South Stream versus Nabucco

, , ,
 

Nabucco vs South StreamUna dintre cele mai recente este a premierului Vladimir Putin care a afirmat că proiectul Nabucco, la care participă şi România, are puţine şanse de reuşită. Prim ministrul a ţinut să sublinieze că principala problemă a Nabucco este lipsa asigurării volumelor de gaz necesare pentru funcţionarea conductei. Putin a adăugat că Rusia nu este furnizor al Nabucco, depozitele din Iran nu au fost încă dezvoltate suficient, iar în Azerbaidjan volumul producţiei a fost modest şi, în plus, oficialii de la Baku au semnat deja un contract pentru a livra gaze naturale Rusiei.

Astfel de declaraţii au şi reacţii cum ar fi cea a fostului ministru german de externe Joschka Fischer, în prezent consilier în cadrul proiectului concurent european Nabucco. El a declarat în această săptămână  că proiectul gazoductului rus South Stream ‘nu este în interesul’ politicii Europei şi ‘nu are nici un sens’ economic.

‘South Stream este răspunsul ruşilor la proiectul Nabucco. Totuşi el nu aduce nici o diversificare a surselor de gaz spre Europa’, a explicat Joschka Fischer, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane.

Rivalităţii dintre cele două proiecte Nabucco şi South Stream i se adaugă şi interesele Ucrainei care  încearcă să convingă Rusia să renunţe la planurile privind construcţia noului gazoduct South Stream. Astfel de poziţii au fost făcute cunoscute inclusiv în cadrul negocierilor dintre autorităţile de la Kiev şi monopolul rus pentru exporturile de gaze naturale Gazprom. Ministrul ucrainean de Externe, Kostyantyn Gryshchenko a spus că Ucraina propune ca alternativă la South Stream modernizarea reţelelor sale de gazoducte, aceasta fiind cea mai scurtă cale pentru transportul gazelor naturale ruseşti spre Europa.

Ca date tehnice Gazoductul Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companii  din Turcia, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, România.

De altfel Consorţiul Nabucco a semnat recent un acord cu mai multe instituţii financiare internaţionale pentru începerea evaluării proiectului şi atragerii unei finanţări potenţiale de patru miliarde euro.

De cealaltă parte, Rusia sprijină, prin intermediul Gazprom construcţia gazoductului South Stream. Pe această rută , dezvoltată de Gazprom şi grupul italian Eni, vor fi  transportate gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *