2008, in urma unor proteste ale Guvernului olandez. Serviciile de informatii marocane sunt interesate de radicalizarea tinerilor marocani si de activitatea partidelor de opozitie intezise in Maroc, potrivit raportului.
Rusia isi concentreaza eforturile de spionaj pe apartenenta la NATO, pe industria apararii sau pe sectorul energetic, iar China comunista “incerca sa sa influenteze procesul de luare a deciziilor”, in special pe plan politic si se afla la originea unor “atacuri virtuale” vizand retele informatice olandeze.

Spionul trambita

Serviciile de Informatii olandeze au retras un agent dintr-o „operatiune ultrasecreta“ de spionare a industriei militare din Iran deoarece sefii spionajului din Olanda cred ca este iminent un atac aerian al SUA, relata recent cotidianul britanic The Telegraph. Dezvaluirile au fost criticate de oficialii americani si olandezi, care au respins iminenta unui atac aerian American asupra Republicii Islamice Iran.
Conform relatarilor aparute in ziarul olandez „De Telegraaf”, si preluate de mass-media britanica, serviciile de informatii ale acestei tari, AIVD, au oprit o operatiune de spionaj menita a infiltra si sabota industria armamentului din Iran. „Operatiunea, despre care s-a spus ca a inregistrat un mare succes, a fost sistata de curind in legatura cu planurile privind un atac aerian american iminent asupra Iranului“, se arata in raport. „Vor fi totodata aruncate in aer tintele care au avut legatura cu actiunea olandeza de spionaj“. Surse „bine plasate“ au spus ziarului olandez ca un agent de virf a fost rechemat de curind „deoarece se crede ca SUA ar urma sa ia o decizie in decurs de citeva saptamini privitor la atacarea Iranului cu avioane fara personal uman la bord“. „In ultimii ani, AIVD a impartasit informatiile sale serviciilor secrete americane CIA“, adauga cotidianul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *