Spionajul militar georgian, decapitat de justitia rusa

de | mart. 29, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Curtea martiala din districtul Caucazului de Nord a emis sentinta in cazul celor trei persoane judecate pentru spionaj in favoarea Georgiei, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Justitia rusa a condamnat spionii georgieni

Justitia rusa a condamnat spionii georgieni capturati de FSB

Curtea martiala din districtul Caucazului de Nord a emis sentinta in cazul celor trei persoane judecate pentru spionaj in favoarea Georgiei, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Doi dintre condamnati sunt cetateni rusi, Hvici Imerlisvili si Marlen Bogdanov, iar al treilea, Zaza Herkeladze este cetatean al Georgiei. Locotenent colonelul Hvici Imerlisvili a fost condamnat la 13 ani de inchisoare, locotenent colonelul Marlen Bogdanov la 15 ani, iar Zaza Herkeladze, agent al serviciilor de informatii externe georgiene a fost condamnat la 11 ani de privatiune de libertate.
Conform datelor anchetei, agentul georgian Zaza Herkeladze, a venit ilegal, in 2007, in Republica rusa a Osetiei de Nord. Misiunea sa era sa creeze o retea de agenti pentru colectarea informatiilor referitor la unitatile militare din districtul Caucazului de Nord, in special date despre Armata a 58 – a. Conform „legendei” el s-a legalizat in Vladikavkaz, deschizand o cafenea.

Spionaj in familie

Unul din principalii sai colaboratori a devenit locotenent colonelul armatei ruse Hvici Imerlisvili, care a fost racolat de serviciile speciale georgiene in ianuarie 2006, in timpul unei vizite la rudele din Georgia. Pentru serviciile sale era remunerat cu $500 lunar, dar pentru anumite misiuni era rasplatit cu sume mai mari. Una din aceste misiuni a fost ajutorul acordat in racolarea locotenent colonelului din armata a 58 – a, Marlen Bogdanov. Informatiiile furnizate de Bogdanov fiins rasplatite cu suma de $6000. De remarcat este faptul ca Bogdanov a fost arestat la Moscova, intre timp el fiind admis la Academia Ministerului Apararii a Federatiei Ruse.
Conform datelor FSB, actiunile lui Bogdanov, Imerlisvili si Herkeladze erau conduse de adjunctul serviciilor de informatii externe georgiene, Zurab Otiasvili. Conform declaratiilor serviciilor secrete ruse, Zurab Otiasvili a reusit sa creeze o retea ramificata de spioni in Caucazul de Nord. In special erau racolati ofiteri rusi cu origini georgiene, care aveau rude in Georgia.
Potrivit actului de acuzare, actiunile de spionaj, stopate de autoritatile ruse în 2008-2009, au facut parte dintr-o campanie mai ampla a serviciilor secrete georgiene în vederea operatiunii militare din Osetia de Sud. Reamintim ca Georgia a lansat în august 2008 o ofensiva militara pentru a recapata controlul Osetiei de Sud, operatiune care a esuat în urma detasarii masive de trupe ruse pe teritoriul georgian.

Spionaj cu repetitie

Federatia Rusa a pus capat în 2008 activitatilor a 149 de spioni care lucrau pentru guverne straine, dintre care o retea de agenti în solda Georgiei, a declarat recent seful Serviciului Federal de Securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov. „În domeniul contraspionajului, am pus capat activitatilor a 48 de cadre si 101 agenti ai serviciilor speciale straine”, a precizat acesta, citat de mass-media rusa. Potrivit lui, din cei 101 agenti, 76 erau straini si alti 25 cetateni rusi. „Noua cetateni straini au fost expulzati” din Rusia, a mai adaugat el. „O retea de agenti ai serviciilor speciale din Georgia”, cu care Rusia a fost în conflict în august, a fost dezmembrata în 2008, a subliniat Bortnikov. Seful FSB a precizat ca aceasta retea numara, printre altele, un membru al conducerii serviciilor georgiene, si cinci rusi care sunt cercetati pentru tradare.
FSB a arestat de asemenea un barbat originar din Siria, identificat sub numele Amin Butros, care avea pasaport rus. Acesta este acuzat ca a finantat grupari teroriste din Caucazul rus, a spus Bortnikov, citat de mass-media rusa.
Reamintim ca in 2007, Rusia a anuntat ca a descoperit 22 de cadre si 71 de agenti ai serviciilor secrete straine.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *