South Stream, cadoul otrăvit servit României?

de | oct. 13, 2010 | Federatia Rusa, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Gazprom şi Transgaz ar putea propune semnarea unui Acord Interguvernamental de Cooperare între România şi Rusia pentru realizarea proiectului South Stream, în primul trimestru din anul 2011, dacă rezultatele studiilor de fezabilitate ce urmează să fie realizate vor avea concluzii pozitive

Gazprom şi Transgaz ar putea propune semnarea unui Acord Interguvernamental de Cooperare între România şi Rusia pentru realizarea proiectului South Stream, în primul trimestru din anul 2011, dacă rezultatele studiilor de fezabilitate ce urmează să fie realizate vor avea concluzii pozitive, potrivit unui comunicat de presă publicat de compania energetică rusă.
Nabucco vs South StreamAcordul va servi drept cadru legal din punct de vedere politic şi internaţional pentru implementarea proiectului conductei South Stream în România.

“În cazul semnării Acordului interguvernamental, părţile vor face eforturi pentru a încheia pregătirile necesare la nivel de companii, cât mai rapid cu putinţă”, este menţionat în comunicat.
În cadrul întâlnirii de miercuri a preşedintelui Gazprom, Alexei Miller, cu oficialii români, de la Bucureşti, preşedintele companiei ruse şi directorul general al Transgaz, Florin Cosma, au semnat un Memorandum de Intenţie pentru pregătirea studiilor de fezabilitate necesare pentru ca South Stream să treacă prin România. Cele două părţi au fost de acord să înfiinţeze un grup abilitat comun pentru realizarea acestor obiective.

Costul conductei South Stream ar putea să treacă de 10 miliarde de euro, a anunţat, miercuri, Marcel Kramer, directorul executiv al proiectului promovat de grupul rus Gazprom, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

“Toată lumea îşi pune în prezent aceiaşi întrebare: care va fi costul proiectului? Unii evocă cifra de opt miliarde de euro. Eu aş spune că va fi cu siguranţă peste 10 miliarde de euro”, a declarat Kramer cu prilejul conferinţei internaţionale Oil and Money organizată la Londra.

Separat, la Bucureşti, directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat că nu are îndoieli cu privire la finanţarea proiectului South Stream sau că va fi gata la timp. La sfârşitul reuniunii cu oficialii guvernamentali români, Millera anunţat că Gazprom a semnat acordul care aduce mai aproape România de includerea în proiectul South Stream.

“Am semnat un document pentru a face o analiză tehnică şi economică în ipoteza unei eventuale tranzitări a României şi după aceste analize putem semna un acord interguvernamental”, a declarat Alexei Miller.

Potrivit Agerpres, gazoductul South Stream, prevăzut să transporte anual 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale, va pleca din Rusia şi, via Marea Neagră, va ajunge în Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramificaţii: una spre Grecia şi Italia, şi a doua spre Serbia, Ungaria şi Austria. Gazoductul South Stream, prin intermediul căruia Rusia speră să îşi reducă dependenţa de ţările de tranzit, ar urma să fie finalizat până în 2015. Capacitatea conductei ar putea fi majorată până la 63 miliarde de metri cubi şi ar putea acoperi 35 la sută sută din livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *