Sperantele de aderare la UE ale tarilor PaE, amanate din motive „de pregatire”

, , , , , ,
 

Eastern Partnership Riga 2015Desi a spus clar ca in mandatul sau de cinci ani (2019), nicio tara nu va adera la UE, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a subliniat inca o data ca perspectivele statelor Parteneriatului Estic de a adera la UE sunt inca departe, deoarece ambele parti nu sunt inca pregatite. Tarile din cadrul Parteneriatului Estic nu sunt pregatite pentru ca sa li se ofere perspectiva aderarii la UE, a declarat Juncker, citat de Ukrinform. in aceeasi declaratie, Juncker a mentionat ca summitul Parteneriatului Estic de la Riga, ce se desfasoara in aceste zile, nu este dedicat acordarii perspectivei europene tarilor parteneriatului si nici nu este indreptat impotriva Rusiei. Potrivit postului de radio Europa Libera, textul declaratiei finale a summitului a fost renegociat in ultimele ore dinaintea reuniunii si include o referinta la ‘aspiratiile europene si optiunea europeana’ a unor tari ca Georgia, Republica Moldova, Ucraina. Formula pare sa fi fost acceptata si de catre cei care ar fi avut obiectii fata de punerea unui accent prea mare pe sperantele de aderare la Uniunea Europeana a unor tari partenere.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat multumit, joi, sa vada ca blocul european „demosntreaza unitate si solidaritate”. El a adaugat ca acum exista „dovezi puternice” potrivit carora trupele ruse sunt active in estul Ucrainei, referindu-se la confirmarea de catre observatorii OSCE a faptului ca un militar care primeste ingrijiri medicale in Ucraina este „intr-adevar un militar din cadrul trupelor rusesti”. Porosenko a subliniat ca posibila aderare la UE ramâne in continuare un scop important si ca, pentru a-l atinge, Ucraina doreste sa intreprinda reforme, sa lupte impotriva coruptiei si sa imbunatateasca mediul investitiilor in tara. „Este un element-cheie sa pastram usa deschisa”, a declarat el la o intâlnire a liderilor conservatori organizata inainte de summit.

La randul sau, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus vineri la summitul de la Riga ca urmatoarea reuniune a tarilor Parteneriatului Estic sa se desfasoara la Chisinau, relateaza Radio Chisinau. Nicolae Timofti a mai declarat ca tarile din Parteneriatul Estic care isi asuma parcursul european trebuie sa primeasca din partea partenerilor europeni o perspectiva clara de aderare.

Rusia, avertizata

In ciuda neluarii niciunul angajament la Riga fara de statele PaE, liderii europeni au tinut sa avertizeze Rusia sa nu se amestece in afacerile interne ale vecinilor sai. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la sosirea la reuniune, ca abordarea Rusiei este „destul de clar” diferita fata de UE. „Noi acceptam ca diversi membri ai Parteneriatului Estic merg pe cai foarte diferite”, a subliniat ea.

Cel mai important mesaj transmis de la Riga este ca tarile partenere au „libertatea sa ia singure decizii cu privire la viitorul lor”, a declarat ministrul britanic de Externe Philip Hammond. „Daca Rusia ar fi fost un pic mai ingaduitoare, mai fermecatoare, mai atractiva, poate ca nu ar fi fost nevoita sa-si compenseze neajunsurile prin tactici distructive si de intimidare a vecinilor sai”, a declarat presedintele Consiliului European Donald Tusk.

„Parteneriatul Estic nu este un concurs de frumusete intre Rusia si Uniunea Europeana. Dar dati-mi voie sa fiu sincer: frumusetea conteaza”, a adaugat el. „Dati-mi voie sa le raspund celor care pretind ca Parteneriatul Estic este indreptat impotriva Rusiei. Nu este”, a subliniat Tusk joi. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat, inaintea summitului de doua zile, in legatura cu luarea vreunei decizii care sa „dauneze intereselor” Rusiei. „Noi nu consideram o tragedie aspiratiile vecinilor nostri de a-si consolida relatiile cu UE”, afirma el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *