Spaţiul Schengen, amenințat de corupție și abuzuri

, , , ,
 
Spațiul-Schengen-este-subminat-de-corupția-din-unele-state

Spațiul-Schengen-este-subminat-de-corupția-din-unele-state

Programele prin care unele state ale Uniunii Europene vând vize şi cetăţenie unor persoane din afara UE ar putea submina spaţiul european de liberă circulaţie, făcând aceste state europene vulnerabile în faţa abuzurilor şi corupţiei, au avertizat la începutul săptămânii mai multe organizaţii de luptă împotriva corupţiei, relatează Reuters, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Vize sau permise de rezidenţă sunt vândute unor persoane înstărite din afara Uniunii Europene în schimbul unor investiţii în ţările respective, sub diferite condiţii financiare şi de rezidenţă.

Îngrijorare crescută

Programe guvernamentale de acordare de cetăţenie sau reşedinţă au fost aplicate în cel puţin zece state care fac parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor: Austria, Belgia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania, Ungaria şi Elveţia. Ungaria şi-a suspendat anul trecut acest program. Viza obţinută din partea unui stat Schengen poate fi folosită pentru a călători sau locui în alte ţări din UE.
Programe similare există şi în state din Uniunea Europeană care nu fac parte din spaţiul Schengen – printre care Bulgaria, Cipru şi Marea Britanie.
‘Există o îngrijorare tot mai mare legată de riscurile pe care aceste programe le prezintă pentru integritatea spaţiului Schengen’, a declarat directorul pentru zona UE al Transparency International (TI), Carl Dolan, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Apropiați ai lui Putin, favorizați

Rapoarte recente de investigaţii publicate de consorţiul media OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project) dezvăluie cazuri de verificare insuficientă de către autorităţi a persoanelor cărora li s-au acordat paşapoarte UE sau permise de şedere.
Potrivit Transparency International, printre cei care au beneficiat de astfel de programe se află, în Malta, cetăţeni ruşi despre care se crede că sunt apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin. De asemenea, unii membri ai elitei conducătoare din Angola s-au calificat pentru acest program în Portugalia datorită unor achiziţii imobiliare în această ţară.
‘Este clar că procedurile de diligenţă necesare în unele state UE, precum Ungaria şi Portugalia, nu au fost suficient de riguroase’, a arătat Casey Kelso, director în cadrul TI.

Raport european

Comisia Europeană urmează să publice până la sfârşitul acestui an un raport referitor la aşa-numitele programe de ‘vize de aur’ în vigoare în unele state UE. Raportul va oferi ‘îndrumări’ ţărilor europene în legătură cu aplicarea programelor, a indicat luni un purtător de cuvânt.
Potrivit lui Rachel Owens, de la asociaţia anticorupţie Global Witness, Comisia ar trebui să stabilească linii directoare cel puţin în ce priveşte diligenţele necesare. Aceste programe ‘prezintă riscuri de corupţie sistemică şi ridicată în Europa’, a subliniat ea. (M.A.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *