Spatiul aerian al tarilor baltice, protejat de aviatia ceha

, ,
 

Aviaţia militară cehă va proteja spaţiul aerian al ţărilor baltice de la 1 septembrie 2012 până la 4 ianuarie 2013 în cadrul misiunii Baltic Air Policing 2012.
Republica Cehă a preluat ştafeta de la Polonia în cursul unei ceremonii desfăşurate la baza aeriană de la Siauliai din Lituania, în prezenţa miniştrilor apărării ceh şi lituanian, Alexandr Vondra şi, respectiv, Rasa Juknevičiene. Misiune de protecţie a spaţiului aerian al ţărilor baltice va fi asigurată cu avioane cehe de vânătoare de tipul Jas-39 Gripen. În total, 64 de militari cehi urmează să participe la această operaţiune. „Controlul spaţiului aerian al ţărilor baltice va costa Praga 100 milioane de coroane cehe” (peste 4 milioane de euro), a făcut cunoscut ministrul Vondra.
Estonia, Letonia şi Lituania nu dispun de avioane de vânătoare. Armata cehă a mai participat la misiunea de protecţie a celor trei state în anul 2009. În ianuarie 2013, danezii dotaţi cu avioane de vânătoare F-16 îi vor înlocui pe cehi în spaţiul aerian al celor trei ţări baltice.
În a doua jumătate a anului 2007, 4 MiG-21 LanceR, aparţinând Forţelor Aeriene Române, au asigurat Poliţia Aeriană în Lituania, Estonia şi Letonia. Operaţiunea s-a desfăşurat în perioada 01.08-31.10.2007 şi, conform planificării făcute de NATO, România a succedat Franţei. Locaţia de unde s-au coordonat activităţile a fost Baza Aeriană Siauliai din Lituania. La misiune au luat parte piloţii şi personalul tehnic de deservire a celor 4 MiG-21 LanceR, de la Baza 71 Aeriană. Misiunea principală a detaşamentului românesc a fost executarea serviciului Poliţie Aeriană sub comandă NATO, în timp de pace, ca parte integrată a apărării aeriene colective, în scopul menţinerii integrităţii spaţiului aerian desemnat – Ţările Baltice.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *