Spațiul Schengen, mai scump pentru cetățenii non-UE. Din 2021, verificări suplimentare a călătorilor. Infracțiunile de terorism, migranții ilegali sau a celor cu risc epidemic, printre prioritățile noului sistem

, ,
 
Spațiul Schengen, mai scump pentru cetățenii non-UE

Spațiul Schengen, mai scump pentru cetățenii non-UE

Pentru  intrarea în spațiul Schengen va fi necesară o taxă, conform Deciziei Parlamentului European, care  ieri a aprobat crearea unui nou sistem european de informare privind autorizațiile și călătoriile (ETIAS) pentru a călători în spațiul Schengen, se arată într-un comunicat al Legislativului European, citat de KARADENIZ PRESS. „Cetățenii din țările din afara UE, scutiți de obligativitatea vizelor, ar trebui să obțină permisiunea înainte de a călători în UE în conformitate cu noile norme, care au fost susținute joi de Parlamentul European” se arată în comunicatul citat.

Sistem nou

Noul sistem, care va fi operațional din 2021, va permite verificarea suplimentară a călătorilor fără viză, precum și a celor care pot fi în pericol, a migranților ilegali sau a celor cu risc epidemic. Cetățenii din mai mult de 60 de țări și teritorii scutite de obligativitatea vizelor pentru intrarea în UE trebuie să completeze un formular electronic pentru călătoriile lor și să introducă date cu caracter personal (inclusiv numele, data și locul nașterii, sexul și naționalitatea) cu privire la documentul de călătorie (țara de eliberare, adresa de domiciliu) și informațiile de contact, precum și țara europeană a primei intrări. Autorizația de călătorie va costa 7 euro, iar pentru călătorii sub vârsta de 18 ani și pentru cei peste 70 de ani va fi gratuit. Aceasta va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea documentului de călătorie.

Termen extins pentru terorism

Solicitantul va trebui să informeze autoritățile cu privire la orice condamnare pentru infracțiuni grave (cum ar fi terorismul, exploatarea sexuală, traficul de ființe umane sau traficul de droguri, crimă și viol), despre șederea  în anumite zone de război sau conflicte și orice decizii administrative anterioare care necesită plecarea din țară, în ultimii 10 ani. În cazul infracțiunilor de terorism, termenul va fi extins la ultimii 20 de ani și vor fi necesare clarificări suplimentare cu privire la data și țara de condamnare.

Fiecare cerere va fi verificată automat în toate bazele de date relevante pentru a determina în special dacă a fost utilizat un document de călătorie pierdut sau furat sau dacă nu a fost emis un mandat individual de arestare. Marea majoritate a solicitanților vor primi permisiunea aproape imediat. Dacă în cursul inspecției va fi verificat un răspuns pozitiv la orice întrebare privind cazurile penale, călătoriile în zonele de conflict și ordinul de ieșire din țară, datele vor fi verificate manual și vor fi evaluate pentru riscul de siguranță, migrație sau epidemie. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *